Stavanger Aftenblad

Et sosialt dilemma i skolen

UTDANNING: Min drøm er å få vaere i et klasserom med barn uten å kreve noe av dem, uten å se etter mangler i dem.

- Thomas Friis-Michelsen Lektor og siviløkono­m

Da jeg arbeidet som laerer var jobben min å holde skolebarna inne i klasseromm­et. Jeg forsøkte alltid å motivere og overtale dem. I årevis spilte jeg spillet «ikke forlat rommet – vaer så snill, ikke forlat rommet.» Til slutt så fant jeg ut at de aller fleste ønsker å forlate rommet likevel. Hvorfor er det slik for tusenvis av skolebarn? For meg var dette et sosialt dilemma.

I filmen «Det sosiale dilemma» på

Netflix sier to tidligere nøkkelansa­tte i Google og Facebook at det disse selskapene gjør – er å konkurrere om din oppmerksom­het. «La oss finne ut hvordan vi får mest mulig av denne personens oppmerksom­het.» Og videre, «hvor mye av livet ditt kan vi få deg til å gi til oss?» Det samme skjer hos Instagram, Twitter, Snapchat, og Youtube m.fl.

Evig kamp

I klasseromm­et ønsket også jeg mest mulig av elevenes oppmerksom­het. Jeg forsøkte alltid nye metoder for å fange deres oppmerksom­het. «Hvor mye av livet sitt kan skolebarne­t gi til meg?» Det er en evig kamp mot barnets egne interesser. Kanskje det vi gjør mot skolebarna ikke er så forskjelli­g fra Facebook og Google sine forretning­smodeller? De lønner sine ansatte basert på hvor mye av din oppmerksom­het de kan selge videre til sine annonsører.

Vårt samfunn lønner titusener av laerere, spesialped­agoger, psykologer, inspektøre­r, rektorer, for å selge sin ekspertkun­nskap til foreldre og barn. Vår «forretning­smodell» er også å fange mest mulig av elevenes oppmerksom­het.

Det er ikke alle de flotte menneskene i skolevesen­et som er problemet, men hva vi tror på. Det er ideen om at vi trenger noe fra skolebarna som gjør at vi presser dem. Vi vil ha «så mye av livet deres som vi kan få» – og hvis vi ikke får det vi ønsker – så dømmer og straffer vi dem. Ikke rart de har lyst til å gå ut av klasseromm­et.

Min drøm er å få vaere i et klasserom med barn uten å kreve noe av dem, uten å se etter mangler i dem. La dem vende oppmerksom­heten mot sitt eget liv. Tenk om vi skapte et rom hvor vi ikke må fange andres oppmerksom­het hele tiden, eller ta av andres liv – så kanskje vi kan løse vårt sosiale dilemma.

Åpner opp for kjaerlighe­t

Hva om vi slutter å tro på ideen om at vi trenger noe fra skolebarna? Kanskje den nye ideen kan bety at vi ikke lenger er opptatt av å «putte noe inn» i elevene – men i stedet hjelper dem med å «ta det ut».

Våger vi det, så åpner vi opp for kjaerlighe­t. En kjaerlighe­t verdig våre egne barn.

Vi vil ha «så mye av livet til elevene som vi kan få» – og hvis vi ikke får det vi ønsker – så dømmer og straffer vi dem.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? «Hva om vi slutter å tro på ideen om at vi trenger noe fra skolebarna?» spør Thomas Friis-Michelsen.
SHUTTERSTO­CK «Hva om vi slutter å tro på ideen om at vi trenger noe fra skolebarna?» spør Thomas Friis-Michelsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway