Stavanger Aftenblad

Sivile dør, Vesten nøler

KOMMENTAR: Vil det bare forlenge lidelsen om vi leverer kraftige, offensive våpen til Ukraina, eller er det nettopp det som kan tvinge Putin til reelle fredsforha­ndlinger?

- Arild I. Olsson Journalist arild.inge.olsson@aftenblade­t.no

Det ukrainske forsvaret er i ferd med å tømmes for ammunisjon til sine gamle, sovjetiske stridsvogn­er. Løsningen på problemet kan vaere å utstyre ukrainerne med moderne Nato-stridsvogn­er, men det haster å få utstyret på plass.

Ifølge Institute for the Study of War (ISW) forbereder russiske styrker en stor offensiv i det østlige Ukraina til våren eller forsommere­n. Det er den ukrainske etterretni­ngen som melder at russerne omgruppere­r seg og forbereder «større angrep i Donetsk og Luhansk».

Mens raketter og granater har regnet over ukrainerne, har politikern­e våre her i vest diskutert hvorvidt det er riktig å levere offensive våpen, som moderne stridsvogn­er, til ukrainerne.

I «kjøttkvern­a»

For øyeblikket står de hardeste kampene rundt byen Bakhmut i Donetsk, øst i Ukraina. Putin har gitt den beryktede Wagner-gruppen i oppdrag å erobre byen, og den private leiesoldat-haeren har gjort fremskritt de siste ukene, blant annet har den inntatt nabobyen Soledar.

Bare 7000 av Bakhmuts 70.000 innbyggere skal vaere der fortsatt. 500 av dem er anslått å vaere barn. Ifølge Politikens fotograf Jan Grarup, som nylig tok seg inn i byen, beskytes den 24 timer i døgnet.

Hver eneste dag blir sivile drept i byens gater. Ofte blir de rammet av russisk artilleri, eller granater som er siktet inn mot områder hvor mange må ut i den daglige kampen for å overleve. Det kan vaere et marked, eller ved bombekratr­ene der innbyggern­e henter regnvann, forteller Grarup. Han omtaler byen som ei «kjøttkvern».

Lenger sør, i Zaporizjzj­a, står også russiske og ukrainske styrker mot hverandre. De utveksler ild, men ifølge britisk etterretni­ng er det ingen betydelige bevegelser å se.

I den østlige delen av landet har både de ukrainske styrkene og russerne gravd seg ned. Skyttergra­vene strekker seg som spindelvev gjennom landskapet. Krigen på bakken står i stampe, samtidig som russerne angriper sivilbefol­kning og infrastruk­tur over hele Ukraina med raketter.

Det er en utmattende stillingsk­rig, og det er nettopp for å kunne bryte gjennom de russiske linjene at ukrainerne trenger kraftige, moderne våpen som Leopard 2-stridsvogn­er.

Slagmarken­s Porsche

Polens statsminis­ter Mateusz Morawiecki står klar med 14 stridsvogn­er, men avventer grønt lys fra tyskerne som har bygget dem. Leopard 2-stridsvogn­ene er laget nettopp for å hamle opp med de russiske T-90-stridsvogn­ene som brukes av Putins invasjonsh­aer.

Den tyske produsente­n Rheinmetal­l kan levere 139 Leopard 2-stridsvogn­er i løpet av ett år. I tillegg er 12 land er enige om å forsyne Ukraina med rundt 100 Leopard 2-stridsvogn­er. Men den tyske statsminis­teren Olaf Scholz har nølt med å si ja til at andre europeiske land kan sende tyskprodus­erte stridsvogn­er til Ukraina, selv om utenriksmi­nister Annalena Baerbock har sagt at de ikke vil hindre dem.

Leopard 2-stridsvogn­ens chassis kommer fra Porsche, motoren er en V-12 turbodiese­l som yter 1500 hestekreft­er. Stridsvogn­en har en toppfart på 70 kilometer i timen (10 km/t raskere enn T-90), men den er tørstere enn en bryggesjau­er og sluker mellom 30 og 50 liter diesel på mila, så den er ikke noe folk flest vil kjøre rundt i på privaten slik drivstoffp­risene er nå.

Ifølge den ukrainske presidente­n Volodymyr Zelenskyj er det behov for om lag 300 stridsvogn­er.

Russerne skal på sin side ha 2800 stridsvogn­er i aktiv tjeneste. De har ifølge Popular Mechanics mistet 989 av disse i Ukraina, men skal ha naermere 10.000 eldre utgaver på lager. Hvor effektive back up-vognene kan vaere, forteller historien ingenting om.

Hva kan gjøre?

Norge er et av flere Nato-land som har Leopard 2 i operativ tjeneste. Skal vi bistå med å trene ukrainske mannskaper? Skal vi sende over våre egne stridsvogn­er? Hvor langt er det riktig å gå?

Det blir påpekt at Nato bruker krigen i Ukraina til å svekke Russland, noe som er korrekt. Men det er Russland som har angrepet Ukraina og kommet med kraftige utfall mot Vesten, blant annet beskyldnin­ger om at Nato bruker Ukraina i en stedfortre­derkrig mot Russland. Det siste er, ifølge mitt vett, å snu realiteten­e fullstendi­g på hodet.

Om ikke Russland var en fiende før, har landets president Vladimir Putin gjort landet til en nå. Ukrainerne­s kamp er en rettferdig kamp mot en geopolitis­k overgriper.

Å bidra med avanserte våpen for å styrke det ukrainske forsvaret er ikke å be om mer krig. Det er å be om fred. Og bare for å holde snotten for seg og bartene for seg: Til tross for Scholz’ nøling er Tyskland den største bidragsyte­ren til Ukraina på det europeiske kontinente­t, både økonomisk og militaert.

Natos interesse er ikke å true de russiske innbyggern­es sikkerhet, men å stoppe Putins imperialis­me. 11 måneder etter invasjonen, er vestlige våpen det eneste som kan bringe Putin til forhandlin­gsbordet. Før vi kommer så langt, er freden dessverre en fjern drøm, ikke minst for de 500 barna i Bakhmut.

Hvor langt er det riktig å gå?

 ?? JARLE AASLAND ?? Finland er blant Nato-landene som vil sende Leopard 2-stridsvogn­er til Ukraina. Her er finnene på øvelse i Nord-Norge forrige vinter.
JARLE AASLAND Finland er blant Nato-landene som vil sende Leopard 2-stridsvogn­er til Ukraina. Her er finnene på øvelse i Nord-Norge forrige vinter.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway