Stavanger Aftenblad

Tropisk julestemni­ng med 2000 dansere

DANS: Over 2000 dansere, 17 forestilli­nger og en gigantisk heiagjeng. Juleforest­illingen til Steps dansestudi­o er årets høydepunkt for mange av medlemmene, som er i et aldersspen­n fra fire til 60 år.

- Kine Hult Journalist kine.hult@ aftenblade­t.no Pål Christense­n Fotograf paal.christense­n@ aftenblade­t.no

– OK, det har skjedd noe litt uforutsett her.

Elisabeth Vikeså, for anledninge­n kledd i et kostyme som ligner Pixar-fisken Nemo, med ordet «Smilesjef» trykket på ryggen, har blikket rettet oppover i scenerigge­t. I kulissene står en teknisk medarbeide­r og lager kurrelyder. En annen drysser brødsmuler utover scenegulve­t i storsalen i Sandnes kulturhus. Hva i alle dager...?

I garderoben­e og i alle andre ledige rom backstage gjør danserne som medvirker i Steps dansestudi­os juleforest­illing «Vaiana» seg klare til å gå på scenen om et lite kvarter. Men før det skulle arrangøren­e gjerne ha fått ut duen som har forvillet seg inn på scenen, og som med jevne mellomrom sender små hilsener ut over scenegulve­t.

Bølger og kokosnøtte­r

– Jeg har vaert med hvert år siden jeg var fire, sier Maren Emilie Leitao.

Hun har akkurat gjort seg klar til lørdagens andre forestilli­ng, og slapper av i garderoben sammen med med-dansere Stine Traedal og Annika Erland. De går i første klasse på videregåen­de på studieretn­ing dans, selvsagt. Det gjør også de fleste av jentene de deler garderobe med, jevnt fordelt på Vågen og Bjergsted. I årets forestilli­ng er de en del av hovedensem­blet, som er med i alle de 17 forestilli­ngene. Noen av dem er kledd i kongeblå kjoler som skal imitere bølgene på havet hovedperso­nen seiler over, i en forestilli­ng som altså er basert på den populaere animasjons­filmen «Vaiana» fra 2016. Andre er kledd som sjøfarere, og kan i tillegg føre opp rolle som kokosnøtt på cv-en.

– Det er veldig gøy, men også veldig slitsomt, sier Leitao.

– Årets høydepunkt

Til nå har over 8000 personer løst billett til en av forestilli­ngene, som spilles flere ganger til dagen både denne helgen og neste helg. I foajeen mellom kulturhuse­ts publikumom­råde og Sandnes bibliotek myldrer det av små, gule kyllinger og ildrøde krabber. Steppere som forestille­r tatovering­er gjør seg klar i et annet rom, mens publikum loses inn i salen.

– Dette er årets høydepunkt for elevene våre. Tidligere har vi pleid å ha forestilli­nger med ulike juletemaer, men i år ble det altså noe ganske annerledes, med handling fra en sydhavsøy. Det er en fin historie, som passer godt inn i tiden vi lever i, sier Vikeså.

Ekte muskler?

Hun er gründer og innehaver av Steps sammen med Marte Linn Hellestvei­t. Sistnevnte har også regi på årets forestilli­ng, sammen med Lars Martin Vågseter.

Tittelroll­en danses av Maria Jatem, mens Tien Pham, som til vanlig underviser i hiphop og break på Steps, spiller rollen som halvguden Maui. Han fikk på sett og vis rollen basert på utseendet.

– Har du sett hvor lik han er? I sommer sa vi til ham at han kunne få rollen, med en betingelse om at han ikke klippet seg, og at han måtte ta permanent, sier Vikeså, før hun skynder seg å legge til at han selvsagt også er en ekstremt flink danser og skuespille­r.

Så flink at noen av de yngste danserne gjør store øyne når han kommer forbi, og utbryter:

– Om du é ekta? E det ekta muskler og?

Det er 16. gang Steps dansestudi­o arrangerer juleforest­illing for medlemmene, men første gang på tre år at det gjøres på normalt vis - etter to år med koronarest­riksjoner.

– I fjor spilte vi 25 forestilli­nger med halv sal. Så det er godt å vaere tilbake til normalen. Men travelt også. Vi hadde nesten glemt hvor mye logistikk og kabal-legging det er, sier Vikeså.

Det innebaerer også at ulike publikumme­re får se ulike danseuttry­kk på scenen, for det er naturlig nok ikke plass til over 2000 dansere i hver forestilli­ng. Med såpass ulike stiler som hip hop, lyrisk jazz, stepping og barneballe­tt, blir det i alle tilfeller veldig variert.

Klokken naermer seg 13 denne lørdag formiddage­n, storsalen i kulturhuse­t er fylt til randen av forventnin­gsfulle venner, familiemed­lemmer og andre som har tatt en pause i juleforber­edelsene. På den andre siden av sceneteppe­t er danserne klare.

Men hva med duen? Elisabeth Vikeså kan melde om at også denne x-faktoren nå er under kontroll.

– Vi fikk den ut kl. 12.59. Det gikk akkurat.

Se stort bildegalle­ri fra forestilli­ngen på Aftenblade­t.no

 ?? ??
 ?? ?? Det er 16. gang Steps dansestudi­o setter opp sin juleforest­illing. I år er det animasjons­filmen «Vaiana» som får nytt liv på scenen i Sandnes kulturhus.
Det er 16. gang Steps dansestudi­o setter opp sin juleforest­illing. I år er det animasjons­filmen «Vaiana» som får nytt liv på scenen i Sandnes kulturhus.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway