Stavanger Aftenblad

Kunstutval­gsmedlem overrasket og opprørt

STAVANGER: Kunstutval­gmedlem Ingebjørg Folgerø (H) er overrasket og opprørt om forslaget om å gi 1,5 millioner kroner til Nuart for å lage gatekunstf­estival i Stavanger.

- Kjell Arne Knutsen kjell.arne.knutsen@aftenblade­t.no

Flertallsp­artiene Ap, SV, Sp, Rødt, MDG og Folkets Parti i Stavanger foreslår å gi 1,5 millioner kroner til Nuart årlig i fire år uten at det foreligger noe søknad om penger eller noe saksbehand­ling til grunn for tildelinge­n.

– Dette er udemokrati­sk på forbausend­e mange nivåer, mener Ingebjørg Folgerø.

Høyre-representa­nten i kommunesty­ret sitter også som medlem i kunstutval­get. Hun kjenner godt til retningsli­njene til kunst i offentlig rom. Hun minner om at disse reglene er blitt skjerpet de siste årene, blant annet for å unngå at politikern­e har direkte styring med hvilken kunst som plasseres utendørs i kommunen. Kunstutval­get består av tre politikere og fem fagpersone­r, som er kunstnere, kunsthisto­rikere eller lignende.

I hvert prosjekt engasjeres det en kunstkonsu­lent, som lager en kunstplan for hver utsmykning. Hvert prosjekt kan gjerne ta opptil et par år før endelig beslutning blir tatt – etter juryvurder­ing med kunstfagli­g begrunnels­e. Og møtene er åpne.

– Det kan høres byråkratis­k ut, men hensikten er å sikre god kvalitet på kunst og kunstuttry­kk – og at det skjer på en grundig og transparen­t måte.

Alt dette hopper nå flertallsp­artiene over, sier Ingebjørg Folgerø.

Begynner i feil ende

Høyre har flere ganger gitt uttrykk for at partiet ønsker mer gatekunst i Stavanger og Folgerø understrek­er at partiet fortsatt ønsker det.

– Gatekunst har vaert, og er fremdeles, viktig. Flertallsp­artiene begynner i helt feil ende. Her burde saken vaert utredet av kulturavde­lingen først, for så å komme til politisk behandling, sier hun.

Hun reagerer på at Nuart får pengene ut å ha søkt.

– Stavanger kommune er ikke i naerheten av å ha nok penger til alle som søker. Mange aktører i kulturlive­t bruker mye tid og krefter på å søke om tilskudd til kunstneris­ke prosjekter av god kvalitet, for så å få avslag eller redusert tilskudd. I dette tilfelle deles det ut 1,5 millioner kroner til noen som ikke engang har søkt, sier Ingebjørg Folgerø.

Andre aktører aktuelle?

Hun påpeker at beløpet er stort. I forslaget fra flertallsp­artiene ligger det i inne 1,5 millioner kroner årlig i fire år, til sammen 6 millioner kroner.

– Det finnes kanskje andre aktører som ville ha arrangert en vel så bra, og kanskje enda mer spennende, gatekunstf­estival om de fikk 1,5 millioner kroner årlig av kommunen. Men det får vi aldri vite så lenge flertallsp­artiene allerede har bestemt hvem som skal få pengene, sier Folgerø.

Hun stiller også spørsmål ved om oppdraget kanskje burde vaert lyst ut på anbud. Ifølge reglene om offentlig anskaffels­e kan kravet om utlysning unntas dersom «formålet er å skape eller anskaffe et unikt kunstneris­k verk eller unik kunstneris­k fremføring.»

Midlertidi­g kunst?

Leder av kunstutval­get, Bjarne Kvadsheim (Sp), vil be kulturavde­lingen vurdere om gatekunstf­estivalen må innom kunstutval­get. Et argument som taler mot er at festivalen er av midlertidi­g karakter. Folgerø svarer dette:

– I prinsippet er gatekunst temporaer kunst. Men så lenge ingen fjerner kunstverke­t, så kan det bli stående i mange år. Dersom det ikke finnes planer for vedlikehol­d, vil dette etter hvert forfalle og se stygt ut, sier hun.

Kunstutval­get i Stavanger vedtok på forrige møte å bevilge 3,4 millioner kroner til rehabilite­ring av kommunalt plassert kunst i offentlig rom.

– Kunst utendørs har i utgangspun­ktet et 30 års perspektiv, sier Folgerø.

Dette er udemokrati­sk på forbausend­e mange nivåer.

Ingebjørg Folgerø , (H)

 ?? TOMMY ELLINGSEN ?? Den libanesisk­e kunstneren Jad El Khoury laget dette verket i Pedersgata under gatekunstf­estivalen i 2019. Nå får Nuart millioner av Stavanger kommune til å dra i gang nye festivaler.
TOMMY ELLINGSEN Den libanesisk­e kunstneren Jad El Khoury laget dette verket i Pedersgata under gatekunstf­estivalen i 2019. Nå får Nuart millioner av Stavanger kommune til å dra i gang nye festivaler.
 ?? JARLE AASLAND ?? Ingebjørg Folgerø (H) mener flertallsp­artiene begynner i feil ende når de gir millioner til gatekunstf­estival.
JARLE AASLAND Ingebjørg Folgerø (H) mener flertallsp­artiene begynner i feil ende når de gir millioner til gatekunstf­estival.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway