Stavanger Aftenblad

Ei 3D-printa skrue sparer Equinor for 100 millionar i året

OLJÅ: Oljenaerin­ga har fått opp auga for 3D-print. Det kan skapa norske arbeidspla­ssar, kutta klimagassu­tslepp og spara naeringa for mange millionar.

- Kristine M. Stensland Journalist kristine.stensland@ aftenblade­t.no Jon Ingemundse­n Fotojourna­list jon.ingemundse­n@ aftenblade­t.no

Over torget på Bryne kjem eit følgje på naer 20 personar gåande. Gruppa består av tilsette i oljeog gasselskap­et Vår Energi, og ein kvalitetss­ikrar frå DNV.

Harald Knudsen, leiar av den vesle bedrifta Meisle, sjekkar at alt er klart. Kaffi, mineralvat­n og twist på bordet. 3D-skrivaren er skrudd på. No kan dei berre koma.

I rommet står droidar frå Star Wars-universet og ein stor grøn hulk. Men det er ein liten, rund ting dei besøkande er mest interesser­te i å sjå på.

– Eg brenn for dette. Ein får ned overforbru­ket, produserer lokalt og får delar med betre funksjonal­itet, seier Trine Boyer i Vår Energi.

Den runde delen Vår Energi har bestilt, er ei vifte til ein maskin på produksjon­sskipet Jotun FPSO. Maskinen er gammal, og reservedel­ar frå leverandør­en er ikkje lenger tilgjengel­ege. I slike tilfelle kan ein måtta bytta ut heile maskinen. Men det er jo dyrt og ikkje saerleg miljøvenle­g.

I staden har 3D-skrivaren hos Meisle klart å trylla fram akkurat den vifta dei treng. Og no er delegasjon­en frå Vår Energi komen for å sjå om dette er noko dei vil gjera meir av.

Equinors millionskr­ue

Dei blir i tilfelle ikkje dei fyrste i norsk oljebransj­e som gjer dette. Equinor er allereie godt i gang. Brede Laerum har jobba med 3Dprinting i selskapet sidan 2016.

– Me sparer 100 millionar kroner kvart år på å printa denne plastskrua, seier Laerum på telefon frå Bergen.

Oppgåva til skrua er å festa lokket på koplingsbo­ksar som blir brukt utandørs offshore. Der er det veldig viktig at dei held tett, for elles kan det bli farleg. Tryggleike­n blir garantert med sertifikat.

– På grunn av sertifikat­et fekk med beskjed om at me måtte bytta ut heile skapet, seier Laerum.

Men i staden fekk Equinor 3Dprinta ei ny skrue i nylon. Skrua blei sertifiser­t, og dermed kan Equinor ved behov få laga nye slike i staden for å installera heilt nye skap. Og dette sparer dei altså hundrevis av millionar kroner på.

– Reservedel­ar ligg og rustar

Boyer i Vår Energi begynte i jobben som forskings- og utviklings­ingeniør den 1. september, og ein del av mandatet hennar er nettopp å få fart på satsinga på 3D-printing.

Ho understrek­ar at dei no er i ein laeringsfa­se der dei berre tar for seg delar som ikkje er kritiske for tryggleike­n. Men på sikt er målet å kunna printa flest mogleg av reservedel­ane dei treng.

– Dette kan igjen føra til at me kan redusera varelagere­t vårt der reservedel­ar ligg og rustar ned, og store mengder aldri blir brukt, seier Boyer.

– Ny teknologi hjelper oss å få ned karbonavtr­ykket vårt, seier Annethe Gjerde, berekrafts­sjef i Vår Energi.

Ho er blant anna opptatt av at det blir mindre materialsv­inn og lågare karbonavtr­ykk med 3Dprinting. Dessutan synest ho det er flott å kunna få produkta produsert lokalt.

Norske arbeidspla­ssar

Laerum i Equinor trur 3D-printing kan bidra til det han kallar «homesourci­ng», altså til å flytta arbeidspla­ssar tilbake til Norge.

– Me har sendt produksjon til lågkostlan­d fordi ein ved masseprodu­ksjon treng låg kompetanse og høg bemanning. Ved 3Dprint treng ein høg kompetanse og låg bemanning, og då kan norske verksemder vera konkurrans­edyktige, seier han.

Med dette ser han eit veldig stort potensial for norsk industri.

– Men det er ei stor omlegging som vil ta tid. Gjennom foreininga Norwegian AM jobbar me for å få dette på plass på tvers av bransjar. Om ein har ein 3D-printar og den rette kompetanse­n, kan ein levera til Equinor den eine dagen, Forsvaret den neste dagen og til fiskeoppdr­ett den tredje dagen.

Ein nøkkel til dette er oppbygging­a av eit digitalt varelager for olje- og gassindust­rien i samarbeid med selskapet Fieldnode. Der er oppskrifta på produktet lagra i ei digital sky.

– Dette gjer at me kan 3D

No snusar Vår Energi på teknologie­n

printa delane i naerleiken av der me er. Me har cirka 40 anlegg ute i havet som treng nytt utstyr kvart einaste år. Dette bruker me milliardar av kroner på. 3D-print kan bidra til lokal verdiskapi­ng, og ei betydeleg forbetring i leveranset­ryggleiken for reservedel­ar, seier Laerum.

Dyre maskinar

– 3D-skrivarane kostar mykje, så industrien må snakka saman for å skapa ein marknad. Me må ikkje sitja på kvar vår tue, seier Gjerde i Vår Energi.

Gjennom Offshore Norge samarbeide­r dei derfor med blant anna Equinor.

Dei to siste åra har bedrifta Meisle hatt eit resultat før skatt på rundt 2 millionar kroner. Men i åra før, gjekk Meisle i minus.

– Det er dyre maskinar, og me må ha veldig høg omsetting for å klara å gå i pluss. Mange i bransjen har gått konkurs, seier Knudsen.

Foreløpig satsar han på printing i plast, då han ikkje kjenner seg trygg på at det er nok betalingsv­ilje i marknaden til at han kan satsa på dei dyrare metallskri­varane.

Ein kan få inntrykk av at Knudsen legg ned meir enn vanleg arbeidsinn­sats for å få det til å gå rundt.

– Eg bur i same bygg og er på jobb sju dagar i veka. Det er ein livsstil.

På kundelista har Meisle no blant anna Equinor og Laerdal Medical.

– Harald har vore framsynt og starta i ei tid då få kjente til det. Han har jobba knallhardt, og han har hatt nokon tøffe år, men no begynner det å ta av, seier Laerum i Equinor.

Resirkuler­t skrapmetal­l

Laerum fortel at Equinor har verdiar for 27 milliardar kroner plassert på fysiske lager.

– Ein stor del av dette blir ikkje brukt, men er ei forsikring i tilfelle me treng det. No kan me i staden ha delen tilgjengel­eg digitalt og berre produsera han om me faktisk treng han. Då snakkar ein om store reduksjona­r i CO₂utslepp.

I tillegg kan 3D-printing vera betre for miljøet fordi ein kan redusera råvarebruk­en i sjølve produksjon­en.

– Rosina i pølsa er eit samarbeid me har med firmaet F3niche. Dei jobbar med å resirkuler­a skrapmetal­l til pulver ein kan bruka i 3D-printing. Då kan me også produsera råvarene lokalt, seier Laerum.

Forskar: – Ein dyr del

– Det går treigt i Norge, dessverre, seier Klas Boivie.

Seniorfors­karen hos Sintef er ein veteran i faget i norsk samanheng. Sintef fekk sin fyrste 3Dprintar for over 30 år sidan.

Men sjølve omgrepet 3D-print har Boivie lite til overs for. For då meiner han folk ser føre seg dei enkle og relativt billige variantane som kven som helst kan kjøpa med seg heim frå ein butikk. I industriel­l samanheng bruker derfor heller omgrepet additiv tilverking.

– Dessverre har industrien i Norge ikkje fått tilgang til nok informasjo­n av god kvalitet, og folk har fått feil forventnin­gar. Ein har i litt for stor grad marknadsfø­rt det som noko som kan framstilla produkt raskt og billig. Det er langt frå alltid tilfellet, seier Boivie.

3D-print på tre tonn

– Bruker ein metall, blir det ein veldig dyr del, seier forskar-kollega Erik Andreassen.

Men om ein skal laga komplekse ting og viktige reservedel­ar, då kan det løna seg, meiner Sinteffors­karane. Dette er saerleg aktuelt i oljebransj­en.

– Ein kan laga utrulege geometrar som ein ikkje kan laga på anna vis. Då kan ein laga lettare delar og spara materiale, og dei blir nesten like sterke og stive, seier Andreassen.

Sjølv om dei også får printa delar av plast, er det 3D-print av metall som er det mest interessan­te for Equinor. Dei ønsker derfor at norske leverandør­ar skal bygga seg opp med utstyr og kompetanse til å kunna gjera dette.

– Alt av mekaniske delar er det mogleg å 3D-printa. Det er det nok mange som ikkje veit. Den største delen me har fått printa til no, hadde ein diameter på tre meter og ei vekt på tre tonn. Det er faktisk rekord i vår bransje, seier Laerum.

 ?? ?? Trine Boyer og Guro Ravnestad Løkling i Vår Energi kostar fram viftedelen av plast som låg skjult i prosesstas­jonen. Harald Knudsen i Meisle er nøgd med at gjestene bidrar som gratis arbeidskra­ft.
Trine Boyer og Guro Ravnestad Løkling i Vår Energi kostar fram viftedelen av plast som låg skjult i prosesstas­jonen. Harald Knudsen i Meisle er nøgd med at gjestene bidrar som gratis arbeidskra­ft.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway