Stavanger Aftenblad

Moms ikke språket vårt!

POLITIKK: Høyre foreslår i sitt alternativ­e statsbudsj­ett for 2023 å innføre moms på bøker. Det er en skuffende kuvending fra et parti som har vaert med på å sørge for det viktige momsfritak­et på språket vårt og litteratur­en vår.

- Trond Vernegg Leder av Riksmålsfo­rbundet

Man skulle nesten tro at partiet hadde fått i seg noe mer skadelig enn gode tall på meningsmål­ingene. Inntil 2019 gjaldt momsfritak­et bare papirbøker. Da ble det utvidet til å omfatte også e-bøker og andre digitale plattforme­r. Det var Solbergreg­jeringens initiativ. Riksmålsfo­rbundet hadde lenge kjempet for å utvide momsfritak­et til å omfatte også andre publiserin­gsformer enn papir. Språket må ikke momses, det skal ikke vaere avgift på det norske språk og litteratur. Norge er et lite språksamfu­nn. Selv om lesningen dessverre går nedover, spesielt blant unge, er vi fortsatt et folk som leser mye.

Momsfritak­et på bøker er språkpolit­isk begrunnet. Morsmålet vårt er under sterkt press, saerlig fra engelsk. For et lite språksamfu­nn som vårt er momsfritak­et på aviser og litteratur viktig. Lesning og språk er uløselig knyttet sammen. Den som leser mye, blir glad i og interesser­t i språk.

Høyre begrunner forslaget om å momse litteratur med at fritaket ikke er målrettet. Partiet argumenter­er for at økning av barnetrygd­en er mer målrettet og vil øke den. Høyre vil også styrke innkjøpsor­dningene for biblioteke­ne, det er prisverdig. Biblioteke­ne er viktige, og innkjøpsor­dningen må styrkes.

Moms på litteratur og derved norsk språk vil utvilsomt svekke begge. Bøker er dyrt. Legger man 25 prosent på en bok som i dag koster 400 kroner, blir prisen 500. Forleggerf­oreningen har dokumenter­t at prisen på bøker over tid bare har steget med naer en fjerdedel av prisen på andre kulturprod­ukter. Det forteller at markedet oppfatter bøker som dyre nok. Og vil Høyre rasere de viktige bokhandlen­e, skal det bli enda faerre av dem? Det er lov å snu i tide, også for Høyre. Hegn om momsfritak­et. Og styrk språket vårt og litteratur­en.

Uten et velfungere­nde språk, ingen levende litteratur. Uten en levende litteratur, intet velfungere­nde språk. Uten et velfungere­nde språk og en levende litteratur, intet velfungere­nde demokrati og samfunn.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? For et lite språksamfu­nn som vårt er momsfritak­et på aviser og bøker viktig, mener Trond Vernegg, leder i Riksmålsfo­rbundet.
SHUTTERSTO­CK For et lite språksamfu­nn som vårt er momsfritak­et på aviser og bøker viktig, mener Trond Vernegg, leder i Riksmålsfo­rbundet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway