Stavanger Aftenblad

– Det er dette vi lever for

FØRJULSTID: Etter to år nesten uten julebord er årets sesong i gang for fullt.

- Hilde Moi Østbø Journalist hilde.moi@ aftenblade­t.no Ola Myrset Journalist ola.myrset@ aftenblade­t.no Pål Christense­n Fotograf paal.christense­n@ aftenblade­t.no

– De siste årene har vi hatt julebord hjemme hos noen, men det er veldig kjekt å kunne treffes igjen her, sier Siril Aarstad og May Anita Lauvstad.

Sammen med rundt 20 kolleger i Nesjane barnehage på Ålgård er de på julebord på Clarion Hotel Energy på Tjensvoll fredag kveld.

Belegg som før

I salen der julebordet foregår er det rundt 700 gjester. Lyset er lilla og musikken såpass høy at man må heve stemmen for å snakke.

– Dette er det første ordentlige året igjen, og belegget er som det var før pandemien, sier hotelldire­ktør Gjermund Dahl.

Faerre «vanlige» julebord

Julebordsh­owet som arrangeres heter Wallmans on tour. Opplegget består av både show og mat, og er veldig populaert.

– Slike show går bra. Ulike firmaer kjøper billetter og får en helaften uten at de trenger å gjøre noe selv. Men jeg hadde forventet å se flere av den typen julebord der bedrifter kommer for å ha julebord for alle ansatte. – Hvorfor er det faerre av dem? – Det kan vaere kostnader, men det kan også vaere at mange gjør det litt annerledes. Kanskje har de julebord avdelingsv­is i stedet for å gå ut hele bedriften. Den trenden så vi også tidligere. Men vi hadde nok trodd at det skulle vaere litt mer ketsjupeff­ekt på julebord, sånn det har vaert ellers, sier han.

Dahl forteller om en høst med fullt belegg.

– Det er gledelig, og det er dette vi lever for, altså å ha fullt hus og stormende jubel. Det er godt å se at det er tilbake. Jeg er mer spent på neste år med tanke på økonomi, sier han.

Show-arrangør Arvid Løkke er travel svaert fornøyd med pågangen.

– I år er det best ever! Folk trenger litt sosialt nå. De trenger å møtes og ha det kjekt. Vi merker det allerede når folk kommer. Smilet går rundt, sier Løkke.

Full rulle

Linn Michelle Scott er salgsdirek­tør for Kronen Gaard og Gamlavaerk­et i Sandnes, samt Grand Hotel Egersund og Sogndalstr­and Kulturhote­ll. De er alle med i kjeden De historiske hoteller & Spisestede­r.

– Hos oss er det full rulle. Folk er veldig klare for endelig å kunne samles igjen. Det er en unik atmosfaere på hotellene våre for tiden, sier Scott.

– Hva betyr en god julebordse­song for dere?

– Det betyr så utrolig mye. Vi har hatt det veldig tøft de siste årene. Det er jo som dette det egentlig skal vaere!

Ifølge Scott er det en blanding av show og mer tradisjone­lle julebord folk vil ha hos dem.

Nye rekorder

Også på Bryne meldes det om fulle hus og gode dager i julebordse­songen.

– Her setter vi nye rekorder både når det gjelder omsetning og antall gjester. Hver fredag og lørdag i sesongen har vi 450 gjester, forteller direktør Mette Vigre på Hotell Jaeren.

– Det er enormt viktig, spesielt med de strømprise­ne vi ser nå, sier hun.

Det er stort sett bedrifter som fyller setene på hotellet, de fleste med mellom 100 og 150 gjester, men også noen mindre grupper. Ifølge Vigre ser hun tegn til at det går bra i naeringsli­vet.

– Mange spanderer fri bar på sine ansatte, sier hun.

Bekymret for nyåret

Tone Grindland er regiondire­ktør for NHO I Rogaland. At 1400 var samlet på Clarion Hotel Energy i helgen, og at julebordse­songen er i gang for fullt, er musikk i hennes ører.

– Det er veldig kjekt og betyr enormt mye. Jeg er sikker på at de har hatt det utrolig gøy, sier Grindland.

I fjor skulle juleborden­e bli den store oppturen etter en lang periode med koronakris­e for restaurant­er og hoteller, men sesongen ble brått avbrutt da en ny koronabølg­e og restriksjo­ner rammet. Grindland understrek­er hvor viktig juletiden er for denne bransjen.

– Det er ofte julen som legger grunnlaget for hele resten av året. For mange er inntektene svaert mye høyere enn ellers. Juleborden­e betyr egentlig alt, sier Grindland.

Hun er likevel bekymret for tiden som kommer etter nyttår. 75 prosent av bedriftene i Rogaland tror på dårligere tider i første halvdel av 2023 som følge av økonomisk usikkerhet som blant annet skyldes høye priser og renter.

– Derfor er jeg ekstra glad for alle juleborden­e. Alle må komme seg ut! Og planlegg gjerne arrangemen­ter etter nyttår også, oppfordrer Grindland.

Travel julebordse­song etter to år med pandemi:

Fra nedtur til opptur

Da Aftenblade­t ringer Alexandra Carolina Larsson, daglig leder på Gaffel & Karaffel i Stavanger sentrum, fredag kveld, er hun så opptatt at det ikke er tid til å snakke. Lørdag formiddag er det litt roligere tilstander.

– Vi har vaert veldig utrolig heldige og har det svaert travelt for tiden. Både bedrifter og private selskaper booker hos oss. Slik det er nå, med skyhøye strømregni­nger, hadde vi ikke klart oss uten den omsetninge­n vi har nå i julesesong­en. Da ville vi startet neste år i minus, sier Larsson.

I november i fjor var hun fortvilet. Da tikket det blant annet inn to kanselleri­nger på ti minutter da Stavanger kommune droppet flere julebord.

– Nå ser vi lyst på ting igjen. Jeg håper folk fortsetter å bruke oss og resten av byen, sier Larsson.

 ?? ??
 ?? ?? Tone Hansen og Grethe Rossebø koser seg på julebord.
Tone Hansen og Grethe Rossebø koser seg på julebord.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway