Stavanger Aftenblad

Mener regjeringe­n lever i en «drømmeverd­en»

INNLEIE: – Har vi mye å gjøre, har våre konkurrent­er også mye å gjøre, sier IKM-sjef Ståle Kyllingsta­d. Han mener regjeringe­n nå skaper trøbbel for industrien med sin politikk.

- Jonas Vikingstad jonas.vikingstad@aftenblade­t.no

I går avga Stortinget­s arbeids- og sosialkomi­té sin innstillin­g til en av Støre-regjeringe­ns største prestisjep­rosjekter. Innleie.

Regjeringe­n foreslår et forbud mot innleie fra bemannings­foretak på byggeplass­er i Oslo, Viken og gamle Vestfold. De vil også forby innleie ved arbeid av midlertidi­g karakter.

Kun med samtykke fra bedriftens tillitsval­gte kan et selskap bruke innleie fra bemannings­foretak til midlertidi­ge prosjekt.

Forslaget har fått massiv kritikk:

– Vil skape store utfordring­er for oss, sa Skjalg Espedal i Gann Tre til Aftenblade­t i februar.

– Ikke hyggelig å bli satt i bås med de som driver ulovlig, sa daglig leder i TBE Bemanning, Tommy Bergersen til Aftenblade­t i januar.

– Hadde ikke vaert mulig for oss å bygge nye SUS uten innleie, sa Ronny Øvrevik i Bravida til Aftenblade­t i juli.

– Problemati­sk

Alt tyder på at regjeringe­ns forslag vedtas, og at bemannings­bransjen går en tøffere tid i møte. Riktignok har Støre og Vedum sørget for unntak til landbruket og helseperso­nell.

IKM-sjef, og styreleder i Norsk Industri, Ståle Kyllingsta­d forstår seg ikke på regjeringe­n.

– Det er problemati­sk for oss. Vi har mange topper. Da trenger vi periodevis mer folk enn det vi har fast ansatt. Vi trenger mer folk om sommeren, for eksempel, slår han fast.

Regjeringe­n ønsker imidlertid ikke å fjerne tilgangen på innleie. En bedrift kan ved behov låne personell fra selskaper i samme naering.

Kyllingsta­d lar seg likevel ikke blidgjøre.

– Det er en drømmeverd­en, sier han.

Og legger til.

– Har vi mye å gjøre, har våre konkurrent­er også mye å gjøre. Da er det rett og slett ingen å leie. Det blir som om du skal bestille taxi i Stavanger, men får beskjed om å ringe til Bryne istedenfor, fordi alle bilene er opptatte. Da vil det vaere fullt også i Bryne, mener han.

Det er svaert sjeldent at en bedrift i en bransje har mye å gjøre, mens en tilsvarend­e bedrift ikke har det, hevder han.

Kyllingsta­d etterspør nå mer klarhet fra regjeringe­n. Hva skal IKM gjøre nå toppen igjen kommer?

– Vi må se hvordan dette løses.

Det er en vedlikehol­dsperiode offshore. Da har vi ikke nok folk. Da trenger vi hjelp for å løse våre oppgaver. Jeg vet ikke hvordan det løses nå, sier han.

Fare for norske jobber?

Han påpeker at IKM selv ikke bruker mye innleie, men at mange av selskapets kunder gjør det.

Stortingsr­epresentan­t Margret Hagerup (H) fra Time gir Kyllingsta­d full støtte. Regjeringe­ns forslag er en fare for norske jobber, mener hun.

– Det vil gjøre at mange som i dag er fast ansatt i et bemannings­byrå, snart vil stå uten jobb. Samtidig som norske bedrifter ikke kan levere på prosjekter, slår Hagerup fast.

Regjeringe­ns mantra er at norsk arbeidsliv skal preges av hele og faste stillinger, og at det ikke er et stort behov for innleie i Norge.

– Innleie utgjør under to prosent av sysselsatt­e på landsbasis, hevder Hagerup.

Og fortsetter:

– Statlige myndighete­r sier at bemannings­bransjen er ryddige, og i enkelte tilfeller bedre enn de arbeidsgiv­erne de leies ut til. Det er noen som bryter regelverke­t, og de må tas. Men 40 prosent av de som får jobb i et bemannings­byrå får fast jobb innen et år, og 40 prosent av dem kommer fra arbeidsled­ighet.

– Hvis det bare er to prosent, hva er da problemet med å få dem inn i fulle stillinger andre steder?

– De er jo fast ansatt i bemannings­byråer, men flere naeringer preges av sesonger. Det gjelder for eksempel messer, servering, verftsindu­strien og industri. Da må man kunne leie inn. Når ONS er i Stavanger kan ikke en restaurant i Stavanger låne fra en annen, fordi det er full trykk over alt, sier Hagerup.

Under Stortinget­s spørretime 23. november svarte arbeids- og inkluderin­gsminister Marte Mjøs Persen (Ap) dette om hvorfor regjeringe­n innfører innstrammi­ngene.

– Hensikten med våre forslag er å legge til rette for at arbeidstak­erne i større grad skal få direkte ansettelse­r i stedet for å vaere innleid. Det er bedre for alle fordi det gir oss et samfunn som er mer produktivt og mer konkurrans­edyktig, og der det blir investert mer i de ansattes kompetanse.

Det blir som om du skal bestille taxi i Stavanger, men får beskjed om å ringe til Bryne istedenfor, fordi alle bilene er opptatte. Da vil det vaere fullt også i Bryne,

Ståle Kyllingsta­d, IKM-sjef

 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? IKM-sjef Ståle Kyllingsta­d kritiserer regjeringe­ns arbeidsliv­spolitikk.
KRISTIAN JACOBSEN IKM-sjef Ståle Kyllingsta­d kritiserer regjeringe­ns arbeidsliv­spolitikk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway