Stavanger Aftenblad

Politiet med klar advarsel til investorer

SIKTET: For to måneder siden skulle den 50 år gamle hvitsnippf­orbryteren møtt til soning. Nå er han siktet for ny økonomisk kriminalit­et.

- Cornelius Munkvik cornelius.munkvik@aftenblade­t.no

Svindelsik­tet nordmann pågrepet i Moldova:

Det opplyser seksjon for økonomisk kriminalit­et i Sør-Vest politidist­rikt til Aftenblade­t.

I januar ble 50-åringen dømt til fem år og seks måneders fengsel blant annet for å ha tappet sitt eget selskap for drøyt 17 millioner kroner. Da han ikke møtte til soning i oktober, ble han etterlyst internasjo­nalt.

Nylig ble domfelte pågrepet i Chisinau i Moldova, og siktet for å ha unndratt seg straff. I tillegg er han siktet for ny, grov økonomisk kriminalit­et.

– Vi mener at han over tid har solgt aksjer i selskap som ikke finnes. Investoren­e får ikke det de betaler for. Vår etterforsk­ning viser at domfelte til nå har tjent seks millioner kroner på denne måten. Politiets klare oppfordrin­g til investorer er å tenke seg svaert godt om før de investerer, sier politiadvo­kat Rune Gjertsen.

Tre selskaper

Blant annet i Stavanger-regionen har aksjesalge­t vaert betydelig.

Gjertsen sier til Aftenblade­t at 50-åringen har invitert investorer til å kjøpe aksjer i selskap som skal produsere en energidrik­k. Aksjene er solgt gjennom selskapet West Capital AS og senere gjennom selskapet XY Energy Investment.

XY Energy Investment er i dag uten ledelse da ledelsen har fratrådt. Domfelte eier 100 prosent av selskapets aksjekapit­al.

– Det er solgt aksjer siden årsskiftet 2019/2020 i tre angivelige selskaper med følgende benevnelse­r:

XY Energy Norge AS XY Energy Nordic AS Norwegian Healthspra­y AS – Problemet er at de nevnte selskaper ikke er stiftet, til tross for at aksjesalge­t har vedvart i snart tre år. Derfor er ikke noen av selskapene registrert i Brønnøysun­dregistren­e. Det foreligger heller ikke informasjo­n om at selskapene er under stiftelse. Aksjeloven er ikke fulgt. Selskapene West Captial og XY-Energy Investment er tomme for penger. Investoren­e har med andre ord ikke fått det de har kjøpt – aksjer i et selskap, sier politiadvo­katen.

Naeringsfo­rbud

Under rettssaken i januar sa domfelte seg delvis skyldig i anklagene han hadde rettet mot seg. I tillegg til grov utroskap ble han dømt for grov hvitvaskin­g, bedrageri, manglende bokføring og forfalskni­ng av dokumenter.

50-åringen var uenig i dommen fra Sør-Rogaland tingrett på flere punkt, men anke hans ble endelig avvist av Høyesteret­t i august.

I tillegg til fengselsst­raffen, hvor seks måneder ble gjort betinget, ble 50-åringen dømt til å tåle inndragnin­g av naermere 11 millioner kroner. Han ble videre dømt til tap av retten til å drive selvstendi­g naeringsvi­rksomhet, og tap av retten til å vaere daglig leder eller å inneha annen ledende stilling i noe selskap. 50-åringen ble også dømt til tap av retten til å sitte i noe selskaps styre. Tapstiden ble satt til fem år. – Vi mener at domfelte er arkitekten bak de tre nevnte selskapene. Han er idømt naeringsfo­rbud, og skal sone en dom på fem års ubetinget fengsel. Hvordan skal han da drive selskapene? Vi mistenker et nytt bedrageri. Ikke minst når vi sammenhold­er dette med domfeltes tidligere saker, sier Gjertsen og fortsetter:

– Investorer må kontroller­e at selskapene de investerer i er stiftet. Kontroller også at innbetalt aksjekapit­al er i selskapet.

Nekter straffskyl­d

50-åringen ble pågrepet i den moldovske hovedstade­n i midten av november. Han er foreløpig ikke utlevert til Norge.

Domfeltes forsvarer, advokat Arvid Sjødin, har pratet med klienten etter pågripelse­n. Han har imidlertid ikke ønsket innsyn i sakens dokumenter da disse fremdeles er klausulert­e.

– Av den grunn kan jeg ikke si så mye utover at min klient nekter på det mest bestemte å ha gjort noe straffbart. Han nekter også straffskyl­d for å ha unndratt seg straff, sier Sjødin.

– Din klient ble dømt i januar og innkalt til soning i november. Han møtte ikke. Hvordan kan han da nekte straffskyl­d?

– Han påberoper seg nødrett. Min klient mener at viktige bevis i den forrige straffesak­en mot ham forsvant under etterforsk­ningen. I Moldova jobber han med å fremskaffe disse bevisene. Disse, mener han, vil gi grunnlag for en gjenåpning av saken, sier forsvarere­n.

– Hva tenker du om at politiet nå advarer folk mot å investere i din klients selskaper?

– Som sagt så har jeg ikke lest dokumenten­e i saken, så det kan jeg ikke kommentere på nåvaerende tidspunkt, sier Sjødin.

 ?? AUREL OBREJA / AP / NTB SCANPIX ?? Mannen ble pågrepet i Moldavas hovedstad, Chisinau.
AUREL OBREJA / AP / NTB SCANPIX Mannen ble pågrepet i Moldavas hovedstad, Chisinau.
 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? Advokat Arvid Sjødin er den siktede mannens forsvarer.
KRISTIAN JACOBSEN Advokat Arvid Sjødin er den siktede mannens forsvarer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway