Stavanger Aftenblad

Livstidsst­raff uten mulighet for benådning?

ASYL: Familien Johnson Collin, som har sittet i kirkeasyl på Finnsnes i Troms i mer enn åtte år, skal endelig få oppholdsti­llatelse i Norge på humanitaer­t grunnlag. Det er en god og gledelig nyhet og virkelig på tide!

- Lene Høigård Leder av Rettferdig­het i asylpoliti­kken

Men i Norge sitter flere asylsøkere fastlåst i en limbo-tilvaerels­e som ligner fengsel, i både 10, 15 og mer enn 20 år, uten utsikt til benådning. Eritreeren Yemane Teferi var en av disse.

Som ung deltok Yemane i en eritreisk frigjøring­sbevegelse, men han ble avslørt og måtte flykte. Men han oppnådde aldri verken trygghet eller frihet. I mer enn 24 år var han på diverse asylmottak, først i Sverige, så i Norge. Han var en mild, rolig og reflektert mann som aldri gjorde noe galt. Plaget med konstant stress, hodepine, depresjone­r, uten rett til å få legehjelp (bare hvis det er akutt – slik er norske regler). Henvist til passivitet – uten rett til å jobbe eller gå på skole.

Fastlåst limbo-tilvaerels­e

«Dette livet mitt er som husarrest», sa han. Uten rettergang og dom ble han sittende i dette fengselet – et helvete av en fastlåst limbo-tilvaerels­e – på livstid. Hans støttespil­lere forberedte rettssak mot staten, men kroppen til Yemane klarte ikke mer. Han døde 8. januar 2016.

I et av vårt lands asylmottak sitter en eldre kvinne som jeg her vil kalle «Anna». Hun har bodd på asylmottak i over 20 år – det vil si i «husarrest», som Yemane. Hennes helsetilst­and er alvorlig. Vi er sterkt bekymret for henne nå. Hun har som Yemane, mistet håpet – hvor lenge kan man leve slik?

Tilvaerels­en i limbo er verre enn fengselsst­raff. Kriminelle voldsforbr­ytere får maksimalt 21 år med mulighet for tidligere benådning. Vår venninne «Anna» har allerede sonet maksimumss­traffen og mer til. Er det kun døden som kan benåde henne?

Knust håp og fortvilels­e

Bare 24 personer har fått oppholdsti­llatelse med fulle rettighete­r etter engangsløs­ningen for eldre ureturnerb­are. Resultatet er gledelig for de få, men for det store flertallet er tilvaerels­en i limbo/husarrest uforandret – bare i enda større grad preget av knust håp og fortvilels­e. 42 har fått oppholdsti­llatelse med begrensnin­ger. Utlendings­nemnda (UNE) har valgt å ikke vise skjønn og holder regelverke­t opp foran seg.

Vi har følgende krav til regjeringe­n og utlendings­myndighete­ne: Engangsløs­ningen må utvides. Regelverke­t må endres.

Asylsøkere fastlåst i limbo må få oppholdsti­llatelse når de har vaert fem år i landet uavhengig av hvor gamle de er. Best og enklest: Gi amnesti for asylsøkere som har vaert mer enn fem år i landet. Det er en liten gruppe, og et amnesti vil ikke gi noen signaleffe­kt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway