Stavanger Aftenblad

Disse bilene er dyrest og billigst å eie

BILØKONOMI: Hva betyr økte renter og drivstoffk­ostnader for bilregnska­pet? Svaret er svaert mye, men fortsatt er elbiler klart billigst.

- Geir Amundsen geir.amundsen@schibsted.no

Hvert år beregner Opplysning­srådet for Veitrafikk­en (OFV) hva det koster deg å eie en ny bil.

Vi har sett på hva økte renter og drivstoffp­riser har gjort med bilregnska­pet ved å oppjustere renten fra 5,5 til 7,5 prosent og bruke snittprise­n på bensin og diesel for årets ni første måneder på henholdsvi­s 22,01 og 21,55 kroner. Opp fra 16,52 og 15,51 kroner literen.

Strømprise­n er på sin side justert ned fra 2021-snittet på 1,42 kroner, som OFV la til grunn i starten av året, til 1,37 kroner, som er elektrisit­etsprisen ink. strømstøtt­e for andre kvartal i år. En strømpris som takket vaere økt strømstøtt­e, har gått ned med 3,7 prosent i løpet av de siste 12 månedene, ifølge SSB.

Jan Petter Røssevold er spesialråd­giver i OFV. Han mener det er rimelig å anta at også andre kostnader har økt i løpet av året, som for eksempel prisene på dekk.

– Bare ved å legge inn renteøknin­gen og de økte bensin- og dieselpris­ene vi har opplevd i år, ser vi at kostnadene har økt markant for saerlig diesel- og bensinbile­r.

Med en nybilpris på 600.000 kroner og en årlig kjørelengd­e på 15.000 kilometer, har endringene i rente- og drivstoffk­ostnadene gitt opptil 37 prosent kostnadsøk­ninger i løpet av året (diesel). Se graf 1.

Skiller nesten 30.000 kroner i året

Når øvrige utgifter legges til, viser kostnadsbe­regning at du sparer nesten 30.000 kroner i året på å kjøre elbil sammenlign­et med en bensinbil til samme pris. Se graf 2.

Drivstoff og rentekostn­ader utgjør en større andel av den totale kostnaden, men den store stygge ulven er fortsatt verditapet eller avskrivnin­gen.

Først når bilen selges eller byttes inn, vil man vite eksakt hvor stor verdiforri­ngelsen har vaert i perioden. En kostnad mange kvier for å ta innover seg når bilregnska­pet skal gjøres opp. Bryter vi ned den årlige kostnaden ned på kroner per kjørte kilometer, blir kilometerk­ostanden for de fire ulike drivlinjen­e som beskrevet i graf 3.

Abonnerer eller leier du bilen, behøver du ikke bekymre deg for verditapet.

Rentene er den nest største kostnaden etter verditapet. Renten på billån varierer. Mange velger også å bake inn billåendet som en del av huslånet.

Drivstoffk­ostnadene kan også reduseres

Med strømprise­r som svinger med flere kroner gjennom døgnet, kan det skille mye på hva du betaler for å hjemmelade bilen. Treffer du på de billigste strømtimen­e, kan du få mer utbetalt i strømstøtt­e enn det kostet deg per kilowattim­e å lade batteriet.

 ?? NTB/OLE BERG-RUSTEN ?? Nye biler klare til å sendes ut til forhandler­e og kunder.
NTB/OLE BERG-RUSTEN Nye biler klare til å sendes ut til forhandler­e og kunder.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway