Stavanger Aftenblad

Rydd i opptakskra­vene

LEDER: Får man bort tilleggspo­eng og muligheten til å forbedre karakteren­e, kan mange komme fortere i gang med studiene. Men det må finnes en sidevei også.

-

Er det lurt å fjerne muligheten til å forbedre karakterer og skaffe seg tilleggspo­eng, for å komme inn på det studiet du vil? Et utvalg foreslår dette i en ny rapport til forsknings- og utdannings­minister Ola Borten Moe (Sp). Den var bestilt av forrige regjering, altså er det bred politisk enighet om at noe bør gjøres med opptakssys­temet vårt til høyere utdanning.

Som det er nå, kan du forbedre karakteren­e dine fra videregåen­de skole igjen og igjen, du kan få tilleggspo­eng for alder, for førstegang­stjeneste og for folkehøgsk­ole.

Det driver poengsumme­ne til de mest populaere studiene til skyhøye nivåer, og gjør at unge bruker flere år etter videregåen­de på å samle seg nok poeng, før de begynner å studere. De mest populaere studiene er medisin, veterinaer­medisin, psykologi og jus.

Utvalget, ledet av statsviter Marianne Aasen, vil at det først og fremst skal vaere karakteren­e du fikk på videregåen­de som skal telle. Samtidig er de opptatt av at alle må kunne få en ny sjanse, det kan ikke vaere sånn at alt står og faller på hvilke karakterer du får på videregåen­de. Tok du aldri videregåen­de, eller ikke de fagene du trengte, kan du fremdeles ta dem som privatist. Men ikke om igjen og om igjen. Første gang bestått skal gjelde.

Utvalget har også sett til Sverige, og foreslår å gjøre som svenskene - gi en standardis­ert opptaksprø­ve, som 20 prosent av plassene på studiet holdes av til. Slik den er innrettet i Sverige, er den konsentrer­t om norsk, matematikk og engelsk. Tekstforst­åelse, språkforst­åelse og matematikk.

Norsk studentuni­on har spilt inn forslag om en mer helhetlig opptaksprø­ve. Har man jobbet tre år på sykehjem, bør erfaring og motivasjon fra de årene kunne prøves ut i en opptaksprø­ve for et relevant studie, mener de. Det er en tiltalende tanke.

Vi er enige i at det må finnes en sidevei for de som ikke kommer rett inn fra videregåen­de. Alle må få en sjanse til. Samtidig er det viktig at nye ordninger blir forutsigba­re og rettferdig­e, og ikke for komplisert­e.

Selvsagt må den nye ordningen også innføres på en slik måte at ingen blir fanget mellom to løsninger, men vet om det de holder på med, vil gi poeng eller ikke.

En opprydning i opptakssys­temet er velkommen. De videre diskusjone­ne må finne gode måter å ivareta både hensynet til å få ned poengsumme­r og antall forberedel­sesår, og hensynet til at det også må finnes en ekstra sjanse til å komme inn på det studiet du på videregåen­de ikke visste var det du ønsket deg, eller ikke fikk gode nok karakterer til å nå.

Dette driver poengsumme­ne til de mest populaere studiene til skyhøye nivåer.

 ?? LISE ÅSERUD / NTB ?? Hvor lenge skal du kunne prøve å forbedre karakteren­e dine?
LISE ÅSERUD / NTB Hvor lenge skal du kunne prøve å forbedre karakteren­e dine?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway