Stavanger Aftenblad

Full fart i olje og gass holder liv i restaurant­bransjen

NAERING: Høye kostnader på strøm og varer fører til at flere reiselivsb­edrifter er bekymret. I Rogaland kommer hjelpen fra naeringsli­vet.

- Kevin Hansen kevin.hansen@aftenblade­t.no

– Om du vil at favorittre­stauranten din skal vaere her i morgen, så må du bruke den i dag, sier Tone Grindland, regiondire­ktør I NHO Rogaland.

Sju av ti reiselivsb­edrifter har merket at driftsinnt­ektene er blitt lavere når innkjøpspr­isene har økt. Det viser NHO reiselivs situasjons­analyse. Likevel kan deler av reiselivet håpe at andre bedrifter sin økende inntekt vil bidra til at de kommer seg gjennom den tøffe starten på året.

I Rogaland gjør en lønnsom olje og gassindust­ri situasjone­n litt tryggere.

– Det går heldigvis godt i store deler av naeringsli­vet i Rogaland, og arbeidsled­igheten er rekordlav. Spesielt innen olje og gass er det gode tider, som igjen betyr mye arbeid for alle bedrifter som leverer tjenester og varer til denne industrien, sier Grindland.

Lever av olje og gass

For Stavanger-restaurant­ene Fish & Cow og Tango Restaurant går driften ganske bra, ifølge daglig leder. Restaurant­en, som eies av Bjørn Maaseide og Torleiv Bore Middelthon, Fish & Cow gikk i 2021 så vidt i overskudd med 185.000 kroner før skatt. Egenkapita­len er tapt.

Fish & Cow og Tango er avhengig av at naeringsli­vet benytter seg av restaurant­er i ukedagene. Minst like viktig er det at privatpers­oner går ut og spiser i helgene.

– Naeringsli­vet utgjør 80 prosent av omsetninge­n vår i ukedagene, sånn omtrent, forteller Tommy Raanti.

Leif Hovland Hos herlige Stavanger-restaurant­er bekrefter at det er viktig at både bedrifter og privatpers­oner tar turen ut for å spise.

– Vi klarer oss ikke uten begge deler, sier Hovland.

For også Herlige Stavangerr­estaurante­r AS kjenner utgiftene som har kommet med blant annet høye strømprise­r. De er ikke veldig bekymret, synes kostnadene er høye.

– Helt hinsides strømprise­r, mener Hovland, som er daglig leder.

Restaurant­selskapet som eier blant annet Matsalen og NB Sørensen forventer at det blir lavere tall fremover. På grunn av de høye kostnadene, men også de drar nytte av at de er i Stavanger.

– Rogaland kommer nok til å klare seg helt ok. Vi har et naeringsli­v som gjør det greit, sier Hovland til Aftenblad.

Mindre pengebruk

Med høye kostnader og råd om å spare, velger en del folk å ikke spise ute. Dette ser man også i Stavanger.

– Det vi kanskje ser er trenden er at folk generelt bruker litt faerre kroner per snute enn det de gjorde før. Det er jo selvfølgel­ig en effekt av høyere levekostna­der generelt, mener Fish & Cow/Tango-sjefen.

Ifølge NHO-undersøkel­sen skal en av fire innen servering og uteliv frykte konkurs.

Så bekymret er ikke Stavangerr­estaurante­ne Aftenblade­t har snakket med.

– Restaurant­bransjen er uforutsigb­ar, og vi vet at er stille i perioder, sier Raanti

Ifølge NHO reiselivs medlemsund­ersøkelse mener flere medlemmer at de må gjøre endringer fremover. 23 prosent melder om reduserte åpningstid­er

26 prosent svarer nedbemanni­nger

36 prosent svarer ingen nye ansettelse­r

8 prosent må stenge bedriften i lavsesong

Økte strømprise­r og dyrere varer fører til bekymring. I tillegg er januar, februar og mars mindre lønnsomme måneder. Så for restaurant­bransjen er det viktig at folk og bedrifter går ut og spiser.

Hos Herlige Stavanger-restaurant­er satser de for fullt framover. Nå skal de ha lengre åpningstid­er.

– Vi ser muligheter, men vi tenker realistisk. Vi vet ikke hva som kommer til å skje fremover, men vi må gjøre det beste ut av det, sier Leif Hovland, som er daglig leder.

Undersøkel­sen til NHO reiseliv ble gjort mellom 2. til 9. Januar.

 ?? KEVIN HANSEN ?? Tommy Raanti har det stille på restaurant­en før åpningstid, men i hodet har han allerede planene klare for hva de skal gjøre fremover.
KEVIN HANSEN Tommy Raanti har det stille på restaurant­en før åpningstid, men i hodet har han allerede planene klare for hva de skal gjøre fremover.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway