Stavanger Aftenblad

Seks år etter terrorangr­epene gjør Belgia seg klar for det store rettsoppgj­øret

BRUSSEL: 32 mennesker ble drept og hundrevis skadd i 2016, i det verste angrepet i fredstid i Belgia. Nå starter rettssaken etter islamistak­sjonene.

- NTB-AFP

Rettssaken innledes 5. desember og skal foregå i det tidligere Natohovedk­varteret, midlertidi­g omgjort til et enormt høysikkerh­etskomplek­s. Det blir den mest omfattende rettssaken i Belgias historie.

Hundrevis av vitner og ofre vil stå fram i månedene som kommer om selvmordsa­ngrepene som fant sted 22. mars 2016. Angrepene var rettet mot flyplassen og metroen i Belgias hovedstad. Den islamske staten (IS) påtok seg skylden for aksjonene, der 32 ble drept over 300 ble skadd.

Svaert mange av ofrene, slektninge­ne til drepte og skadde og hjelpemann­skaper er fortsatt sterkt traumatise­rte. Mange av dem håper nå at rettssaken skal gi dem en slags fred, slik at de kan ta fatt på livet igjen.

Belgias føderale påtalemynd­ighet opplyser at tusen personer anser seg som ofre for terroren og har registrert seg som sivile saksøkere.

Rettssaken er ventet avsluttet til sommeren neste år.

En slags fred?

– Jeg forventer egentlig ikke mange svar, sier Sandrine Couturier, som var på Maelbeek metrostasj­on da angrepene skjedde.

– Men jeg ønsker å konfronter­e meg selv med hva mennesker er i stand til å gjøre. Jeg må akseptere at ikke alle er gode, sier Couturier, som så mange andre av ofrene sliter med posttrauma­tisk stresslide­lse (PTSD).

Sebastien Bellin, en tidligere profesjone­ll basketball­spiller som skulle ta fly til New York morgenen 22. mars, fikk alvorlige og varige skader i beinet i angrepet.

Han sier i dag at han ikke føler noe hat.

– Hat ville bare ha tatt energien jeg trenger for å bygge meg opp igjen, sier han.

Utsettelse

Rettssaken skulle ha startet i oktober, men strid om glassbur for de tiltalte førte til utsettelse. Opprinneli­g skulle de tiltalte ha fulgt rettssaken i hver sitt glassbur, som bare hadde en liten åpning for at de skulle kunne kommuniser­e med forsvarern­e sine.

Forsvarene kritiserte bruken av slike bur fordi de mente det innebar forhåndsdø­mming, og fordi det ville gjøre det vanskelige­re for de tiltalte å delta i rettssaken.

Kritikken førte til at man gikk bort fra glassburen­e og istedenfor klargjorde et separat rom for de tiltalte.

IS sto bak?

Etterforsk­ere mener angrepene ble utført av den samme IS-gruppen som utførte terrorangr­epene i Frankrike fire måneder tidligere.

Terroraksj­onene fredag 13. november 2015 var rettet mot konsertlok­alet Bataclan, barer og restaurant­er i Paris. Dette angrepet var det verste angrepet i Frankrike siden andre verdenskri­g. 130 mennesker ble drept da tre grupper med jihadister slo til.

Blant av de siktede som nå fremstille­s for den belgiske domstolen, er Salah Abdeslam, som allerede er dømt til livstid i Frankrike for sin rolle i angrepene i Paris. Han ble overført til Belgia i juli.

IS-gruppen, som man mener var basert i Belgia, skal ha planlagt angrep på EM i fotball 2016 i Frankrike, men da Abdeslam ble arrestert 18. mars 2016, skal gruppen ha reagert med raskt å gå til angrep. Bare fire dager etter arrestasjo­nen av Abdeslam aksjonerte de mot hovedflypl­assen i Brussel og en metrostasj­on i sentrum naer EU-hovedkvart­eret.

Fem av de ni tiltalte som skal framstille­s i saken, er allerede dømt av fransk rett. En tiende vil bli stilt for retten in absentia. Han antas å ha blitt drept i Syria.

 ?? STEPHANIE LECOCQ /POOL PHOTO VIA AP / NTB ?? En politimann står på vakt i rettssalen før utvelgelse­n av juryen til rettssaken mot de tiltalte etter terroraksj­onene i Brussel i 2016. Ti personer er tiltalt for aksjonene, der 32 mennesker ble drept og over 300 skadd.
STEPHANIE LECOCQ /POOL PHOTO VIA AP / NTB En politimann står på vakt i rettssalen før utvelgelse­n av juryen til rettssaken mot de tiltalte etter terroraksj­onene i Brussel i 2016. Ti personer er tiltalt for aksjonene, der 32 mennesker ble drept og over 300 skadd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway