Stavanger Aftenblad

Solid ballast for videre kystnaer kartleggin­g

KRONIKK: Resultaten­e fra pilotprosj­ektet Marine grunnkart i kystsonen peker ut kursen framover.

- Johnny Welle Kartsjef, Norges geologiske undersøkel­se (NGU) Nils Gunnar Kvamstø Direktør, Havforskni­ngsinstitu­ttet (HI) May Britt Myhr Direktør, Norges geologiske undersøkel­se (NGU)

Kartverket, Norges geologiske undersøkel­se (NGU) og Havforskni­ngsinstitu­ttet (HI) har de tre siste årene bokstaveli­g talt stått på broa i arbeidet med å utvikle rundt 50 kart- og dataproduk­ter i Stavanger, Ålesund/Giske og Skjervøy/Kvaenangen. Med støtte fra stat, fylker og kommuner har vi skaffet til veie solide data om dybdeforho­ld, geologi, biologi og forurensni­ng på sjøbunnen, slik at politikere og planlegger­e kan ta beslutning­er på et godt kunnskapsg­runnlag.

Erfaringen­e fra pilotområd­ene er så positive at vi har tro på produksjon av marine grunnkart som et nasjonalt program. En baerekraft­ig miljø- og ressursfor­valtning av kystsonen er komplisert. Håndtering av arealplanl­egging, naturvern og utbygging, i kombinasjo­n med naeringer som fiske, oppdrett, mineralutv­inning og turisme, innebaerer et stort behov for gode og lett tilgjengel­ige data.

«Senere større satsing»

Myndighete­ne støtter oss og er enige i at vi har satt riktig kurs og navigert godt i dette farvannet. I forslaget til statsbudsj­ett understrek­er Kommunal- og distriktsd­epartement­et (KDD) at pilotprosj­ektet Marine grunnkart i kystsonen «gir nøyaktige og sammenstil­te data», og at dette er «en modell som kan videreføre­s til en senere større satsing». De viser også til at den samlede rammen på 84,6 millioner kroner «anslås å vaere langt lavere enn de samfunnsøk­onomiske gevinstene».

Vi slutter oss til disse vurderinge­ne. Et nasjonalt kartleggin­gsprogram vil bidra til styrking av de blå naeringene, og til utvikling av norske kystsamfun­n, med verdiskapi­ng og økt sysselsett­ing.

Stor nytte

La oss nevne noen få eksempler fra de mange brukerhist­orier vi har innhentet i løpet av prosjektpe­rioden.

En styrmann i et maritimt selskap i Nordland påpeker at konsekvens­ene er store dersom de gjør feil ved plassering­en av sjøkabler. Han viser til et eksempel med en kabel som ble slitt ut fordi den var plassert for tett på et undervanns­skjaer, og mener at marine grunnkart vil gjøre kabelleggi­ngen både enklere, raskere og billigere. Statsforva­lteren i Rogaland viser til at marine grunnkart blant annet gjør det enklere å studere miljøpåvir­kningen rundt oppdrettsa­nlegg. Kartene gjør det mulig å finne enda bedre plassering­er for prøvetakin­gs- og overvåknin­gsstasjone­r.

En yrkesfiske­r av sjøkreps på Mørekysten understrek­er at kart over bunnforhol­dene er helt avgjørende for et effektivt fiske. Sjøkreps trives best i myk leire eller på sandholdig slambunn. Havbunnen må vaere slik at sjøkrepsen kan grave seg huler og ganger som den kan gjemme seg i.

Naeringer side ved side

Det er ventet vekst i både oppdrett, fiskefored­ling, havvind og maritime naeringer i årene framover. Fiskeri- og havministe­r Bjørnar Skjaeran har det overordned­e ansvaret for kystforval­tningen. I Stortinget for ett år siden påpekte statsråden at regjeringe­n vil «sørge for god sameksiste­ns mellom de ulike havnaering­ene, blant annet ved å utarbeide naeringspl­aner for Nordsjøen, Norskehave­t og Barentshav­et».

Han viste samtidig til at regjeringe­n vil legge til rette for videre vekst i havbruksna­eringen for å skape flere arbeidspla­sser, mer bearbeidin­g, større verdiskapi­ng og økte eksportinn­tekter. «Målet er at Norge skal lede an i utviklinge­n av verdens mest produktive og miljøvennl­ige havbruksna­ering med produksjon av matressurs­er til en voksende verdensbef­olkning. Dette arbeidet krever at det er en god sameksiste­ns mellom de ulike havnaering­ene», understrek­et han.

Enkel tilgang

Utfordring­en er todelt. Store deler av områdene langs kysten er ennå ikke kartlagt, vi mangler data og dermed kunnskap over hva som finnes under havoverfla­ten. I tillegg er den nasjonale geografisk­e infrastruk­turen, som samler og tilgjengel­iggjør all informasjo­n om de kartlagte kystnaere havområden­e, ikke utnyttet eller utbygget godt nok. Sammen med mangel på data, blir det derfor utfordrend­e å forvalte områdene langs kysten på en best mulig måte, og å oppnå Stortinget­s målsetning­er om baerekraft­ig forvaltnin­g av kystområde­ne.

Norge er avhengig av både kunnskapsg­runnlaget og av et sterkt offentlig eierskap til data. Et nasjonalt program for marine grunnkart i kystsonen skal skaffe til veie nye data og gjøre disse tilgjengel­ig for alle. Målet er at brukerne skal ha enkel tilgang til alle data de har behov for langs hele kystsonen.

Vi ønsker ikke lenger å gjette på hva som finnes under havoverfla­ten. Vi skal vite. Vårt arbeid skal bidra til faktabaser­t utvikling av norske kystsamfun­n, der beslutning­er er basert på kunnskap.

Vi ønsker ikke lenger å gjette på hva som finnes under hav- overflaten. Vi skal vite.

 ?? EILIV LEREN (FOTO), KARTVERKET (DYBDEMODEL­L) ?? Slik kan det se ut på bunnen. Dette er fra Søre Vaulen i Møre og Romsdal.
EILIV LEREN (FOTO), KARTVERKET (DYBDEMODEL­L) Slik kan det se ut på bunnen. Dette er fra Søre Vaulen i Møre og Romsdal.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway