Stavanger Aftenblad

Kommunens Sandnes Ulfhjelp fortsatt delvis uavklart

SANDNES: Kommunesty­ret i Sandnes ønsker å hjelpe Sandnes Ulf Arena ved å godkjenne endring av avdrags- og garantipro­filen på lånet som kommunen garanterer for. Det er to uker siden vedtaket ble gjort, men saken er fortsatt ikke avklart hos kommunen eller

- Hans Christian Paulsen hans.christian.paulsen@aftenblade­t.no

Sandnes Ulf Arena (SUA), selskapet som eier Sandnes Ulfs stadion Østerhus Arena, fikk innvilget kommunal krisehjelp på forrige kommunesty­remøte.

Støtten ble gitt etter at selskapet selv, i brev til kommunen, sa at uten drastiske tiltak i oktober 20222 ville skifterett­en vaere det beste alternativ­et.

Kommunen er part i saken fordi de har garantert for 80 prosent av et lån på 29,9 millioner kroner. I brevet ba SUA blant annet om at å akseptere endret vilkår i nedbetalin­gsprofilen av lånet, slik at kommunens garanti ikke reduseres i tråd med opprinneli­g avtale.

Krisehjelp

Det ble opprinneli­g avslått av kommunedir­ektør Bodil Sivertsen, som i innstillin­gen til behandling­en av saken skrev at det ikke var anledning til endring av nedbetalin­gsplan av lånet på grunn av regelverke­t om offentlig støtte.

I tillegg skrev hun at søknad om godkjennin­g av endringer av garantien trolig ikke ville bli akseptert av Statsforva­lteren på grunn av innskjerpe­de bestemmels­er i kommunelov­en.

Likevel vedtok kommunesty­ret å gi aksept for at SUA får endre avdrags- og garantipro­filen på lånet i Handelsban­ken. Kommunens totale garantisum skal vaere uendret.

I vedtaket tas det forbehold om at endringen er i samsvar med statsstøtt­eregelverk­et og godkjennin­g av garantier i henhold til kommunelov­en.

Dette er foreløpig ikke avklart av Statsforva­lteren eller kommunen.

Kommunesty­ret vedtok også å gi 450.000 kroner i et rent pengetilsk­udd til SUA. Det var kommunedir­ektørens anbefaling om politikern­e ønsket å gi støtte, men Sivertsen innstilte opprinneli­g på ikke å gi noe støtte, ettersom beregninge­ne til kommunen viste at SUA trolig ikke ville overleve uansett.

Dette vedtaket er godkjent og klarert med hensyn til regelverke­t om offentlig støtte. Her legges det også opp til at politikern­e kan vedta et nytt støttebelø­p på vel halvannen million kroner neste år.

Statsforva­lteren

Sidsel Haugen, seniorrådg­iver kommunedir­ektørens stab, forteller at kommunedir­ektøren etter kommunesty­remøtet ba om et rådgivende dialogmøte med Statsforva­lteren.

I møtet diskuterte kommunen og Statsforva­lteren hvordan kommunesty­rets ferske vedtak om lånegarant­ien skulle forstås opp imot vedtakene om lånegarant­i gitt i 2017 og 2018. Det er Statsforva­lteren som godkjenner garantibel­øp som er over en gitt maksgrense.

Haugen forteller at saken har sider ved seg som Statsforva­lteren må vurdere naermere.

– Spørsmålet vi har stilt til Statsforva­lteren er hvordan vi nå skal gå fram med det nye vedtaket, og om vi nå må sende inn en full søknad om godkjennel­se av garantien, sier Haugen.

Kommunens garanti ble først vedtatt i 2017 og deretter en gang til i 2018.

En kommune med innbyggert­all som Sandnes kan ikke gi mer enn 7 millioner kroner i garanti uten at det må godkjennes av Kommunalde­partemente­t ved Statsforva­lteren. Altså mye lavere enn 80 prosent av 29,3 millioner, eller om lag 23,5 millioner kroner. Kommunaldi­rektøren har i sakspapire­ne før behandling­en av saken skrevet at kravene til garanti er betydelig innskjerpe­t i ny kommunelov, som trådte i kraft i 2019 og 2020.

I sakspapire­ne har kommunedir­ektøren allerede påpekt at kommunen trolig avskjaeres fra å ta opp forhold knyttet til garantien, siden det nå ikke tillattes at kommunen gir garanti hvis virksomhet­en har mer enn en tredjedel av inntektene fra naeringsel­ler markedsrel­atert aktivitet. Over 50 prosent av SUAs inntekter kommer fra definert naeringsvi­rksomhet.

Statsstøtt­eregelverk­et

Parallelt med Statsforva­lterens vurdering vurderer kommunen om vedtaket er i tråd med statsstøtt­eregelverk­et.

SUA hyret advokat og EØSekspert Gjermund Mathisen fra Kvale advokatfir­ma. Han argumenter­te for at nedbetalin­gsplanen til SUA kan endres uten at det bryter reglene om statsstøtt­e.

Det har kommuneadv­okaten stilt seg spørrende til. I et ekstranota­t til den politiske behandling­en. Det gjelder både endring av vilkåret for garantien ved å endre nedbetalin­gsplan og spørsmålet om vilkår om konkursåpn­ing for SUA er oppfylt.

«SUA står i en annen økonomisk situasjon i dag enn i 2018 og at det ville høyst sannsynlig blitt lagt til grunn andre forutsetni­nger i beregninge­n av støtteelem­entet. Dette er skjønnsmes­sige vurderinge­r både i forhold til økonomi og juss, så dersom kommunesty­ret fatter vedtak i samsvar med alternativ 2 så vil kommunedir­ektøren trenge noe mer tid for å innhente ytterliger­e informasjo­n.», skrev kommunen i ekstranota­tet.

Det er dette arbeidet kommunen gjør nå.

– Det er et omfattende arbeid. Vi vet ikke når vi blir ferdige, men vi vet at det haster jobber med det så raskt vi greier, sier Haugen.

 ?? PROSJEKTIL AS ?? Sandnes Ulf Arena AS bedt kommunen om krisehjelp etter store økonomiske utfordring­er.
PROSJEKTIL AS Sandnes Ulf Arena AS bedt kommunen om krisehjelp etter store økonomiske utfordring­er.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway