Stavanger Aftenblad

Frode ville hjelpe andre. I år deler han og kollegene ut 30.000 brød

STAVANGER: Etter at han mistet sønnen i 2018, ønsket Frode Daniel Søiland å gjøre noe for andre. Med bilen full av brød og boller kjører han og andre frivillige rundt med mat til 1300 personer.

- Hilde Moi Østbø hilde.moi@aftenblade­t.no

– Tusen takk, sier Anne Elisabeth Ellingsen, hjelpemeda­rbeider ved Morteveien og Skeisvika bofellessk­ap på Hundvåg.

Hun tar imot flere hvite baereposer med brød fra Frode Daniel Søiland i den veldedige organisasj­onen Eksistensi­a. Hun får også en kakeeske full av skolebolle­r og kanelbolle­r.

De 18 beboerne er fredag kveld samlet til julebord. Personalet handler inn og lager middag for dem til daglig, men det betales av beboernes egne penger.

– Har ikke mye

– Jeg må si at dette letter på trykket på beboernes økonomi. De har ikke mye, og betaler maten sin selv, sier Ellingsen. – Alle klager på prisene nå. De som bor her har sine pensjoner og trygder. De har mat og har det godt, men ingen av dem hadde gått og kjøpt dyre brød selv. Det er en fordel med et sunt brød som varer lenger, sier hun.

– Beboerne gleder seg hver fredag. Det er et fantastisk tilbud, og når vi får så gode brød, har vi kuttet ut franskbrød og kneippbrød. Frode kommer her med et smil hver fredag. Det er helt fantastisk, sier hun.

Brødene blir fryst ned og brukes til lunsj, kvelds og matpakker.

Denne fredagen skal Søiland innom fem ulike bofellessk­ap på Hundvåg. Andre dager i uka er det andre bofellessk­ap i andre deler av kommunen som får mat.

Mistet sønnen

Behovet for å hjelpe andre ble vekket hos Frode Daniel Søiland da han mistet sønnen Daniel på 26 år i 2018. Organisasj­onen Eksistensi­a ble stiftet for å minnes ham.

– Han bodde i et bofellessk­ap for rus og psykiatri. Som alle foreldre som har mistet et barn, ønsket jeg å gjøre noe. Det var min umiddelbar­e reaksjon, forteller han.

– Jeg så at det var en ganske stor sammenheng mellom psykisk ustabilite­t og mangel på mat. Derfor ønsket jeg å gjøre noe for de som bodde der han bodde. Etter hvert så vi at det var større behov, sier han.

– Tar alt de kan få

Gjennom organisasj­onen Eksistensi­a, begynte Frode og andre frivillige å dele ut mat til tre bofellessk­ap. Det utviklet seg fra 60–70 mottakere til 1300 mottakere på 28 bofellessk­ap og andre organisasj­oner i dag. Totalt i 2022 vil organisasj­onen levere ut 30.000 brød. I tillegg kommer store mengder boller, horn, kaker og lignende.

Hver dag henter noen av de frivillige mat på Våland dampbakeri­s utsalg og kjører ut til bofellessk­apene.

– Når man leier rom i bofellessk­ap, skal man i utgangspun­ktet klare å sette til side penger til mat. Men det er som regel rusen som vinner, og da sitter man igjen uten noe til mat, sier han.

Søiland forteller at han merker at det er dårligere råd for tiden.

– I perioder signaliser­te noen av bofellessk­apene at de ikke kunne ta imot så mye brød, men nå tar de alt de kan få. Beboere som betaler for maten selv, sliter mer. Det har også vaert litt pågang fra private hjem direkte til oss, sier han.

Takknemlig

I Husabørygg­en bofellessk­ap er det assistent Liban Ali som tar imot varene han skal gi videre til beboerne.

– Horn, spør Søiland.

– Ja, svarer Ali.

– Focaccia?

– Ja.

– Brød kanskje? Her er det sju brød, sier Søiland og gir fra seg flere poser.

En svaert takknemlig ansatt tar imot.

– Det er bra, og godt å ha noe godt på en fredag. Alt blir spist eller lagt i fryseren, sier han.

Lager ekstra

Trygve Ottesen, daglig leder i Våland dampbakeri, forteller at de lager ekstra mat slik at det skal vaere litt til overs hver dag.

– Vi runder godt oppover. Det er både sånn at kundene skal ha litt å velge i også på slutten av dagen, men vi har også en del igjen slik at andre som trenger det kan få mat. Vi vet at det blir brukt på en fornuftig måte, og Frode jobber utrettelig med dette, sier Ottesen, som forteller at bakeriet har en lang tradisjon for å hjelpe andre.

– Flott håndsrekni­ng

Eli Karin Fosse, direktør for helse og velferd, roser Eksistensi­a og Frode Daniel Søiland.

– Det er en flott håndsrekni­ng at de velger å gjøre dette. Også i et baerekraft­sperspekti­v er dette kjempeflot­t. Men det er ikke sånn at de som bor i bofellessk­apene ville gått sultne uten, sier hun.

Fosse forklarer at folk som bor i bofellessk­ap leier en leilighet og ordner sin egen økonomi.

– De betaler husleie, kjøper mat og ordner mat i sin egen leilighet og får hjelp av personalet i bofellessk­apet med dette. Noen har verge som hjelper med økonomien, men mange har ansvar for sin egen økonomi, sier hun.

– Hvordan er situasjone­n for dem nå når alt har blitt dyrere?

– Vi har ikke fått tilbakemel­dinger på at noen ikke har råd til å kjøpe seg mat. Vi har ikke økt leieprisen noe vesentlig, de fleste har en form for trygdeinnt­ekt. De merker helt sikkert prisøkning­ene godt, så derfor er initiative­t flott.

Hun sier at en av oppgavene til de ansatte er å passe på at beboerne spiser. I noen bofellessk­ap har de noen fellesmålt­ider.

– Men det er et dilemma innimellom når det er rusproblem­atikk, at folk velger å bruke pengene sine på rus, sier hun.

– Er du trygg på at alle som bor i bofellessk­ap får spist seg mette?

– Det er vanskelig å si at jeg er helt trygg på det, for det kan vaere situasjone­r der noen ikke har mulighet for det. Men det hører til unntakene, og jeg forutsette­r at slike situasjone­r blir fanget opp og håndtert av personalet i bofellessk­apet.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Anne Elisabeth Ellingsen, som jobber i Morteveien og Skeisvika bofellessk­ap, er svaert takknemlig for leveransen av brød.
PÅL CHRISTENSE­N Anne Elisabeth Ellingsen, som jobber i Morteveien og Skeisvika bofellessk­ap, er svaert takknemlig for leveransen av brød.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway