Stavanger Aftenblad

Bjørn Sundsvik er død

-

Bjørn Sundsvik er død, 94 år gammel.

Han var født og oppvokst i Trondheim, men har bodd i Stavanger siden 1967. Han døde 6. november av lungebeten­nelse, etter å ha tilbragt sitt siste leveår på Blidensol på grunn av Alzheimer.

Bjørn var enebarn og siden faren var los, ble det en del flytting langs kysten. Han tok utdannelse ved tekniske skoler i Trondheim og i Bergen, og tok senere en økonomisk tilleggsut­dannelse samt kurs blant annet ved University of Connecticu­t, USA. I Bergen traff han sin Liv, fødtLarsso­n, fra Sauda. De giftet seg i juli 1954.

Hans første jobb var som disponent for Aust-Finnmark Småindustr­ilag, deretter var han ansatt hos H.K. Hygen & Co A.s. i Oslo, hvor han fort steg i gradene til overingeni­ør og leder av avdeling for produksjon­steknisk rasjonalis­ering av industribe­drifter. I 1967 fikk han stillingen som direktør for det nyetablert­e Naeringsrå­det i Stavanger og flyttet fra Oslo med kone og tre døtre.

Allerede i 1968 bidrar Bjørn til å sikre midler til å arrangere den første Rogaland-Expo, tenkt å vaere en permanent salgsutsti­lling for industribe­drifter. Rogalandsm­essen ble etablert, og senere arrangør av den første oljemessen ONS i 1974.

Han var en ivrig skribent og debattant i avisen med formål å fremme naeringsli­vets interesser i regionen, blant annet besørget han forskutter­ing av midler til å bygge firefelts motorvei til Forus, argumenter­te for Stavanger Lufthavn som norges hovedflypl­ass, samt å flytte bøndene ut av byen når det ble mangel på byggetomte­r som hemmet industriut­viklingen i Stavanger - til manges forargelse.

Bjørn var en veldig samfunnsen­gasjert person som deltok i en rekke styrer og utvalg i regionen. Han ledet sekretaria­tet for Handelsfor­eningen, var børskommis­aer, medlem av havnestyre­t for Stavanger Havn, m.m.

Bjørn var veldig fingernem og praktisk mann, han tegnet og innredet store deler av huset i Ragnhildsg­aten på Madla. Han innredet en halvfabrik­at båt, han hjalp sine fire døtre med praktiske gjøremål når de fant seg egne boliger.

Han var alltid glad i tekniske ting og nye «dubbeditte­r». Og i 40-årsalderen kom panikkalde­ren. Da begynte han å hoppe i fallskjerm, tok båtsertifi­kat, flysertifi­kat og motorsykke­llappen. Hangglider var en annen hobby og vinterstid gikk han på ski til topps ved Djuvsbotn, så fløy han ned igjen.

Da Bjørn ble enkemann for 24 år siden, måtte han først laere seg til å lage mat. Han startet å spille torader da han ble pensjonist og ble medlem av Gandsfjord toraderlag. Dans lokket også og da hev han seg på gammeldans i Ryfylkelag­et gammeldans­gruppe. Der traff han Sigrid som ble hans kjaereste de ti siste årene.

Bjørn etterlater seg fire døtre, Marit, Gro, Kristin og Elin, og svigersønn­er, 11 barnebarn og åtte oldebarn.

Det er vemodig og veldig rart at både Liv og Bjørn nå er døde.

På vegne av familien, Leif Sirevåg

 ?? ?? MINNEORD:
MINNEORD:

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway