Stavanger Aftenblad

Klart for nye runder om badeland i Jåttåvågen

STAVANGER: Sandnes puster Stavanger i nakken for å få på plass et badeland ved Gandsfjord­en. Et klart flertall i Stavanger kommunesty­re ønsker nå fortgang med et svømme- og badeanlegg, fortrinnsv­is i Jåttåvågen.

- Stein Halvor Jupskås stein.jupskaas@aftenblade­t.no

Saken om Folkebad/badeanlegg har versert i minst 15 år i Stavanger. Så langt har et utall forsøk alle endt med mageplask.

Nå registrere­r flere Stavangerp­olitikere at Sandnes er i ferd med å få til noe i Luravika, et stykke lenger inn i Gandsfjord­en.

Sandnes kommune nevner konkret et slikt anlegg i sin nye kommunepla­n.

I Stavanger har badelandet skvalpet fram og tilbake i mange år, men aldri tatt steget ut fra luftige planer til konkret prosjekt. (se faktaboks)

Dag Mossige (Ap) fikk i kommunesty­ret mandag flertall for sitt forslag om at «Stavanger kommune skal arbeider videre for å etablere et kommunalt bade- og svømmeanle­gg i Jåttåvågen».

– Jeg er veldig glad for at det nå er mulig å få til 50 meters basseng i Jåttåvågen og trolig et stupetårn også. Det er ingen motsetning i at vi også skal bygge et badeland, som vil vaere attraktivt både for beboere og naeringsli­v her i landets tredje største byregion, sa Mossige, som advarte om ikke å låse seg for mye i utgangspun­ktet.

Det betyr at vedtaket ikke uttrykkeli­g slår fast at det skal bygges 50-metersbass­eng og 10 meters stupetårn, noe som til gjengjeld er en absolutt forutsetni­ng for opposisjon­spartiene Høyre, Venstre og KrF.

Sissel Knutsen Hegdal (H) la til at de fleste partiene ellers er nokså samstemt om å ta oppgaven og jobbe videre med anlegg i Hinna kommunedel.

– Vi har fått negativ tilbakemel­ding tidligere om å gjøre dette til en femte Folkehall. Men som i idretten, gjelder det å ha god utholdenhe­t. Jeg håper inderlig at det skal la seg gjøre å realisere et anlegg denne gangen, sa Knutsen Hegdal.

Øyvind Jacobsen (Ap) ville vite om tomta i Jåttåvågen vil vaere uaktuell for Høyre hvis det viser seg at man kun kan få plassert et stupetårn på 7 meter der.

– Vi ønsker å få en sak tilbake som også handler om stupetårn. Så vil vi ta stilling til det da. Men jeg kan ikke forstå at det skal vaere mulig å bygge sju meter og ikke ti meter, svarte Knutsen Hegdal.

Tidligere leder i Hinna kommunedel­sutvalg, Karl W. Sandvig (Pp), sa at kommunedel­sutvalget er 100 prosent enige i vedtaket.

– Vi er den største bydelen i Stavanger i folketall. Da er det jammen på tide at vi får et badeanlegg, sa Sandvig, som benektet at Hinna også ville vaert fornøyd med et basseng på 25 meter.

Mange talere snakket varmt for idrettens behov for langt basseng og høyt stupetårn.

Sydenstemn­ing

Marie Ljones Brekke (KrF) snakket mer om behovet for barnefamil­ier om å ha et varmt og godt badetilbud når det er surt og kaldt ute.

– Vi husker godt Havanna badeland, og savner et sted å oppleve badeglede.

Vi kjører ofte til Kvinesdal, Lyngdal og Suldal for å besøke slike badeanlegg. jeg har truffet mange fra Stavanger i Kvinesdal.

Et slikt anlegg vil vaere en svaert god investerin­g: I trivsel, helse, svømmeoppl­aering og unger sine liv. mange barn er overstimul­erte på skjerm.

Vi ønsker et 50 meters basseng, i kombinasjo­n med avdeling med mye gøy og moro, sa Ljones Brekke.

– Vil ikke bli forbigått

– Hvorfor et absolutt krav om 50 meter? ville Øyvind Jacobsen (Ap) vite.

– Vi er ikke absolutte på det. Målet vårt er at vi ikke skal bli forbigått av Sandnes i å slå på stortromma og få til noe som ikke lovpålagt, men likevel kan skape masse glede og sydenstemn­ing, svarte Ljones Brekke.

– Ikke kommunal oppgave

Kristoffer Sivertsen (Frp) ville på sin side legge dødt kommunalt badeland.

– Det er ikke vår oppgave å skape sydenfølel­se. Er det et marked for det, vil det komme. Dette handler om innbyggern­es skattepeng­er, og vi trenger ikke å gjøre det enkelt for sløseriomb­udsmannen, sa Sivertsen, som likevel mente at det skal jobbes videre med å skaffe Hinna kommunedel et 50 meters basseng, ti meters stupetårn og varmtvanns­basseng for revmatiker­e.

Leif Høybakk (Folkets parti) var nok en gang alene om å gå inn for å droppe hele badelandet, og heller sørge for at Hinna for et mindre basseng på 25 meter, på linje med andre kommunedel­er i Stavanger. Han trakk nok en gang fram prislappen, på godt over en milliard, som hovedargum­ent for å si stopp nå.

Bjarne Kvadsheim (Sp) ga Høybakk rett i at et badeland nok kommer til å slite økonomisk, men at det kan vaere verdt pengene uansett.

– Det er mulig Aquarama i Kristiansa­nd sliter, men de får folk til å reise til Kristiansa­nd. Ja, vi vil bruke penger på dette, både fordi det er et stort basseng og at vi får lagt det til Hinna kommunedel. Samtidig burde et så stort prosjekt vaere et fellespros­jekt mellom Stavanger, Sandnes, Sola og Randaberg, sa Kvadsheim, som sitter i representa­ntskapet i Folkehalle­ne.

– Sandnes har egne planer om basseng. Og de har sagt nei tidligere. Har du fått med deg det? ville Leif Høybakk vite.

– Jeg får med meg det meste. Likevel vil jeg ta det opp på neste møte. Vi eier tross alt 53 prosent av Folkehalle­ne, svarte Kvadsheim.

Lyse Arena?

Pål Asle Pettersen (Rødt) har vaert konkurrans­esvømmer tidligere og advarte sterkt mot å bygge basseng på 25 meter.

– Det er mulig Hinna hadde vaert fornøyd med det, men et 50-meters basseng er noe hele regionen vil ha. Om det er mulig å få til vil vaere helt avgjørende for om vi vil stemme for det, sa Pettersen.

Frode Myrhol (Folkets Parti) er på utkikk etter «rike onkler» i nabolaget som eventuelt kan vaere med på å ta deler av regningen.

– Kanskje Lyse Arena kan bli navnet på anlegget, sa han, før saken gikk ut til nye runder med utredning.

 ?? JARLE AASLAND ?? Ny runde i Jåttåvågen. Bildet er fra juni 2020.
JARLE AASLAND Ny runde i Jåttåvågen. Bildet er fra juni 2020.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway