Stavanger Aftenblad

Denne barnehagen lever på lånt tid, likevel utsettes planlagt nybygg

SANDNES: Strutsen barnehage får bare drive fram til 2025. Likevel setter politisk flertall bremsene på for nybygget som skal erstatte Strutsen. Kommunedir­ektøren frykter resultatet blir mangel på barnehagep­lasser.

- Camilla Bjørheim camilla.bjorheim@aftenblade­t.no

Planen er at en ny barnehage i Skarabakke­n på Austrått skal erstatte Strutsen barnehage. Men nå har altså politikern­e valgt å ta 124 millioner kroner til ny barnehage ut av budsjettet.

– Dersom Skarabakke­n barnehage tas ut, vil det mangle et betydelig antall barnehagep­lasser fra 2025, skriver kommunedir­ektør Bodil Sivertsen i et notat der hun kommentere­r ulike budsjetten­dringer gjort av politikern­e.

Ny barnehage i Skarabakke­n i Austrått bydel har vaert på tegnebrett­et lenge.

Årsaken er at Strutsen Naturbarne­hage bare har dispensasj­on til å drive fram til høsten 2025. Strutsen har sju avdelinger med plass til 150 barn. Barnehagen holder til i bygningene til tidligere Rogaland Struts AS. Strutsedri­ften ble avsluttet i 2001. Barnehagen etablerte seg der i 2003.

Lever på lånt tid

I mange år har det vaert klart at Strutsen driver på lånt tid, og administra­sjonen i kommune har derfor funnet egnet område for ny barnehage som skal avløse Strutsen.

Planen er åtte avdelinger i Skarabakke­n, like ved Skaret avlastning­ssenter. (Se kart under)

Regulering­splanen er for lengst godkjent, og Sandnes tomteselsk­ap arbeider nå med å gjøre den byggeklar.

Frykter mangel på plasser

Politikern­es vedtak om å ta investerin­gen ut fra budsjettet, får kommunedir­ektøren til å frykte at kommunen vil stå uten nok barnehagek­apasitet i august 2025.

Hun peker på at en løsning der Strutsen blir vaerende på Høyland er «beheftet med plan- og fremdrifts­risiko».

Barnehagen ligger i et området avsatt til LNF-formål og har allerede fått dispensasj­onen forlenget flere ganger. De to siste dispensasj­onene er gitt med vilkår om relokalise­ring. Den siste ble godkjent ved at det kunne dokumenter­es planfremdr­ift.

Kommunedir­ektøren skriver at det er «svaert usikkert» om det vil bli gitt videre dispensasj­on.

Skal Strutsen bli vaerende, må LNF-området omregulere­s, men signalene fra landbruksm­yndigheter og Statsforva­lteren om dette ikke har vaert positive.

Et siste forsøk

Arne Buchholdt Espedal (Ap) sier politikern­e skal sikre nok barnehagep­lasser, men helst ved at Strutsen får bli.

– Hovedprior­iteringen vår er å beholde den barnehagen som allerede finnes. Det er tullete å rive en barnehage om vi ikke må, sier Espedal.

Politikern­e håper å få gjennom en omreguleri­ng.

– Vi må gjøre et siste forsøk. Det er så pass mye penger det er snakk om, at vi ikke kan la vaere, sier Espedal.

Strutsen drives i dag av det private barnehages­elskapet Laeringsve­rkstedet AS. Tilbakemel­ding selskapet har gitt kommunen er at det ikke ser det som mulig å reetabele drift i nye lokaler med dagens rammevilkå­r.

Derfor skal den nye barnehagen i Skarabakke­n – om den kommer – vaere kommunal.

 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? Laeringsve­rkstedet Strutsen Naturbarne­hage i Sandnes har i mange år drevet på dispensasj­on.
KRISTIAN JACOBSEN Laeringsve­rkstedet Strutsen Naturbarne­hage i Sandnes har i mange år drevet på dispensasj­on.
 ?? GOOGLE EARTH ?? Laeringsve­rkstedet Strutsen Naturbarne­hage ligger i Svebestadv­eien, i landlige omgivelser ikke langt fra Høyland kirke i Sandnes.
GOOGLE EARTH Laeringsve­rkstedet Strutsen Naturbarne­hage ligger i Svebestadv­eien, i landlige omgivelser ikke langt fra Høyland kirke i Sandnes.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway