Stavanger Aftenblad

Rogaland vil bli Norges viktigste havvind-fylke

ENERGI: – Havvindomr­ådene ligger rett utenfor vår stuedør. Jeg mener at basene og kontrollse­ntrene bør legges til Rogaland, sier Ole Ueland (H).

- Tor Inge Jøssang tor.inge.jossang@aftenblade­t.no

SV og Frp advarer mot å gå for fort fram, men flertallsp­artiene vil at Rogaland skal ta en ledende rolle i fremtidig verdiskapn­ing fra havvindnae­ringen.

I fylkesutva­lget tirsdag fremmet Ole Ueland (H) et forslag på vegne av partiene Høyre, Ap, Sp, KrF, MDG og Venstre, som ble enstemmig vedtatt.

Fylkesutva­lget ga høringssva­r til havvindpar­kene Utsira Nord og Sørlige Nordsjø II, som begge ligger naer Rogaland.

Auksjonene skal etter planen skje om få måneder. Det er også planer om en gigantisk havvindbas­e på Jelsa i Ryfylke.

– Spennende, sa fylkesordf­ører Marianne Chesak (Ap).

– Ja, veldig spennende, sa Ole Ueland.

– Vi har nå en unik sjanse til å samle regionen om hvordan havvind-eventyret på norsk sokkel skal gi mest ringvirkni­nger for vårt fylke og vår region. Det er oljekompet­anse og erfaring som bidrar til å løfte denne satsingen. Da er Rogaland som Norges fremste olje- og gassfylke også posisjoner­t til å bli Norges fremste havvindfyl­ke. Det krever modige politikere som står opp – og politikere som jobber sammen regionalt og på tvers av partiene for å få samlet regional slagkraft. la han til.

Vil ha basene

Fylkesdire­ktøren har allerede sendt inn en høringsutt­alelse på grunn av kort frist.

I tillegg gir fylkespoli­tikerne i Rogaland en høringsomt­ale om at både basene og kontrollse­ntrene for havvind skal legges geografisk slik at fylker og kommuner som har havvindfel­tene i naerheten blir forholdsme­ssig tilgodeset­t.

Høyre-politiker Ole Ueland viste til den store vindparken på Doggerbank i Nordsjøen hvor Equinor er partner.

Ut fra erfaringen­e derfra anslår Ueland at det kan bli 400–450 direkte arbeidspla­sser og 320–360 indirekte arbeidspla­sser i driftsfase­n for havvindpar­kene Utsira og Sørlige Nordsjø. Utbygginge­n av havvindpar­kene vil bety mange tusen årsverk i tillegg.

– Dette er grønne arbeidspla­sser som vi bygger på skuldrene av olje og gasserfari­ngen, og der er vi viden kjent for å vaere utrolig dyktige på driftsorga­nisasjoner, mener Ueland.

Om disse arbeidspla­ssene havner i Rogaland vil det også vaere en fordel at sikkerhets­myndighete­n for havvind ligger hos Petroleums­tilsynet i Stavanger.

Sekretaria­tet for Samarbeids­forumet for Havvind bør også legges til Rogaland slik at en kan bygge videre på kompetanse­miljøene her, ifølge Høyre-politikere­n.

Heidi Bjerga og SV er positive til havvind, men har forbehold.

– I motsetning til resten av utvalget mener vi i SV det er altfor tidlig å sette i gang med utbygging. Det er altfor liten kunnskap om konsekvens­ene av en utbygging. Vi er i ferd med å gjøre samme tabben som vi gjorde når det gjelder vindkraft på land. Der hastet det så ufattelig mye, så det var bare å kjøre på med konsesjone­r. Konsekvens­ene har vi sett i etterkant. Store areal med nedbygd natur, støy og lys som påvirker livene til folk og dyr, og massiv motstand mot nye prosjekt. Vi kan ikke ofre nye områder, når vi ikke vet konsekvens­ene for livet i havet, og i luften.

Bjerga trakk blant annet inn at vindturbin­er til havs kan utgjøre en trussel mot fugletrekk­et og få store konsekvens­er for fiskerinae­ringen.

Dette sa fylkespoli­tikerne

Inghild Vanglo (Ap): – Jeg synes de store turbinene er vakre.

Solveig Ege Tengesdal (KrF): – Viktig å få til lokal verdiskapn­ing på så god måte som mulig.

Arne Bergsvåg (Sp): Glad vi får en samlet høring til noe som skal bli en viktig naering.

Alexander Rügert-Raustein (MDG): – Viktig å ivareta miljø og klima, så dette ikke blir et industriev­entyr som ender opp i et nytt mareritt, som vi har sett med vindkraft på land.

Pål Morten Borgli (Frp): – Vindmøller på land ble forherlige­t i starten, men ble ingen industriel­l suksesshis­torie. Det er ikke sikkert havvind blir problemfri­tt. Jeg tror dessverre vi kommer i samme situasjon som på land.

 ?? JARLE AASLAND ?? Rogalands ambisjon er å vokse og ta en ledende rolle i fremtidig verdiskapn­ing fra havvindnae­ringen, ifølge Ole Ueland (H). Bildet er fra den offisielle åpningen av Clarion Hotel Air i 2016.
JARLE AASLAND Rogalands ambisjon er å vokse og ta en ledende rolle i fremtidig verdiskapn­ing fra havvindnae­ringen, ifølge Ole Ueland (H). Bildet er fra den offisielle åpningen av Clarion Hotel Air i 2016.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway