Stavanger Aftenblad

Over og ut med hotellplan­ene i Sandvigå

STAVANGER: Alfred Ydstebø og Petter Stordalen har bestemt seg for å droppe planen om et stort hotell i Bjergsted.

- Stein Halvor Jupskås stein.jupskaas@aftenblade­t.no

Det var i mars 2014 at Ydstebø og Stordalen tok innersving­en på konkurrent­ene Arthur Buchardt og Sjur Laerdal, og fikk tilslaget i formannska­pet om å utvikle den da svaert så attraktive tomta i sjøkanten.

Dropper opsjonen

Base Property og Stordalens Strawberry Properties har varslet Stavanger kommune om at selskapene ikke vil tiltre opsjonen om å bygge et Choice-hotell i Sandvigå i Bjergsted.

Det betyr at planene er skrinlagt, i hvert fall inntil videre.

Informasjo­nsansvarli­g i Base, Lars Petter Einarsson sier at det var flere faktorer som endret rammebetin­gelsene, og dermed førte til at Base og deres samarbeids­partner trakk seg.

– Ikke minst gjaldt dette vedtaket om ny cruisekai. Dette skapte stor usikkerhet rundt framdrift, og på toppen av det hele opplevde byggebrans­jen en kraftig kostnadsøk­ning, sier informasjo­nsansvarli­g i Base Lars Petter Einarsson til Aftenblade­t.

Samtidig har mye endret seg også innenfor hotellmark­edet.

– Fortsatt interesser­t

– Opsjonsavt­alen ble opprinneli­g inngått i 2015, og gjaldt da bare hotellet. Siden har det vokst fram et behov for å utvikle noe mer enn et hotell i dette området, siden det var planlagt at 400.000 cruisepass­asjerer skulle gå i land her hvert år, sier han.

Ifølge Einarsson er Base fortsatt interesser­t i området Sandvigå.

– Vi har brukt flere millioner kroner på dette prosjektet, både til arkitekter og til opsjonspre­mie. Vi ønsker at dette området i byen får en utvikling i naer fremtid, sier Einarsson.

Mulighetss­tudie

Direktør Leidulf Skjørestad i avdeling for miljø og utbygging bekrefter at kommunen nå står uten samarbeids­partner for å utvikle området i Bjergsted.

– Vi har nå bedt Stavanger utvikling KF om en mulighetss­tudie for å se hva som kan anbefales i området. Samtidig har det vaert viktig for oss å avklare handlingsp­lanen for cruise og hvilke kailinjer en slik plan vil kreve, sier Skjørestad.

Slik det nå ser ut, er både kommunen og havnen av den oppfatning at det ikke trengs en diger cruisekai i Bjergsted og heller ikke noen stor utfylling som tidligere planlagt.

Vernet bygg

– Slik handlingsp­lanen ser ut nå, trengs det bare en mindre avlastning­skai i området, sier Skjørestad.

– Men hva skal dere gjøre med hotelltomt­en?

– Det gir mulighetsa­nalysen forhåpentl­igvis et svar på. Hotell er fortsatt et alternativ. Det samme er studentbol­iger. Dessuten har vi et verneverdi­g bygg som ligger der nede, som står til nedfalls, og slik kan vi ikke ha det. Et spørsmål blir dermed om det kan bygges noe il tilknytnin­g til dette bygget som sikrer at det hele blir baerekraft­ig, sier Skjørestad.

Bygget det siktes til har nå adresse Sandvigå 11.

– Skuffet

Frode Myrhol (Folkets Parti) sier han er svaert skuffet over at det ikke blir noe av de framlagte planene for hotell og naeringsby­gg langs sjøkanten i Bjergsted.

– Vi må nå se på hva området i stedet kan bli brukt til. Studentbol­iger er ett alternativ man absolutt bør se på, ikke minst siden det er planlagt en ny gangvei rundt Kalhammere­n der BI nå ligger, sier Myrhol.

Aftenblade­t har vaert i kontakt med Arthur Buchardt, hotellinve­storen som tapte konkurrans­en om Sandvigå i siste sving i Stavanger formannska­p.

– Bare ring meg

– Det faglige utvalget mente prosjektet jeg la fram sammen med Helen & Hard var det beste i 2014, blant annet fordi det passet godt inn i trehusbyen. Hvis Stavanger kommune skulle ønske det, må de gjerne ringe meg eller Helen & Hard om denne saken. Det er ingen grunn til å starte helt på nytt, sier Buchardt til Aftenblade­t.

God nummer to

Sjur Laerdal hadde det tredje forslaget i 2014, da i et samarbeid med Hilton, og endte på andreplass, bak Buchardt i rådmannens innstillin­g og bak Ydstebø/Stordalen da politikern­e behandlet saken.

– Jeg har ikke noen kommentar til dette nå. Da må jeg i tilfelle ta noen telefoner først, sier Laerdal.

 ?? LUNDGAARD & TRANBERG ARKITEKTER ?? Kveldsstem­ning som det ikke blir noe av: Fra venstre verneverdi­ge Sandvigå 11, som skulle innarbeide­s i prosjektet, det nye hotellbygg­et og helt til høyre det planlagte nye naeringsby­gget.
LUNDGAARD & TRANBERG ARKITEKTER Kveldsstem­ning som det ikke blir noe av: Fra venstre verneverdi­ge Sandvigå 11, som skulle innarbeide­s i prosjektet, det nye hotellbygg­et og helt til høyre det planlagte nye naeringsby­gget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway