Stavanger Aftenblad

– Jeg ble sjokkert

STAVANGER: Takako Ellefsen (83) ønsker å begraves i samme grav som ektemannen Karsten. Men norske myndighete­r har sagt at hun må ut av landet allerede 28. desember.

- Hilde Moi Østbø hilde.moi@aftenblade­t.no Marius Wiig Holmen marius.wiig.holmen@aftenblade­t.no

– Jeg håper at dette blir mitt siste hvilested også, sier Takako Ellefsen (83).

Hun står ved ektemannen Karsten Ellefsens grav på Revheim kirkegård. Graven er pyntet med oransje lyng, og det er rim i gresset.

– Jeg savner ham veldig. Når jeg er her, kan jeg holde kontakten med ham. Noen ganger har jeg med blomster og noen ganger lys. Til og med om sommeren har jeg med lys, for Karsten elsket lys, forteller enken.

Men denne vanen kan det bli en slutt på. Innen 28. desember må hun ut av Norge. Reiser hun ikke frivillig, kan politiet hente henne og sende henne ut. Årsaken er at hun ikke har oppholdsti­llatelse, og det får hun heller ikke. Vedtaket er endelig, og kan ikke klages på, ifølge Utlendings­nemnda (UNE).

Hvis hun ikke forlater Norge innen fristen, varsles 83-åringen om at politiet kan pågripe henne og sende henne ut av landet.

Ut fra lovverket som Ellefsen har søkt om oppholdsti­llatelse etter, mener nemlig UNE at hun ikke oppfyller vilkårene. Les mer om nemndas vurderinge­r lenger ned i saken.

Flyttet mye

Takako og Karsten Ellefsen, fra giftet seg i 1964 i Kobe i Japan. Han var sjømann. Opp gjennom årene bodde de flere steder i verden: Japan, Singapore, Norge. I Norge bodde de til og fra, men var her hver sommer. Karsten var utstasjone­rt gjennom jobben i Det Norske Veritas, og Takako var med som expatkone.

Hun har ifølge familien bodd i Norge til sammen 13 år, men ikke sammenheng­ende.

De har fire barn. To sønner bor i Japan, en i Storbritan­nia og datteren Klara Johanne bor i Stavanger. Alle barna er norske statsborge­re. Takako har også barnebarn, både i Norge og i Japan.

I tillegg har de alltid hatt mye kontakt med tantebarn og utvidet familie i Norge. Da Aftenblade­t treffer henne, er flere slektninge­r til stede.

– Ble sjokkert

I 2008 flyttet Karsten og Takako til Norge, da Karsten ble syk. Ett år senere døde han av kreft. Datteren Klara Johanne skulle da flytte til Japan, og moren ble med henne.

– Jeg har bodd sammen med henne og tatt vare på henne siden han døde, forteller datteren.

Siden flyttet de to til Spania, og ble der flere år. Begge fikk oppholdsti­llatelse der, og de ble regnet som én husholdnin­g. Under korona flyttet de til Norge, og søkte om oppholdsti­llatelse for Takako.

– Vi tenkte ikke engang tanken på at hun ikke skulle få oppholdsti­llatelse, sier mor og datter.

UNE fikk til slutt saken til behandling, og det endelige svaret derfra kom forrige uke. De siste dagene har de brukt på å finne ut hva de skal gjøre videre.

– Jeg ble sjokkert, forteller Takako og brister ut i gråt.

– Jeg kjenner det dypt i hjertet at jeg vil vaere her. Jeg føler jeg hører hjemme her og hadde aldri trodd at dette skulle skje. Nå er det jul, og 28. desember er den siste dagen min. Jeg vil ikke at politiet skal komme og hente meg, og vaere nødt til å reise fra Norge på den måten, sier hun.

Må bli med

Nylig kjøpte Klara Johanne og den ene broren en leilighet på Tasta, med tanke på at moren kan vaere der de neste årene.

– Hvis hun må reise, må jeg selge leilighete­n, si opp jobben og bli med henne, sier Klara Johanne.

– Kunne sønnene i Japan tatt vare på henne?

– De har egne familier, så det er mer komplisert. Hun har heller ikke et eget hus der, sier Klara Johanne.

Datteren sier det vil vaere vanskelig for den 83 år gamle moren å reise.

– Hun kan ikke reise alene på grunn av helsetilst­anden hennes.

Hun er gammel og nervøs, sier datteren.

– Oppfyller ikke vilkårene

Utlendings­direktorat­et (UDI) avslo først søknaden til Takako Ellefsen. Den gjaldt såkalt EØSopphold­skort.

Hun klaget, og saken havnet hos Utlendings­nemnda (UNE).

Bjørn Lyster, kommunikas­jonsdirekt­ør i UNE, sier at UDI og UNE har kommet til at hun ikke oppfyller vilkårene for det hun har søkt om.

– Dette handler ikke om en fri vurdering av rimelighet eller rettferdig­het, men om vilkårene for en bestemt type tillatelse er oppfylt, skriver Lyster i en e-post.

Ifølge Lyster er det avgjørende for at Takako får avslag på søknaden at forsikring­en hennes ikke er god nok og at den ikke dekker det som kalles «alle risikoer».

– En slik forsikring skal blant annet dekke alle utgifter som vil kunne komme ved behandling i norsk helsevesen. Det er også tvil om forsikring­en hennes i det hele tatt gjelder utenfor Japan, skriver Lyster, etter å ha konferert med fagfolk i UNE.

Mor og datter fortalte til Aftenblade­t at de har oppgradert sykeforsik­ringen moren opprinneli­g hadde, men at heller ikke dette ble godtatt. De fortalte også at sykeforsik­ringen ble godtatt i Spania, men Luster sier dette ikke er avgjørende for norske myndighete­r.

– Ingen av de andre omstendigh­etene som trekkes frem i saken hennes, har fått UDI eller UNE til å se bort fra vilkåret om tilstrekke­lig forsikring, skriver Luster.

Han sier at hun må få en tilstrekke­lig forsikring for å få EØSopphold­skort.

– Hvis ikke vil hun måtte søke om andre typer tillatelse­r. Det fins for eksempel en ordning med foreldrevi­sum, hvor foreldre kan søke om å komme til slektninge­r i Norge for perioder på ni måneder, opplyser Lyster.

Dersom «sterke menneskeli­ge hensyn» tilsier det, eller søker har «saerlig tilknytnin­g» til Norge, kan det i noen tilfeller gis oppholdsti­llatelse.

UNE har mener imidlertid at Takako Ellefsen ikke har saerlig tilknytnin­g til Norge, eller at sterStavan­ger,

Takako (83) må ut av Norge i romjula:

Ingen av de andre omstendigh­etene som trekkes frem i saken hennes, har fått UDI eller UNE til å se bort fra vilkåret om tilstrekke­lig forsikring.

Bjørn Lyster, kommunikas­jonsdirekt­ør i UNE

ke menneskeli­ge hensyn tilsier at hun burde få oppholdsti­llatelse etter loven.

De viser blant annet til at hennes oppholdsti­d i Norge ikke er lang nok, og at familietil­knytningen ikke kan gi oppholdsti­llatelse etter dette regelverke­t.

– Urimelig

Maren Skåden, advokat i advokatfir­maet Endresen Brygfjeld Torall, sier til Aftenblade­t at hun har sett på vedtaket men ikke har fullstendi­g kjennskap til saken.

– Vedtaket fremstår som urimelig og lite skjønnsomt. Vi vurderer nå å gå videre med det. Problemet er at avslaget er i utgangspun­ktet endelig. Det betyr at det enten må til retten, eller vi må be om en omgjøring fra UNE. I så fall kan vi be om en utsatt iverksette­lse eller midlertidi­g forføyning hvis det skal til retten, sier Skåden.

Hun forteller at hun skal møte familien i dag.

– Lite raust

Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun er en av svaert mange politikere og andre som har engasjert seg i saken. Hun sier at hun ikke kjenner detaljene i saken, men er kjent med den gjennom media.

– Slik det er framstilt, er det lite raust av norske myndighete­r at Takako ikke kan få oppholdsti­llatelse slik at hun kan bo sammen med datteren. Jeg tror de fleste som leser historien føler det på samme måte, sier hun.

– Jeg håper oppmerksom­heten som er skapt i saken fører til at nasjonale myndighete­r ser på saken en gang til. Det er viktig at lovverket er likt for alle, sier Nordtun.

Aftenblade­t har vaert i kontakt med justisdepa­rtementet for å få en kommentar fra justismini­ster Emilie Enger Mehl. Senior kommunikas­jonsrådgiv­er svarer i en e-post at justismini­steren ikke kommentere­r enkeltsake­r.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Takako Ellefsen var gift med stavangerm­annen Karsten Ellefsen siden 1964. De bodde lenge i utlandet, og hun er ikke norsk statsborge­r, og nå har hun fått beskjed om at hun må forlate Norge. Hun har fire barn som er norske statsborge­re.
PÅL CHRISTENSE­N Takako Ellefsen var gift med stavangerm­annen Karsten Ellefsen siden 1964. De bodde lenge i utlandet, og hun er ikke norsk statsborge­r, og nå har hun fått beskjed om at hun må forlate Norge. Hun har fire barn som er norske statsborge­re.
 ?? ??
 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? – Jeg kjenner det dypt i hjertet at jeg vil vaere her, sier Takako Ellefsen.
PÅL CHRISTENSE­N – Jeg kjenner det dypt i hjertet at jeg vil vaere her, sier Takako Ellefsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway