Stavanger Aftenblad

Flere GPS-tyverier fra gravemaski­ner

STAVANGER: Politiet har siktet en mann i 20årene for grovt tyveri eller medvirknin­g til grovt tyveri, etter tyveri av GPS-utstyr fra en gravemaski­n i Stavanger natt til lørdag. Flere netter på rad har det vaert en rekke liknende tyverier i Stavangero­mråde

- Ove Heimsvik ove.heimsvik@aftenblade­t.no

som er polsk statsborge­r bosatt i Stavanger, ble lørdag pågrepet og siktet. Lørdag ettermidda­g satt han i et flere timer langt politiavhø­r sammen med sin forsvarer, advokat Dagny Reilstad i advokatfir­maet Torstrup.

– Min klient erkjenner ikke skyld etter siktelsen og kjenner seg ikke igjen i anklagene som blir rettet mot ham, sa Reilstad til Aftenblade­t etter avhøret.

– Han har ikke kjennskap til innbruddet i gravemaski­nen i det hele tatt, og forklarer at han var ute på byen i Stavanger sentrum i det aktuelle tidsrommet, sa Reilstad.

– Mannen ble løslatt i går formiddag, men han har fortsatt status som siktet, opplyser jourhavend­e jurist i Sør-Vest politidist­rikt, politiadvo­kat Erik Engløkk, søndag.

Bilen beslaglagt

Mannen ble pågrepet etter at politiet stanset en kollisjons­skadd bil, en grå VW Polo, ved Revheim kirke ved 05-tiden lørdag morgen.

En annen mann som befant seg i bilen stakk av fra stedet til fots, og ved 11.30-tiden i går er den andre mannen fortsatt på frifot.

Politiet bekrefter at den grå Poloen sjekkes opp mot tyveriet fra gravemaski­nen på Eiganes tidligere natt til lørdag. Innbruddet ble oppdaget ved 01-tiden.

Etter det Aftenblade­t får opplyst, lå det ikke GPS-utstyr åpent i bilen, men politiet har fortsatt bilen i beslag for å gjøre grundigere undersøkel­ser.

– Av etterforsk­ningsmessi­ge hensyn vil vi ikke opplyse om det er gjort funn av tyvegods i bilen, sier politiadvo­kat Engløkk.

En rekke GPS-tyverier

De siste nettene har det vaert en rekke tyverier av GPS-utstyr, hovedsakel­ig antenner, fra flere gravemaski­ner i Stavangero­mrådet. Både natt til torsdag, natt til fredag og altså natt til lørdag har flere entreprenø­rer hatt ubudne gjester nattetid.

Stangeland Maskin har alene hatt tre tyverier av GPS-utstyr de siste dagene, opplyser Kristoffer Midbøe Østrem, som har hovedansva­r for maskinstyr­ing i bedriften

Natt til torsdag ble to GPSantenne­r stjålet fra en gravemaski­n på anleggsomr­ådet ved Nye SUS

Natt til fredag ble to nye antenner stjålet fra den samme gravemaski­nen

Natt til lørdag ble en GPSskjerm klippet løs og stjålet fra en gravemaski­n på Eiganes – Det er dumt at slikt skjer, det tar mye tid og gir oss unødvendig stans i arbeidet, sier Østrem til Aftenblade­t.

Ifølge Asbjørn Herikstad i Hella Maskin, som er leverandør av GPS-utstyr til maskinentr­epreMannen, nører i regionen, er prisen for antenne og antennemas­t i overkant av 30.000 kroner med moms.

Seks GPS-antenner stjålet på én natt

Firmaet Grunn-Service, som er engasjert i arbeidet med Bussveien, har flere gravemaski­ner stående i området ved Forusbeen/Nådlandsbr­åtet.

De har også hatt ubudne gjester de siste dagene.

– Det ble stjålet én antenne fra ei gravemaski­n natt til torsdag. Natt til fredag ble det stjålet seks antenner, opplyser Tom Time, leder for drift og anlegg i GrunnServi­ce.

Lørdag formiddag hadde han kollegaer ute for å sjekke om det hadde vaert nye tyverier, men denne natten hadde maskinene fått stå i fred.

– Avhengige av utstyret

Også entreprenø­rfirmaet Bjelland hadde GPS-tyveri ved anleggsomr­ådet til Nye SUS.

– To antenner ble stjålet på ei gravemaski­n natt til fredag. Maskinen vår sto rett ved Madlaveien, opplyser Joakim Hetland, daglig leder i Bjelland AS.

– Vi er helt avhengige av dette utstyret for å kunne produsere. Slike hendelser er heft i hverdagen, det forsinker oss, sier han.

Politiadvo­kat Engløkk bekrefter at politiet ser etter koblinger mellom tyveriene:

– Når det skjer så mange tyverier på kort tid, er det naturlig å se sakene i sammenheng, sier han.

Diskuterer sikkerhets­tiltak

De tre maskinentr­eprenørene diskuterer nå muligheten­e for nye tiltak, for å skjerpe sikkerhete­n rundt anleggsomr­ådene.

– Før denne helgen ba vi alle gravemaski­nførere om å skru alle antenner av maskinene, sier Kristoffer Midbøe Østrem i Stangeland Maskin. Bedriften har rundt 100 maskiner med GPS-system.

Mandag skal de ha nytt møte for å diskutere om det er mulig å iverksette nye tiltak.

– Noen av GPS-skjermene er fastmonter­t, mens andre kan tas ut når arbeidsdag­en er over. Til nå har vi sagt at skjermene det er mulig å ta ut skal tas ut før hver helg, men det er mulig vi må skjerpe inn på dette, sier Østrem.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Ei rute er knust i gravemaski­nen, som står på Eiganes. En GPS-skjerm er stjålet fra maskinen.
PÅL CHRISTENSE­N Ei rute er knust i gravemaski­nen, som står på Eiganes. En GPS-skjerm er stjålet fra maskinen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway