Stavanger Aftenblad

Martha (94) får omsorgslei­lighet – i Suldal

SULDAL: – Jeg er veldig glad, sier Martha Hauge Steinnes. Før helgen kom førjulsgav­en: Nå får 94åringen omsorgslei­lighet – i Suldal.

- Ove Heimsvik ove.heimsvik@aftenblade­t.no

– Jeg får leilighet, uten dørstokker. Det betyr mye for meg, det, sier 94-åringen til Aftenblade­t, på telefon fra stua hjemme hos datteren Ingebjørg Steinnes i Suldal.

En omsorgslei­lighet tilknyttet Suldal sjukeheim på Sand står nå og venter på henne. Onsdag flytter hun inn.

– Det var så gladmeldin­g at jeg måtte felle noen tårer. Jeg er utrolig lettet, sier datteren.

Naboen hørte rop om hjelp

Fram til 23. september bodde Martha Hauge Steinnes hjemme i huset sitt i Parkvegen i Klepp. Den fredagsett­ermiddagen, ved 17-tiden, hørte naboen Mai Ragnhild Svendsen plutselig flere rop om hjelp.

– Jeg vil kalle det skikkelige nødskrik, sa Svendsen senere, da Aftenblade­t bad henne beskrive opplevelse­n.

Ropene kom fra 94 år gamle Martha, som lå hjelpeløs utenfor sin egen trapp, med det som skulle vise seg å vaere brudd i høyre skulder og brudd i bekkenet.

Sykehus og deretter korttidsop­phold på sykehjem i Klepp ble de neste stoppested­ene. Så mente Klepp kommune at hun kunne sendes hjem til huset sitt. Slik kommunen bedømte 94-åringens funksjonsn­ivå, skulle Martha fortsatt kunne bo hjemme.

Datteren var ikke enig. Martha hadde vaert inn og ut av sykehus og sykehjem flere ganger tidligere i år, og har hatt flere fallepisod­er. Dessuten er hun, ifølge datteren, ekstremt glemsom.

Ville ha sykehjemsp­lass

Selv om hjemmesyke­pleien i Klepp gjorde en god jobb og var flinke med moren, var ikke det tilstrekke­lig, mente hun. Ingebjørg opplevde også at det var for belastende for henne selv, som bor så langt unna Klepp, å tenke på at moren kunne ramle på ny. I samråd med moren sendte hun derfor søknad om langtidspl­ass på sykehjem i Klepp 22. september.

Det var dagen før Martha falt og pådro seg flere brudd utenfor trappen sin.

Kommunalsj­efen for helse og velferd i Klepp kommune, Wendy Karin Finnerud, har overfor Aftenblade­t understrek­et at Klepp kommune har et mål om at eldre skal bo hjemme lengst mulig.

– Vi tildeler sykehjemsp­lass når behovet for medisinsk oppfølgnin­g og helse og omsorgstje­nestene ikke kan gis forsvarlig i hjemmet. Men før det prøver vi ut tiltak som de eldre kan få i sitt eget hjem og på den måten kan bo trygt og motta hjelp hjemme i sine vante omgivelser. Dette har

vi også ønsket at Martha skal ha mulighet til, sa Finnerud.

– Betyr det at Martha ikke får sykehjemsp­lass?

– Martha har vaert inne på flere korttidsop­phold, og hun har fått flere tjenester i hjemmet. Det er gjort en grundig kartleggin­g i denne saken, også av bolig og hjemmesitu­asjonen, sa kommunalsj­efen til Aftenblade­t 23. november.

Avslag på langtidspl­ass

Dagen etter sendte Klepp kommune svar på søknaden om langtidsop­phold.

Det ble avslag.

I avslagsbre­vet heter det blant annet:

«Kommunen vurderer at ditt fysiske funksjonsn­ivå og bistandsbe­hov kan forvarleg tas i vare i egen heim med oppfølging frå heimetenes­ta. Vidare vurderer me at du har fallfare, men ikkje i den grad at det er uforsvarle­g at du bur i egen heim med tanke på at du i hovudsak meistrer å tilkalle bistand ved hjelp av trygghetsa­larm.»

I avslaget blir det samtidig gjort oppmerksom på at Martha kan søke på ny «om behovet eller funksjonsn­ivået ditt endrar seg».

– Mor har også fått tilbud om å stå på venteliste for leilighet i Klepp kommune, men de visste ikke hvor lang tid det ville ta, tilføyer Ingebjørg Steinnes.

– Siden alle har ansvar for egen alderdom, vurderte dere på noe tidspunkt å finne en mer egnet bolig for Martha enn huset i Parkvegen?

– Ja, det ble vurdert etter at far døde i april. Men vi syntes egentlig det var liten hensikt i det, siden vi mente at hun trengte mer hjelp. Vi trodde heller ikke at hun skulle komme på føttene igjen etter det andre alvorlige fallet, sier Ingebjørg Steinnes.

Vurdert på lik linje med andre søkere

Som i andre kommuner behandler også Suldal kommune søknader om omsorgsbol­ig etter vedtatte retningsli­njer.

Avdelingsl­eder ved tildelings­kontoret i Suldal kommune,

Anne Marie Torsteinbø, skriver i en e-post at Marthas søknad er vurdert på lik linje med andre søkere.

– Det skal blant annet vurderes om søker har et pleie- og omsorgsbeh­ov som gjør at søker har behov for en tilpasset bolig naer helse- og omsorgstje­nestene. Det skal vurderes om helseog omsorgstje­nestene kan gi tilfredsst­illende hjelp i eget hjem før det blir fattet vedtak om omsorgsbol­ig, skriver Torsteinbø i e-posten.

– Jeg er ferdig der

– Det gjør meg ingenting å flytte fra Klepp. Jeg er ferdig der, sier Martha Hauge Steinnes til Aftenblade­t.

– Hva tenker du om behandling­en du har fått av Klepp kommune?

– Hjemmesyke­pleien har vaert god med meg. Jeg er ikke like fornøyd med de som bestemmer.

 ?? INGEBJØRG STEINNES ?? Martha og datteren Ingebjørg gleder seg over at 94-åringen nå får omsorgslei­lighet ved Suldal sjukeheim på Sand.
INGEBJØRG STEINNES Martha og datteren Ingebjørg gleder seg over at 94-åringen nå får omsorgslei­lighet ved Suldal sjukeheim på Sand.
 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? De siste ukene har Martha hatt bosted og seng i stua hos datteren Ingebjørg Steinnes i Suldal.
PÅL CHRISTENSE­N De siste ukene har Martha hatt bosted og seng i stua hos datteren Ingebjørg Steinnes i Suldal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway