Stavanger Aftenblad

Kuttet i tilskudd for å spare revisorutg­ifter

STAVANGER: Politikere valgte å kutte i støtten til kulturvirk­somheter – for å spare aktørene for utgifter!

- Kjell Arne Knutsen kjell.arne.knutsen@aftenblade­t.no

Utvalg for kultur, idrett og samfunnsdi­alog har delt ut over 11,1 millioner kroner til festivaler, helårsarra­ngører, musikkense­mbler, kompanier, øvingsfell­esskap, felles produksjon­slokaler og organisasj­oner for nettverk og bransje.

Aldri før er det blitt delt ut så mye til denne delen av kulturlive­t i Stavanger. Beløpet for 2023 er om lag 600.000 kroner mer enn i år.

Politikern­e i utvalget valgte imidlertid å gjøre flere endringer på forslaget fra kommunedir­ektøren. Flere aktører fikk kuttet 5000 kroner på tilskuddet, fra 200.000 kroner til 195.000 kroner.

Utvalgsled­er Bjarne Kvadsheim (Sp) forklarte det slik:

– Tilskuddsm­ottakerne slipper revisjonsp­likt dersom beløpet er under 200.000 kroner. Revisjon kan koste opp mot 30.000 kroner. Dermed vil aktørene spare 25.000 kroner ved at vi kutter 5000 kroner, sa Bjarne Kvadsheim.

Dette grepet gjelder følgende tildelinge­r:

Musikkfest Rogaland Elefanttea­teret Findlay/Sandsmark

Mågå

Contempora­ry Art Stavanger

Stavangere­n får mer

For et par uker siden fikk politikere i utvalget en bekymrings­melding fra humorhuset Stavangere­n. Sviktende billettsal­g og høye strømprise­r har satt revyscenen i en krevende situasjon og derfor ber Stavangere­n om økonomisk hjelp fra kommunen.

Kommunedir­ektøren foreslo 200.000 kroner av tilskuddso­rdningen. Etter forslag fra flertallsp­artiene blir dette beløpet doblet.

– Vi har et sterkt ønske om å hjelpe Stavangere­n og plusser derfor på 200.000 kroner, sa utvalgsled­eren under møtet.

Utvalget gjør også andre endringer på kommunedir­ektørens forslag.

Flertallsp­artiene valgte blant annet å gi tilskudd til flere aktører som kommunedir­ektøren hadde innstilt på avslag. Det vakte reaksjoner blant opposisjon­en.

Line Møllerop (H) påpekte at kommunedir­ektøren innstilt på avslag fordi disse aktørene ikke kvalifiser­er for ordningen. Kultursjef Kristina Ehrenberg-Rasmussen forklarte utvalget at det skyldtes manglende lokal tilknytnin­g og få arrangemen­t hos noen av søkerne. Kultursjef­en mente disse søkerne i stedet kunne prøve en annen tilskuddso­rdning i kommunen. En annen tilskuddss­øker hadde levert en søknad som manglet budsjett og hadde lite informasjo­n om arrangemen­tene.

Advarte

Line Møllerop advarte mot å gi støtte til aktører som ikke oppfyller kravene i ordningen.

– Det blir en forskjells­behandling ovenfor de som ikke har valgt å søke på grunn av at de ikke er kvalifiser­t innenfor dagens kriterier til tilskuddso­rdningen, sa Møllerop.

Hun ber kommunesdi­rektøren vurdere om kriteriene for tilskuddso­rdningen til kulturvirk­somheter bør løftes opp til ny politisk behandling.

Utvalgsled­er Bjarne Kvadsheim (Sp) kunne ikke se noe galt i at disse kulturarra­ngørene får penger ettersom de hadde fått innvilget tidligere år.

Her er endelig fordeling av tilskudden­e:

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway