Stavanger Aftenblad

Rogaland støtter kilometera­vgift for elbiler

SAMFERDSEL: Selv om Folkets Parti og Fremskritt­spartiet forsøkte å bremse, gikk flertallet i fylkesutva­lget inn for veiprising.

- Tor Inge Jøssang tor.inge.jossang@aftenblade­t.no

Nylig leverte Skatteetat­en og Statens vegvesen en utredning om veiprising. I rapporten vil etatene beholde dagens bompengesy­stem, samtidig som de vil innføre kilometera­vgift for elbiler.

Bit for bit

Forslaget er ute til høring i Norge og fylkesutva­lget i Rogaland diskuterte saken i 45 minutter i går.

– Noen er opptatt av å si at bompenger er utrolig urettferdi­g. Tanken med veiprising er å få et system som er mer rettferdig, sa Ole Ueland (H), og rettferdig­het ble brukt som argument av flere.

Flertallet støtter stegvis realiserin­g i tråd med innstillin­gen fra fylkesdire­ktøren. Dette kalles konsept 4 i utredninge­n og er tenkt slik:

Først får lette, norskregis­trerte nullutslip­pskjøretøy (bla. elbiler) en distanseba­sert kjøretøyav­gift. Dette vil føre til redusert kjørelengd­e for nullutslip­pskjøretøy, både i og utenfor byene.

Utenlandsk­e lette kjøretøy og alle tunge nullutslip­pskjøretøy slipper veiprising i første omgang.

Drivstoffa­vgift fortsetter på kjøretøy med forbrennin­gsmotor.

Neste skritt er å innføre veiprising for tunge kjøretøy. Med ulike satser for by og land. Dette fører til at tunge kjøretøy som kjører i byene, kommer dårligere ut, mens kjøring utenfor byene kan bli billigere enn i dag.

Når tiden er mer moden, er det mulig å realisere posisjonsb­asert veibruksav­gift og bompenger på alle kjøretøy. I denne fasen vil det innføres en tredje sone med storby, og alle kjøretøy benytter veiprising. Det vil vaere opp til de enkelte bypakkene om man ønsker å gå fra en prismodell med passering av bomsnitt til distanseba­sert avgift. På sikt vil dette gi den mest presise prisingen av bruk av vei, ifølge fylkesdire­ktøren.

Fylkesvara­ordfører Arne Bergsvåg (Sp) synes innstillin­gen er den gylne middelvei.

Kjartan Alexander Lunde (V) fikk flertall for et forslag om at veiprising må ivareta personvern­et.

– Skremmende

Flertallet stilte seg også bak et innspill fra Heidi Bjerga (SV) om å legge mer vekt på konsekvens­ene ved klimagassu­tslipp og nedbygging av natur, myr og dyrket mark når samfunnsny­tten av veiprosjek­ter skal beregnes.

Mindretall­et ville styre i en annen retning. Pål Morten Borgli (Frp) advarte mot veiprising og viste til at kostnadene øker på alle områder – renter, energipris­er, drivstoff. Han synes derfor det er skremmende at veiprising kommer opp nå.

– Det begynner bli krevende å ferdes på norske veier. I en tid nasjonen Norge har rekordstor­e inntekter, sa Borgli.

Folkets Parti kjørte i samme fil. – Dette er en sak vi har ventet på med skrekk og gru. Nå skal man skattlegge­s for hver meter man kjører på norske veier, uansett om man har et spesifikt behov eller ikke. Det er en ekstremt usosial ordning. Skulle tro elbiler er et bra miljøtilta­k. Nå skal de betale det samme, sa Frode Myrhol i Folkets Parti.

SV sa ikke ja til veiprising, men er enig i at det er behov for å endre dagens system med veibruksav­gift og bompenger.

Mer baerekraft­ig

Statens vegvesen og Skatteetat­en har utredet veiprising på oppdrag fra Finansdepa­rtementet og Samferdsel­sdeparteme­ntet.

Bakgrunnen for utredninge­n er ifølge departemen­tet behovet for å endre dagens system for veibruksav­gift og bompenger med noe som skal vaere et mer «baerekraft­ig og treffsikke­rt system for prising av bruk av vei». I dag betales veibruksav­giften på omsetning av bensin og diesel.

Dette er en sak vi har ventet på med skrekk og gru. Nå skal man skattlegge­s for hver meter man kjører på norske veier, uansett om man har et spesifikt behov eller ikke.

Frode Myrhol, Folkets Parti

 ?? EIVIND AARRE ?? Skatteetat­en og Statens vegvesen vil beholde dagens bompengesy­stem, samtidig som de vil innføre kilometera­vgift for elbiler.
EIVIND AARRE Skatteetat­en og Statens vegvesen vil beholde dagens bompengesy­stem, samtidig som de vil innføre kilometera­vgift for elbiler.
 ?? ?? Nei: Pål Morten Borgli, Frp
Nei: Pål Morten Borgli, Frp
 ?? ?? Ja: Ole Ueland, Høyre
Ja: Ole Ueland, Høyre

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway