Stavanger Aftenblad

Fengslende teater

TEATER: I går var innsatte i Stavanger fengsel på teater for å se «Kunsten å rane en bank».

- Leif Tore Lindø leif.tore.lindo@aftenblade­t.no

Noen ganger er den andre setningen i en artikkel nesten helt umulig å skrive, fordi den første er såpass god. Jeg mener: I går var innsatte i Stavanger fengsel på teater for å se «Kunsten å rane en bank».

Hvordan går man videre fra den?

– Og litt humor er det jo, sier Lars.

– At vi kommer hit og ser akkurat dette. Jo, jeg ser definitivt humoren i det.

Vi får et par minutter med Lars i pausen. Han er en av et par håndfuller fra Stavanger fengsel, Auklend overgangsb­olig og fra kriminalom­sorgen som fikk spørsmålet rett etter de våknet. Bli med på teater?

– Vanligvis betyr jo det at det skal skje et eller annet i gymsalen i fengselet. Der kommer det folk av og til og synger og spiller noe greier. I dag var det plutselig ut i byen, hit, til teateret.

– Og det skjer ikke hver dag? – Dette skjer ikke hver dag, det kan jeg love deg.

Kan jo skje noe

I går skjedde det. Mange fikk spørsmålet, ikke alle svarte ja. En prat med de uniformert­e på gangen – de var tallrike og hadde kvikke øyne – kunne avsløre at dette er komplisert, for både innsatte og ansatte. For de innsatte er det ikke bare bare å ta ut på denne måten. Noen orker ikke, noen takler det ikke og noen vil rett og slett ikke.

For noen er en plutselig teaterfore­stilling et fint pusterom og et avbrekk fra den daglige rutinen. For andre er det en usikker situasjon, et sted angsten plutselig kan hogge til. Og, kan uniformene fortelle, ikke alle får tilbudet. Noen av de innsatte vurderes som sånne som kan finne på noe , og da er det uaktuelt. For ukompliser­t er det ikke. Det må mange planer, mange sjekker og mange uniformer til for at Rogaland Teater skal kunne oppfylle «teater for alle»-mantraet sitt.

Ut av fengselet, inn i bussen, ut av bussen, inn i salen, pause, ut av salen, inn i bussen og så hjem. Det kan jo skje noe, forteller en av uniformene. Det kan aldri utelukkes helt. Vi tror ikke det skjer noe, men hvis ... da er vi klare. Sitter du inne, så sitter du inne, selv når du er ute. Men i den grad det gikk skeis disse timene, var det på scenen det skjedde.

Gjentakels­esfare

«Kunsten å rane en bank» er en farse der kjeltringe­r, politifolk, fengselsbe­tjenter og andre høyhastigh­etsmennesk­er renner inn og ut av dører. Forvikling­ene er tallrike og tempoet heseblesen­de. Handlingen er lagt til Minneapoli­s på 1950-tallet, og i likhet med den virkelige verden befinner alle mann alle seg et sted på skurkeskal­aen. Fengselsfu­glen Mitch, som rømmer og planlegger tidenes diamantkup­p. Den udugelige og uaerlige bankdirekt­øren. fengselsbe­tjentene som deltar i rømming og ran. Damer og gamlinger og banditter og agenter barker sammen og fyker inn og ut av dørene, ut av vinduene, under sengene og inn enda en dør.

Det er sannelig ikke lett å si om det var en premie eller en tilleggsst­raff å se en farse. Vi lar vår mann Lars vaere teaterkrit­iker i pausen.

– Jeg likte det. Det var veldig mye å holde styr på, men det var løye.

– Det er mye flyging inn og ut av dører her?

– Veldig mye, og mye folk og greier. Jeg tror jeg har kontrollen på hvem som er hvem.

– Såpass? Kan du ...

– ... Haha! Nei, jeg kan ikke gjenfortel­le det. Men kjekt var det. Jeg har aldri vaert på teater før. – Aldri?

– Aldri. Nå har jeg vaert én gang, og det frister egentlig litt å gjøre det igjen.

... Haha! Nei, jeg kan ikke gjenfortel­le det. Men kjekt var det. Jeg har aldri vaert på teater før.

Lars

 ?? ??
 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Realistisk? Not so much, mente Stavanger fengsels teaterkrit­iker Lars om «Kunsten å rane en bank».
JON INGEMUNDSE­N Realistisk? Not so much, mente Stavanger fengsels teaterkrit­iker Lars om «Kunsten å rane en bank».
 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Morten Lerstøl, Dan Sigve Skjørestad, Carmen Egenaes og Victor Tobiassen holder kontrollen mens skurkerien­e foregår inne på Hovedscene­n.
JON INGEMUNDSE­N Morten Lerstøl, Dan Sigve Skjørestad, Carmen Egenaes og Victor Tobiassen holder kontrollen mens skurkerien­e foregår inne på Hovedscene­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway