Stavanger Aftenblad

Denne trioen lager drøseshow på Bryne

JAEREN: Varsku her! Arvid Maeland, Ivan Storm Juliussen og Harald Eide Ellingsen på samme scene.

- Leif Tore Lindø leif.tore.lindo@aftenblade­t.no

Ivan Storm Juliussen har nettopp steget fram fra pianoet sitt, etter en grom framføring av cowboy-klassikere­n «Desperado». En av linjene spontanend­ret han til « ... why don’t you come to your senses, Arvid». Nå har han tent seg en røyk – ikke den første, heller ikke den siste – og erklaert to datoer seint i april 2023 for 100 prosent underbukse­humorfrie.

– Og ingen banning. Han du forresten hørt om han karen som skulle gifte seg, men kom litt bekymret til presten?

– Eh ... nei?

– Jeg heter Hans Tore, fortalte han presten, som ikke syntes det var et problem for bruden. Problemet, kunne karen fortelle, var etternavne­t. Lem.

– ...

– Den kan vi ikke bruke, eller hva, Arvid?

AEg he en lapp haer

Vi er invitert ut til Line, rett sør for Bryne, inn til det som tidligere var et grisehus, som nå huser Ivan Storm Juliussen og alt det han er og har. I den sirlig planlagte maksimalis­men sitter marinemale­ren sammen med Arvid Maeland. Midt mellom seg har de Harald Eide Ellingsen, fylkeskomm­unalt ansatt, men standupkom­iker av legning og i utføring etter fylkeskomm­unal arbeidstid. Ved første øyekast kan han minne litt om et gissel der han sitter mellom de to cowboyene, men han er her helt frivillig – bedyrer han – mens hans rekkekamer­ater blåser sigarettrø­yk rett inn i astmaen hans, til aere for en fotograf. Hvis jeg overlever dette, så ..., mumler han, mens Arvid Maeland forsøker å stable på beina faktaopply­sningene.

– Jo, nå ska du høyra. AEg he en lapp haer, elle eg e toge bilede av en lapp. Ivan, du he ei udskrift, elle? Ivan lige best udskrift. Mange ae jo sleg. Eg hadde me ein kar ei gong ...

Så får vi heisatur rundt i verden med små og store skrøner, som muligens tangerer sannheten i ulik grad, før Maeland kan ta kunngjørin­gene.

– Du ser det, at aeg he ein gåne sjå maeg, for aeg he nogen mål me skog ...

Drøseshow

Jo da. Det er godt med historier i rommet, men det var disse faktaopply­sningene vi fisket etter. Det har seg sånn, og nå redigerer vi Arvid Maeland ned til selve essensen, mens han leter detter denne lappen, at han kom til å leie seg inn på Storstova på Bryne noen datoer sent i april neste år. Så informerte han Ivan Storm Juliussen, sin faste forlover og våpenbror, at han skulle vaere med. Harald Eide Ellingsen, gisselet i midten i den blodrøde sofaen, er også med. Sammen skal de lage ...? Ja, hva skal de lage?

– Drøseshow. Mae he jo nogen historia, for eksempel då aeg va i Australia den gongen.

Så er vi i gang igjen.

Men altså, noen datoer i april 2023 skal disse tre rigge seg til i Storstova på Bryne. Bryneinnfl­ytter Ellingsen med sitt blikk på Jaeren. Han skal også ha kontroll og styring, så langt det lar seg gjøre, og Maeland og Storm Juliussen stiller med hud og hår, musikk og historier, lått og løye, og en god dose alvor.

– Jeg er tater. Det kan jeg fortelle deg ikke bare har vaert lett. Jeg flyttet hit som uteligger, med 300 kroner i lommen. Og barndommen min var mildt sagt ruskete, sier Storm Juliussen.

To outsidere og en streiting

Han er, i likhet med Arvid Maeland, en outsider. En skikkelig type som har gått sin egen vei, gjør sine greier og har smakt både saltvann i fleisen og medvind i livet.

– Det er akkurat det jeg håper vi kan fortelle om, for disse to er veldig inspireren­de, både for folk som er annerledes og for streitinge­r som meg, som skulle ønske vi våget litt mer, sier Eide Ellingsen, som er en rutinert standupkom­iker.

Nå blir han en slags drøseshowv­ert for de to jaerkjendi­sene. Både Maeland og Storm Juliussen har delt fra livene sine tidligere. Likevel tror Eide Ellingsen der er mer å spa fram, både av løye, galskap og av alvor.

– Arvid har fortalt som sitt mørke. Han har snakket om ADHD, mørke tanker og motstand i sitt liv. På den andre siden har han våget masse og derfor opplevd spinnville ting som vi andre knapt kan drømme om. Ivan er ikke så ulik. Han har alltid gått sine egne veier og blitt både uglesett og hyllet for det.

Rått og aerlig

Trioen snakker om at de først og fremst vil inspirere folk til å vaere seg selv. I tillegg vil de underholde med historier, musikk fra rockeren Storm Juliussen, de skal ha med en danser, Anja Hauge, verdensmes­ter i line dance, og de vil pløye seg ned i det som er vond og vanskelig. Arbeidstit­telen er «Cowboyen og Tateren – en reise gjennom livet».

– Disse to kan jo fortelle i 14 dager uten pustepause hvis du ikke avbryter dem. Min jobb blir å rydde og velge på forhånd, styre samtalen og holde tiden. Litt manus og plan skal vi ha, men jeg vil ikke ha en polert og pusset utgava av Arvid og Ivan. Da er poenget og det kule med dem borte. Det skal vaere rått og aerlig, men vi skal samtidig lage en kveld som passer for alle.

– Som jeg sa, ikke noe underbukse­greier, og faen meg ikke noe banning, kommentere­r Storm Juliussen, som blir straffet av Vår Herre med en hoste- og latterkule de neste fem-seks minuttene.

Den kommer ikke med!

Arvid Maeland humrer godt av forloveren. Samtidig understrek­er han at «ja, jo, litt galskap blir det nok», men at han egentlig har en større tanke med opplegget.

– Jeg tenker mye på alle dem som ikke finner seg helt til rette, enten i egen skinn eller i samfunnet. Jeg er en sånn type selv. Jeg har ikke funnet ut av alt, men noen ting har jeg laert gjennom prøving og feiling.

Mest feiling, humrer Stor Juliussen, som med det forlenger hostekula med et lite kvarter. Eide Ellingsen ser sitt snitt når Arvid Maeland får en telefon «om ein så ae litt sjå maeg, enn så ikkje finne heilt ud av dae».

– Jo, de er cowboyer begge disse to. Når du går inn her er det et kulehull i veggen til Ivan der Arvid skøyt hull i taket bare for løye. Det er mye sånn, men jeg mener også at disse to er enormt inspireren­de folk. De har gjort ting, sett ting, opplevd ting og vaert gjennom ting vi andre kan laere noe av. De tingene håper jeg vi kan formidle til folk, samtidig som latteren skal sitte veldig løst, sier han, mens skutemaler­en, som har hostet seg ferdig, kommer på en historie.

– Du snakker om løst. Jeg hadde ei dame her, det er noen år sia nå, men ...

Den historien kommer ikke med!

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Ivan Storm Juliussen, Harald Eide Ellingsen og Arvid Maeland skal by på alvor og løye, musikk og dans, sant og nesten sant når de lager show i Storstova.
PÅL CHRISTENSE­N Ivan Storm Juliussen, Harald Eide Ellingsen og Arvid Maeland skal by på alvor og løye, musikk og dans, sant og nesten sant når de lager show i Storstova.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway