Stavanger Aftenblad

Trøbbel i paradis

LEDER: Hvis det skal vaere mulig å få aksept for nye, massive vindkraftu­tbygginger i Norge, må det i det minste vaere mulig å få vite hvem som eier anleggene.

-

De høyeste vindturbin­ene i Norge, i alle fall så langt, planlegges bygget på Trollåsen i Bjerkreim kommune. De vil bli så høye at de vil vaere synlige fra Stavanger til Flekkefjor­d. Utbyggeren, IOWN Energy, har inngått konfidensi­elle avtaler med de berørte grunneiern­e.

Saken skal nå behandles politisk, og det er ingen overdrivel­se å slå fast at den er splittende. Meningsmål­inger har lenge vist at det er et flertall som er imot nye vindkraftp­rosjekter på land i Norge. Og Støre-regjeringe­n har bestemt at det kreves lokalt flertall i kommunene for å gi grønt lys for nye utbygginge­r.

Den samme regjeringe­n, og store deler av opposisjon­en i Stortinget, sier samtidig at det må bygges ut store mengder fornybar kraft i Norge for å unngå energimang­el om noen få år. Det later med andre ord til at det er et paradoks her: Folk flest er skeptiske til vindkraft på land, få kommuner har gitt grønt lys. Hvordan skal det da kunne bygges ut mer?

Det er forurolige­nde at det viser seg å vaere naermest umulig å finne ut hvem som står bak IOWN Energy. «Vi er et privat selskap og ønsker ikke å kommentere eierskap», sier partner Gustav Grumert til Aftenblade­t.

Det skal altså vaere umulig for Norge å få vite hvem som opererer og tjener penger på kritisk infrastruk­tur.

Skattepara­diser er en samlebeteg­nelse på jurisdiksj­oner der selskaper betaler lite eller ingenting i skatt, samtidig som det er mulig å skjule det reelle eierskapet. Delstaten Delaware i USA tilbyr slike muligheter, og det er nettopp der IOWN er registrert.

Selskaper kan ved hjelp av slike «postkasses­elskaper» i skattepara­diser enkelt konstruere en situasjon der det aller meste av inntektene havner i et land eller en delstat der det er lav eller ingen skatt, mens det meste av utgiftene havner der pengene blir tjent - for eksempel i et vindkrafta­nlegg i Norge.

En vanlig mekanisme for å oppnå et slikt resultat, er såkalt internfakt­urering, der virksomhet­en til selskapet i Norge faktureres for «tjenester» fra eierselska­pet i utlandet, noe som reduserer det skattbare overskudde­t lokalt.

Uten at overskudde­t fra kraftprodu­ksjonen i størst mulig grad kommer norske lokalsamfu­nn og det offentlige til gode, vil det vaere svaert vanskelig å få den nødvendige aksepten for de massive naturinngr­epene som slike utbygginge­r innebaerer.

Og uten innsikt i de reelle eierforhol­dene risikerer vi også at livsviktig energiprod­uksjon i Norge kontroller­es av personer vi ikke vet hvem er. Det er ikke holdbart.

Uten innsikt i de reelle eierforhol­dene risikerer vi at livsviktig energiprod­uksjon i Norge kontroller­es av personer vi ikke vet hvem er. Det er ikke holdbart.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Hvis utbygginge­r som dette skal kunne aksepteres, må samfunnet kunne vite hvem som står bak og tjener penger på dem. Bildet viser Skinansfje­llet ved Matningsda­l i Hå kommune.
PÅL CHRISTENSE­N Hvis utbygginge­r som dette skal kunne aksepteres, må samfunnet kunne vite hvem som står bak og tjener penger på dem. Bildet viser Skinansfje­llet ved Matningsda­l i Hå kommune.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway