Stavanger Aftenblad

– Opplevelse­n gjør oss godt, og det er fint å vaere med folk

VAER SAMMEN: Flere tusen tok turen til julemarked på Ølberg i helga. Psykologer mener det er ekstra viktig å gå ut og treffe folk akkurat nå.

- Oda Bjønnes Hanslien Journalist oda.bjonnes.hanslien@ aftenblade­t.no Hilde Moi Østbø Journalist hilde.moi@ aftenblade­t.no Pål Christense­n Fotograf paal.christense­n@ aftenblade­t.no

– Dette er mye bedre enn i fjor. På grunn av korona kunne vi ikke vaere med de vi elsker å vaere med, og det var dumt at vi måtte vaere langt fra folk, sier Emilie Bjermeland Johansen (11).

Hun er på julemarked i Ølberg havn sammen med bestemor og bestefar lørdag ettermidda­g. Og de er ikke de eneste.

– I fjor var det rundt 1000–1500 gjester, og vi tenker at dette året dobler vi det minst, sier Janne Stangeland Rege, som er med og arrangerer julemarked­et i Ølberg havn.

– Jeg tror det sosiale betyr så mye. Jeg har snakket med så mange, alle er glade. Vi som arrangerer dette, blir glad langt inni hjerterota. Når folk kommer hit, får de julefølels­en og det gjør godt for oss å vaere ute, sier hun.

– Mye kjentfolk

Mange av de besøkende er folk som bor i naerområde­t.

– Vi bor i Hålandsmar­ka, og var her i fjor. Det var kjempekose­lig. Det er kjekt at det har blitt en tradisjon. Her er mye kjentfolk og det er god julestemni­ng, sier Mona Storegrave­n, som er på julemarked med mannen Eivind og sønnen Liam på åtte år.

– Det er kjempekjek­t å støtte et lokalt arrangemen­t. Du får lysene, pølsene, folkene og julestemni­ng. Vi liker også godt at dette er i et maritimt miljø, sier Torill

Andersen, som er på julemarked sammen med familie.

Lys og hygge

Psykologsp­esialist Karoline Ø. Solheim i Barne- og familiesen­teret i Stavanger kommune har lagt merke til den økte popularite­ten til julemarked­er. Hun ser på det som et uformelt treffpunkt for de som ønsker å vaere sammen.

– Du kan ta med barna, eller en venn, og ta en runde. Det er både lys og hygge, og er en uformell måte å kjenne på tradisjone­r og jul.

Hun tror mange jakter på den tradisjone­lle godfølelse­n fra egen barndom, noe man kanskje finner på et julemarked. Det er også en mer «nedpå» type marked enn et kjøpesente­r med press på å kjøpe presanger, sier Solheim.

Psykologer anbefaler julemarked:

– Enormt viktig å vaere med folk

– Jeg tror opplevelse­n gjør oss godt, og det er fint å vaere med folk.

Ikke bare er det fint å vaere med folk, Solheim mener også det er enormt viktig. Det kan hjelpe når man ellers bare vil stenge alt ute, enten fordi det er vanskelig økonomisk, tungt med mørketid eller rett og slett bare travelt.

– Å treffe folk likevel, det gjør oss godt, og det vet vi jo. Både det å møte folk, men også å vaere utendørs.

For julemarked­er er ofte utendørs, påpeker Solheim. Da får

man både luft, kanskje dagslys om man er heldig, og man får bevegd seg. Dette er ting alle bør gjøre, sier psykologsp­esialisten.

– Tradisjone­r skaper trygghet

Psykolog Egon Hagen sier julemarked­er kan vaere en måte å komme i julestemni­ng på som ikke koster skjorta. Enten om man unner seg en pose brente mandler, eller kjøper håndlagde ting til julepresan­ger.

– Jeg tror dette med stemning er viktig. Det varierer selvsagt fra person til person, og fra familie til familie, men for mange vil nok dette vaere en start på julen. Vi har ikke ofte hvit jul her i regionen, så vi må finne stemningen en annen plass.

Han tror også det er viktig å vaere sammen i vanskelige tider.

– Jula handler om gaver, men også fellesskap, slekt og å møtes. Tradisjone­r er viktig for oss, og skaper trygghet og forutsigba­rhet. Kostnadsfr­ie ting som å gå på julemarked, kan bli nye elementer med julen.

Hagen ser på dagens økonomiske situasjon som en mulighet til å nedskalere pakkekjøre­t på julaften.

– Noen familier synes kanskje at dette har gått litt over stokk og stein lenge. Det tar aldri slutt å pakke opp presangene. For noen kan dette vaere en mulighet til å fokusere på andre ting i jula enn disse presangene.

– Jobb med forventnin­gene

Hans råd er å klargjøre forventnin­gene før jul gjennom å snakke sammen. Han forklarer at mange psykologis­ke problemsti­llinger kommer av at man har feil forventnin­ger.

– Det å klargjøre forventnin­ger i forkant kan gjøre det mye lettere å akseptere at det er annerledes i år.

Både i avisene og sosiale medier står det om folk som bekymrer seg økonomisk før jul. Solheim jobber med barn og unge, og familier. Hun sier at den typen stress mange kjenner på nå, kan stjele muligheten til å kjenne både glede, ro og trygghet.

– Se barna ekstra godt nå

– En sånn type stress kan skape konflikter og gjøre ting utrygt. Jeg er opptatt av at man skal se barna ekstra godt nå, og vaere var for de som gir beskjed om at ting ikke er greit.

At flere snakker åpent om sin økonomiske situasjon, sier Solheim er positivt. Skammen over å slite økonomisk kan bli mindre med åpenhet.

– Hvis folk tør å si det når de ikke har råd til noe, så er det veldig ofte at folk har lyst og mulighet til å hjelpe med å unngå at folk havner utenfor. Mange har muligheten til å invitere med en til inn, eller å si «bli med du også, du trenger ikke å ha med noe».

Gode råd for julen:

Solheim har flere råd til dem som føler seg tynget av økonomien før jul:

Vaer åpen. Kanskje er det noen

 ?? ?? Annie Eiken Lilleheim blir straks ettår, og er på julemarked sammen med bestefar Vidar Eiken.
Annie Eiken Lilleheim blir straks ettår, og er på julemarked sammen med bestefar Vidar Eiken.
 ?? ?? Det var tett i tett med folk på julemarked på Ølberg lørdag. – Jeg tror opplevelse­n gjør oss godt, sier psykolog.
Det var tett i tett med folk på julemarked på Ølberg lørdag. – Jeg tror opplevelse­n gjør oss godt, sier psykolog.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway