Stavanger Aftenblad

Drømmer om OL-finale, men først skal jaerbuen vise seg fram for verdenseli­ten i Australia

SVØMMING: Jon Jøntvedt tar stadig nye steg på reisen mot toppen, og er nå på vei til kortbane VM i Australia. Der må han knekke en kode, skal han oppnå de resultaten­e han ønsker.

- Tom Gøran Haukalid tom.goran.haukalid@aftenblade­t.no

Jeg prøver å ikke tenke for mye på det. Jeg fokuserer mer på det å ta til meg mest mulig laering når jeg er der. Men en finaleplas­s hadde vaert kjekt, og det er mulig.

Aftenblade­t møter Jon Jøntvedt i svømmehall­en på Bryne.

Han har akkurat gjennomfør­t sin siste svømmeøkt før avreise til kortbane VM i Melbourne. Om noen timer går turen videre til Oslo. Derfra går reisen til London, før en 17 timer seig flytur tar han videre til Australia.

– Det blir to og et halvt døgn med reising, men det er helt nødvendig å vaere der tidlig for å akklimatis­ere oss, samt få en uke med precamp.

Hadde ikke ballteknik­k, dermed ble det svømming

Svømmetale­ntet fra Bryne deltok nylig i kortbane NM i Stavanger, hvor det ble flere førsteplas­ser og personlige rekorder.

Da kom han rett fra et høydeoppho­ld i Spania, og formen var ikke toppet.

Det er den derimot fram mot mesterskap­et. Det er med andre ord mye som tyder på at 19-åringen kan vise seg fram under VM som går av stabelen 13. desember, og varer fram til 18. desember.

Men hva er egentlig oppskrifte­n for å bli en svømmer på internasjo­nalt nivå, før en har rukket å fylle 20 år?

– Jeg har trent veldig bra, og gjort det jeg kan for å kunne trene så bra som mulig. Samtidig har jeg lyttet til tilbakemel­dingene fra trenerne. I tillegg har jeg alltid likt å konkurrere og å vinne - uansett hva det er. Det har nok hjulpet veldig.

– Når fant du ut at svømming var noe du kunne bli skikkelig god i?

– Det var første gang han så en ball, avbryter trener Arne Gjerde, som har fulgt Jøntvedt mer eller mindre fra starten.

– Jeg begynte fordi jeg måtte ha noe å gjøre, og jeg trivdes ikke så godt med fotball og de andre tingene. Da ble det svømming. Da var jeg åtte år.

Drømmer om OL

Siden første dykk i svømmehall­en, har det blitt «mange, mange tusen timer i Bryne-bassenget», forteller Orstad-gutten.

I tillegg blir det mellom 220–250 reisedøgn i løpet av året i forbindels­e med høydeoppho­ld, konkurrans­er og samlinger. Jobb og utdanning er satt på vent. Svømming går naturlig nok foran alt.

– Nå er det «all in», så får jeg se hvor lenge jeg orker å kun drive med svømming. Det tar mye tid, og jeg har derfor ikke mulighet til å jobbe ved siden av. Jeg vurderer å studere etter hvert, men jeg må se det litt an.

Mesterskap­ene kommer etter hvert på løpende bånd. Et av hovedmålen­e til Jøntvedt er Paris-OL i 2024.

– Er du i rute til det?

– Ja, jeg trener bedre enn det jeg gjorde i fjor på dette tidspunkte­t, og da var jeg seks tideler over kravet på 800 meter fri.

– Må vite at en er god nok

Veien til OL er likevel lang, og det er flere ting som skal klaffe for at Jøntvedt skal vaere konkurrans­edyktig i Paris. Blant annet må nervene slippe tak.

– Jeg har slitt med det før store mesterskap, noe som har gjort det vanskelig å prestere. Det er noe jeg jobber med, og jeg har blant annet snakket med psykolog om det.

– Hvilke råd har du fått?

– Det er lett å føle seg mer sli–

ten enn det du er, når svømmere ved siden av deg drar fra. Da er det fort gjort å gi opp. Det psykiske har mye å si, men det handler om å håndtere det. Psykologen har rådet meg til å gjøre de samme forberedel­sene i store stevner, som jeg har gjort tidligere i andre stevner hvor det har gått veldig bra.

– Priviliger­t

Med målene Jøntvedt omtaler, er det lett å glemme at han bare er 19 år.

Som de fleste toppidrett­sutøvere, har han likevel måtte gjøre flere tøffe prioriteri­nger underveis i karrieren. Enn så lenge har han vaert skånet for de største nedturene, og Jøntvedt er klar på én ting:

Svømmingen mer enn den tar.

– Når vi er på samling, minner landslagss­jefen oss alltid på at vi er priviliger­te som får reise så mye, og å trene med hverandre. Det hører jeg ofte, og det stemmer jo.

Selv om det i førstkomme­nde mesterskap i stor grad handler om å bygge mer mesterskap­serfaring, og å ta seg til en finale, skal det litt mer til enn «bare» det, for at Jøntvedt om noen år gir betydelig ser seg tilbake og tenker at han er fornøyd med karrieren.

– Hvis jeg når en OL-finale, begynner jeg å bli ganske fornøyd, sier han, og påpeker at det kan vaere realistisk allerede i 2024.

– Men du deltar ikke bare for kjekt. Når du først har kommet så langt, vil du jo gjøre det bra der óg, avslutter han med et smil.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Jon Jøntvedt fullførte sin siste økt i bassenget på Bryne torsdag, før han tok fatt på en to dager lang reise til Australia. Der skal han delta i blant annet 400-, 800- og 1500-meter fri.
PÅL CHRISTENSE­N Jon Jøntvedt fullførte sin siste økt i bassenget på Bryne torsdag, før han tok fatt på en to dager lang reise til Australia. Der skal han delta i blant annet 400-, 800- og 1500-meter fri.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway