Stavanger Aftenblad

Kongo sørger etter massakre – dødstallet oppgis til over 100

KINSHASA: I Kongo er en tre dager lang landesorg innledet etter en massakre i øst. Opprørsgru­ppen M23 anklages for å stå bak, og myndighete­ne sier at over 100 ble drept.

- NTB-AFP

Torsdag opplyste regjeringe­n i Kinshasa at 50 mennesker var drept i landsbyen Kishishe, som ligger rundt 70 kilometer nord for Goma. Da landesorge­n ble innledet lørdag, hadde de økt anslaget til «over 100».

M23 har avvist anklager om at de sto bak drapene som grunnløse. Gruppa sier de ikke angriper sivile.

Kongos president Felix Tshisekedi fordømte massakren på det sterkeste under et regjerings­møte fredag, sier regjeringe­ns talsperson Patrick Muyaya.

Innbyggere i landsbyen har sagt at de ble beordret til å gravlegge lik i massegrave­r etter massakren.

– Vi la tre eller seks mennesker i samme grop, sier Rukundo, en av innbyggern­e til nyhetsbyrå­et AFP. Av hensyn til innbyggern­es egen sikkerhet har AFP endret navnet på folk de har snakket med i landsbyen.

Opprørere tvang ham til å gravlegge de drepte, forteller han.

Alle som det franske nyhetsbyrå­et har snakket med i landsbyen, sier at militsgrup­pen MaiMai kom til landsbyen tirsdag og konfronter­te M23. M23 er en tutsi-dominert opprørsgru­ppe som de siste månedene har tatt kontroll over store deler av Rutshuru-området, nord for provinshov­edstaden Goma.

En våpenhvile var på det tidspunkte­t inngått mellom M23 og kongolesis­ke regjerings­styrker, etter mange måneder med konflikt.

Men Mai-Mai-militsen, med støtte fra hutu-opprørerne FDLR, har fortsatt kampene for å hindre M23s fremrykkin­g mot naboterrit­oriet Masisi.

– Mai-Mai la på flukt da de ikke klarte å ta landsbyen. Deretter begynte M23-opprørere å drepte alle de så, sier Mukiza, som bor i landsbyen.

M23 likestilte lokalbefol­kningen med opprørere som de nettopp hadde kjempet mot, ifølge Mukiza.

Fordømmels­e

På et regjerings­møte fredag fordømte president Felix Tshisekedi massakren på sivile på det sterkeste.

M23 slo tilbake og sa at presidente­n hadde kommet med grunnløse anklager. M23 avviser å ha angrepet sivile i landsbyen.

Det er vanskelig å bekrefte antall drepte på uavhengig hold, på grunn av manglende tilgang til det opprørskon­trollerte området.

En legekilde som ber AFP om å vaere anonym, sier at det er registrert 117 drepte.

– Opprørerne selv gravla ofre tirsdag og onsdag og de sa at ofrene tilhørte Mai-Mai, sier legekilden.

Rukundo sier at M23 samlet sammen menn på ettermidda­gen og beordret innbyggern­e til å gravlegge de drepte. Mange kvinner i landsbyen sier at opprørerne hadde drept ektemennen­e deres og ikke Mai-Mai-opprørere.

– Før kveldsmørk­et senket seg tirsdag, ble 17 lik gravlagt. Vi gravde ned hver av dem der de hadde blitt drept. Opprørerne holdt øye med oss. Alle disse folkene var menn og unge mennesker, sier Rukundo.

I sjokk

Fra en sykeseng i nabobyen Bambo, sier Mugenzi at han var i sjokk.

– Jeg ble såret i hodet den dagen som følge av splinter fra en bombe som M23 sendte ut, sier han, og gjenfortel­ler at han så flere døde medlemmer tilhørende Adventistk­irken.

Mugenzi sier at to sivile ble tvunget ut av sine hjem av opprørerne, som hadde tatt seg gjennom døren og skutt dem utenfor boligene.

– Da kvelden naermet seg og situasjone­n var rolig, ble jeg plukket opp av en innbygger som skulle ut og hente vann. Han tok meg med til sykehus, sier Mugenzi.

En lokalpolit­iker fra Rutshuru, som også uttaler seg på betingelse av anonymitet, anslår at det dreier seg om rundt hundre drepte.

– I landsbyen var både MaiMai, FDLR og M23 til stede. Det er vanskelig å vite hvem som utførte drapene, sier han.

Politikere­n mener at M23 kan ha drept sivile vilkårlig, men han fordømmer også Mai-Mai for å ta seg inn i et sivilt boligområd­e.

En representa­nt for lokalsamfu­nnet sier at kilder har opplyst til ham at ytterliger­e åtte innbyggere ble drept tirsdag i landsbyen Kazaraho i naerheten mens de drev med innhøsting av bønner.

 ?? JASON DECROW / AP / NTB ?? Kongos president Felix Tshisekedi, her i FN i september, fordømmer massakren øst i landet på det sterkeste, opplyser regjeringe­ns talsperson. Over 100 skal ha blitt drept.
JASON DECROW / AP / NTB Kongos president Felix Tshisekedi, her i FN i september, fordømmer massakren øst i landet på det sterkeste, opplyser regjeringe­ns talsperson. Over 100 skal ha blitt drept.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway