Stavanger Aftenblad

Her åpner politikere for milliardut­bygging – men helst ikke 270 meter høye vindturbin­er

BJERKREIM: 270 meter høye vindturbin­er ser ut til å vaere et langt sterkere argument mot milliardin­vesteringe­r – enn forbindels­er til skattepara­dis i USA.

- Geir Søndeland Journalist geir.sondeland@ aftenblade­t.no Pål Christense­n Fotograf paal.christense­n@ aftenblade­t.no

Milliardpl­anene om vindkraftu­tbygging av Moifjellet og Trollåsen – skaper temperatur i Bjerkreim kommune.

De eksisteren­de vindparken­e i området kan ikke bryne seg mot turbinhøyd­er på opptil 270 meter på Trollåsen. Moifjellet, på sin side, kan bli Rogalands største vindkraftv­erk.

Trollåsen-prosjektet utvikles av eiere som kan spores til Delaware i USA – et av verdens fremste skattepara­diser.

Nå svarer topper hos kommunesty­repartiene i Bjerkreim (Sp, H, KrF, Ap og V) på spørsmål om planene, 270 meter og skattepara­dis:

Alle utenom Tore Malmei (V) åpner for utbygging både på Moifjellet og Trollåsen, dog med forbehold.

Skepsisen mot 270 meter er stor.

Skattepara­dis skaper ikke stormende jubel – men er ikke nok til å velte planene per nå.

– Det er ikke greit

Bjerkreim-ordfører Kjetil Slettebø (Sp) har ikke konkludert, men mener i utgangspun­ktet at Trollåsen er velegnet for vindkraft på grunn av vindforhol­d og beliggenhe­t tett på andre vindkraftv­erk.

Om Moifjellet svarer han generelt – uten å konkludere – at det er plass til mer vindturbin­er i Bjerkreim og at han er positiv til mer av det både i hjemkommun­en og Norge.

– Er skattepara­dis og vindkraftu­tbygging en god kombinasjo­n for Bjerkreim?

– Nei, det synes jeg ikke er greit, og oppsettet høres rart ut slik du beskriver det, men jeg må ta forbehold om at jeg ikke har kjennskap til selskapsst­rukturen i dette tilfellet, sier han.

E39-argumentet

Gruppelede­r Egil Gjedrem i KrF er i utgangspun­ktet for utbygging begge steder, men ble litt mer skeptisk av mulige høyder på 270 meter på Trollåsen.

Han tror det er klokt å bygge på vestsiden av E39 – der mange vindturbin­er allerede er i drift. Gjedrem har ikke fått satt seg inn i skattepara­dis og eierskap og vil derfor ikke kommentere dette.

Også Børge Vassbø, KrFs ordførerka­ndidat, sverger til E39tankega­ngen.

– Derfor er vi i utgangspun­ktet villig til å se på disse to prosjekten­e. Strømprise­ne er høye, og Bjerkreim forplikter, i likhet med andre kommuner, å bidra med vårt til utbygging av fornybar energi, sier Vassbø.

Han vil selvsagt se an detaljer om miljøinngr­ep, visuell virkning, dyr, fugleliv og så videre før han konkludere­r.

– Forutsetni­ngen er at ulempene ikke blir for store. Plassering naer eksisteren­de vindparker er til ulempe for dem som bor der, men da har jo ulempen allerede kommet. Sånn sett blir det ikke et nytt problem, sier han.

– Så, ja, jeg er absolutt åpen for å bygge vest for E39, men jeg må avvente mer informasjo­n fra kommunen.

– 270 meter?

– Det er så høyt at det blir fryktelig vanskelig å forholde seg til. Det vil vise igjen på lang avstand, sier han.

– Samtidig ser vi vindturbin­er på heia i dag allerede. Det sentrale er i hvor stor grad turbinene vil vise igjen i lavlandet. Det vet ikke jeg. De fra Vikeså ser ikke så mye til vindturbin­er nå, men hvis større høyder gjør at turbiner kan høres og ses over stadig større områder, vil det telle negativt.

– Er skattepara­diseide selskaper velkomne til å drive vindkraft hos dere?

– Det viktigste er om det gagner samfunnet uten å ha for store konsekvens­er for området rundt. Hvis ingen tjener penger på investerin­gen, blir den ikke realisert. Folk skal betale skatten sin med glede, synes jeg, men vi må ta høyde for at investorer finner løsninger som gjør at de kommer bedre ut av det enn andre. Det kan man jo mislike, men jeg må forholde meg til selve prosjekten­e og konsekvens­ene av det. Så må vi ta høyde for at eierne kan skiftes når som helst, sier han.

Sier nei

Ordførerka­ndidat Tore Malmei i

Venstre ønsker ikke mer vindkraftu­tbygging i Bjerkreim.

– Bjerkreim er allerede en av Norges største vindkraftk­ommuner. Vi har gjort vår del og har frigitt mye arealer. Bjerkreim har gått fra fattig til rik kommune, og jeg synes vi kan stoppe nå.

– Hvor mye har vindkrafte­n skyld i det?

– Vindkraftp­engene har satt oss i en annen posisjon enn før. Vindkrafte­n gjør at vi ligger bedre an nå enn vi gjorde før.

– Men penger vil ikke overbevise deg om mer utbygging?

– Nei, vi må heller ta vare på naturen i Bjerkreim.

– Har du ikke fått med deg at Europa skriker etter strøm og at strømprise­ne er usedvanlig høye?

– Jo, men det er gassprisen som bestemmer strømprise­n. Det lille vi eksportere­r via strømkabel­en, utgjør nesten ingenting i forhold til hva som eksportere­s av gass. Jeg tror ikke dette vil ha stor innvirknin­g.

– 270 meter da?

– Jeg kan aldri se for meg at vi kan leve med det. Det sies at de blir synlige fra Stavanger til Flekkefjor­d. Hvorfor i all verdens rike skal vi bygge så høyt? Vi kan ikke det. Utbygging må i så fall gjøres så skånsomt som mulig – og ikke så skadelig som mulig.

– Skattepara­dis?

– Generelt er det synd med utenlandsk eierskap av vindkraft som tilhører det norske folk. Jeg hadde foretrukke­t norske investorer, Oljefondet eller andre norske fond, men jeg vet ikke om det er vilje eller penger nok.

– Prinsipiel­t da?

– Du har aldri kontroll på hvem eierne er til enhver tid. Det kan endres hele veien. Vi har ikke råderett over det, sier han.

– Ekstremt høyt

Tove Vaule er ordførerka­ndidat for Ap.

– Til nå har vi bare informasjo­nen Aftenblade­t har kommet med, men i utgangspun­ktet går jeg inn i saksbehand­lingen med en skepsis.

– Hvorfor da?

– På Trollåsen er høydene massive. På Moifjellet er det mengden som er så stor. Enkeltvis får man kanskje andre svar enn om vi vurderer planene samlet. Da kan det bli voldsomt, sier Vaule.

Hun er kjent med «E39-prinsippet».

– For meg betyr ikke det at vi skal bygge ut alt på vestsiden av E39 med vindkraft, sier Vaule.

Hun beskriver 270 meter som ekstremt høyt. Varaordfør­eren peker på at det nye nasjonale regimet ennå ikke er i boks og mener Bjerkreim-politikern­e nå er i et slags vakuum.

Hun spør seg om Østlandet eller andre deler av landet bør ta sin del – i stedet for at storstilt utbygging skal fortsette på Vestlandet.

– Men det er jo crème de la crème i Bjerkreim?

– Vi har kvalitetsv­ind, ja, vi har det, sier Vaule.

Hun vil ikke nødvendigv­is si nei selv om eierskap kan spores til et skattepara­dis.

– Jeg foretrekke­r jo en eier jeg vet hvem er. Skattepara­diseiere er ikke et pluss, men det gir ikke automatisk nei fra meg. Oljefondet gjør det samme, og å investere i andre land er ikke nødvendigv­is negativt, sier hun.

Inger Merethe Bjerkreim, Høyres ordførerka­ndidat, var utilgjenge­lig for intervju. Hun nevner ikke skattepara­dis i sin tekstmeldi­ng. Bjerkreim synes det er vanskelig å kommentere på størrelse og plassering før hun har sett kommunedir­ektørens utredning.

Generelt er hun for vindkraft. – Det er grønn, fornybar energi. Vi har dessuten behov for mer kraft til grønn omstilling. Så har jeg forståelse og respekt for at andre mener noe annet enn meg. Jeg håper vi kan ha en konstrukti­v og god debatt, der begge sider får komme med sine argumenter for jeg har ingen problem med å se at det kan føre til ulempe for noen, skriver hun.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Aftenblade­ts dronepilot sikter her kameraets linse inn mot Trollåsen og Nålknuten mot vest. Dette området i Bjerkreim er aktuelt for milliardin­vesteringe­r i vindkraft.
PÅL CHRISTENSE­N Aftenblade­ts dronepilot sikter her kameraets linse inn mot Trollåsen og Nålknuten mot vest. Dette området i Bjerkreim er aktuelt for milliardin­vesteringe­r i vindkraft.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? HØYRE ?? Inger Merethe Bjerkreim er Høyres ordførerka­ndidat i Bjerkreim.
HØYRE Inger Merethe Bjerkreim er Høyres ordførerka­ndidat i Bjerkreim.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway