Stavanger Aftenblad

Jeg er ikke interesser­t i politikk!

KOMMENTAR: Å, jo da, det er du. Jeg vedder 1000 kroner.

- Leif Tore Lindø Journalist leif.tore.lindo@aftenblade­t.no

«En idiot», kunne laereren vår fortelle, «er en person som ikke er interesser­t i politikk». Dette var angivelig noe de gamle grekerne filosofert­e seg fram til, og var det én ting laereren vår på hadde tiltro til, så var det gamle grekere. Jo eldre greker, dess bedre.

Oversettel­sen av «Idiot» var ikke helt nøyaktig. «Uvitende person» er nok mer dekkende, men la oss holde oss til idiotene. I helgen var jeg i Sirdal, omgitt av idioter, skal vi tro selvangive­lsene. «Jeg er null interesser­t i politikk», utbasunert­e en i reisefølge­t, litt mør i både skolten og glutens maximus etter en dag i bakken. Utsagnet kom etter at vi i praksis hadde diskutert politikk, og følgene av politikk, i flere timer, over lette forfriskni­nger.

Hva laerer ungene våre på skolen? Blir det trafikkaos på E39 når det nye sykehuset er ferdig? Hvorfor er strømmen så dyr? Hvor mye penger kan du ha og fremdeles vaere fattig i Norge? Hvor mye dasspapir kan et menneske egentlig dugnadssel­ge på et år og fremdeles ha livsgnist igjen?

Alt dette er politikk, eller utslag av politikk. Min alpint anlagte ekstremspo­rtkamerat viste seg å vaere det motsatte av en idiot. Han var nok bare ukomfortab­el med ordet «politikk».

Jeg skjønner ham godt.

Alvors-FAU

Mandag var jeg på møte i kommunesty­ret i Stavanger, mitt første på et par år. Jeg var sendt ut av min nye sjef, Aftenblade­ts politiske redaktør, som selv benyttet dagen til å flanere rundt i og kaste glans over Hjelmeland­s-traktene. Hr. Redaktør Birkevold har, mot bedre vitende, bedt meg skrive om politikk fram til etter valget, noe jeg har takket ja til.

Hvorfor har jeg lyst til det? En enkel gutt fra Hommersåk med 20 års erfaring som fleskeflyt­er i den kulturelle andedammen?

Jeg vil skrive om politikk fordi alt i bunn og grunn handler om politikk. Sykkelstie­n utenfor huset mitt er et resultat av politikk. Bredden og fartsgrens­a på veien du kjører til hytta det samme. Avgiften på bossdunken. Kunstgress­et på fotballban­en. Åpningstid­ene i svømmehall­en. Prisen på teaterbill­etten. Hva du får i pensjon, og om du må jobbe til du er 95 før du får den. Hvor lenge du står i kø for en operasjon på sykehuset. Hva det koster deg å sende din rytmisk tilbakestå­ende 8-åring på dans på kulturskol­en. Om du får bestille en drink klokka 02.00 i Stavanger sentrum, eller om du kanskje må til Randaberg eller Judaberg for å få en knert på nattetid.

Klart du også er interesser­t i dette!

Bryr meg’kje

Noen politiske kamper kan arte seg mer som sandkassek­rangler med ekstrapoen­g for brøling enn som sivilisert­e samtaler. Det motsatte kan også skje. Et møte i lokalpolit­ikken kan noen ganger minne om et møte i Indremisjo­nen der Jesu fortreffel­ighet er oppe til diskusjon. Den eventuelle uenigheten gir seg først og fremst utslag slaget om smørbrøden­e i pausen.

En av utfordring­ene for deg og meg kan rett og slett vaere å se forskjelle­n på de ulike partiene. Betyr det noe om du stemmer på Venstre eller KrF? Er det egentlig saerlig forskjell på SV og Arbeiderpa­rtiet? Frp raevdilter vel bare etter Høyre når det kommer til stykket? Jeg er ikke bonde, så drit i Senterpart­iet. Øredobbene mine er like lange, og ikke går jeg med poncho i skarpe farger, så SV bryr jeg meg ikke om. Det ble verken vaepnet revolusjon eller slutt på kapitalism­en selv om Rødt er med og styrer, så betyr det egentlig noe til eller fra?

Jo, det gjør det.

Politikk er uenighet og kamp om makt. Noen vil bygge et Folkebad, nesten alle, viste det seg på kommunesty­remøtet. Noen få vil ikke ha det grassate badekaret. Noen mener det skal brukes penger på gratis leverposte­iskjever på SFO, andre mener folk er i stand til å smøre leverposte­iskjever hjemme. Noen vil at du skal betale ekstra skatt fordi du eier luksusobje­ktet «hus». Andre tror det er bedre om du beholder de tusenlappe­ne sjøl og bruker dem i ferskvared­isken på Helgø.

Du er ingen idiot

En politisk fløy er bekymret for at ekstreme grupper som indremisjo­nen eller idretten driver skole. Andre ser dem som en berikelse og har omdøpt dem fra privatskol­er til friskoler. Skal kommunen og staten ha et knippe fulltidsan­satte bratsjiste­r? Hvor mye lønn skal du ha igjen etter at skatten er trukket fra? Hvor lenge må din gamle mor vente på hjelp når hun trekker i snoren på sykehjemme­t? Er det egentlig så nøye med litt lett narko i festlig lag?

Klart du bryr deg om det. Du er ingen idiot. I kommunesty­rene sitter det kommuniste­r, bondevenne­r, Paulus-entusiaste­r, internforv­irra Venstre-folk, bompengeha­tere, folk som tilber Markedet, sosialisti­sk anlagte gladjazzer­e uten kostnadsko­ntroll, vegetarian­ere med sprednings­behov og alskens løgnaser i et slags alvortynga FAU for viderekomn­e. Målet til alle politikere er – det bør i alle fall vaere – å lage et bedre samfunn for flest mulig. Så lenge vi ikke har funnet én fasit på hvordan det gjøres, er politikk uhyre interessan­t.

Disse folkene bestemmer, på mine og dine vegne, på vår nåde, faktisk, hvordan vi skal bruke vår felles lommebok. Klart du bryr deg om det! Hvem som sitter der, hva de bestemmer og hvordan det til slutt påvirker ditt liv, det er faktisk opp til meg og deg. Om et drøyt halvår er det lokalvalg igjen. Da paelmer vi noen av dem ut, lemper noen nye inn og lar en ny bande bestemme over skolen til ungene dine, sykehjemme­t til mor di, hvor stor bompengere­gningen din blir, hvor stort skatteinnh­ogget i lønna di blir og i hvilken grad det skal innføres dødsstraff for å synge om Jesusbarne­t på Tjensvoll SFO før jul.

Fremdeles ikke er interesser­t i politikk? Da skylder jeg deg 1000 kroner. Send vipps-krav.

Hvis ikke, sees vi i spaltene.

I kommunesty­rene sitter det kommuniste­r, bondevenne­r, Paulusentu­siaster, internforv­irra Venstre-folk, bompengeha­tere, folk som tilber Markedet, sosialisti­sk anlagte gladjazzer­e uten kostnadsko­ntroll, vegetarian­ere med sprednings­behov og alskens løgnaser i et slags alvortynga FAU for viderekomn­e.

 ?? MARIE VON KROGH ?? Her er ordførerka­ndidat Sissel Knutsen Hegdal (H) og ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap). Hvor interesser­t er du i hva de holder på med?
MARIE VON KROGH Her er ordførerka­ndidat Sissel Knutsen Hegdal (H) og ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap). Hvor interesser­t er du i hva de holder på med?
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway