Stavanger Aftenblad

Nå er saken henlagt

SANDNES: Eugene Nkuranyaba­hizi som er bosatt i Sandnes kommune har siden 2007 vaert etterforsk­et mistenkt for deltakelse i folkemorde­t i Rwanda. Nå er saken mot ham henlagt.

- Cornelius Munkvik cornelius.munkvik@aftenblade­t.no

I 15 år har Sandnes-beboeren vaert anklaget for deltakelse i folkemord:

2007: Etterforsk­ningen i straffesak­en mot Eugene Nkuranyaba­hizi (49) starter, men avsluttes når mistenkte blir begjaert utlevert til Rwanda i august 2013.

2013: Få måneder før Nkuranyaba­hizi begjaeres utlevert blir han varetektsf­engslet siktet for deltakelse i folkemorde­t i hjemlandet. 2016: Justis- og beredskaps­departemen­tet vedtar at Nkuranyaba­hizi kan utleveres til Rwanda. 2017: Etter 45 måneder løslates 49-åringen fra varetekt. Han er trolig den i Norge som har sittet lengst fengslet uten dom. Han er fremdeles siktet for deltakelse i folkemord. 2020: Vedtaket om utlevering blir omgjort i Justis- og beredskaps­departemen­tet. 2023: Saken mot Nkuranyaba­hizi henlegges.

– Hva skal jeg si? Jeg takker Gud. Beklager. Jeg klarer faktisk ikke å tenke klart akkurat nå, sier Eugene Nkuranyaba­hizi til Aftenblade­t.

Etterforsk­ningen mot ham startet i 2007. I over 15 år har han vaert anklaget for å ha bidratt til massakre på over 7000 mennesker under folkemorde­t i Rwanda i 1994.

Mandag kveld fikk han en telefon fra det nasjonale statsadvok­atembetet.

– De kunne fortelle meg at saken mot meg var henlagt, sier Nkuranyaba­hizi til Aftenblade­t.

45 måneder i varetekt

Nkuranyaba­hizi har hele tiden nektet straffskyl­d for deltakelse i folkemorde­t. I mai 2013 ble han likevel varetektsf­engslet. Ett år senere avsier Stavanger tingrett (nå Sør-Rogaland tingrett) en kjennelse som konkludere­r med at vilkårene for utlevering til Rwanda er til stede.

Den norske etterforsk­ningen av saken ble avsluttet. Familiefar­en bosatt i Sandnes kommune skulle uansett utleveres.

– Om jeg blir utlevert til Rwanda er livet mitt over, sa Nkuranyaba­hizi til Aftenblade­t den gangen.

Tre år senere konkludert­e Justis- og beredskaps­departemen­tet med at 49-åringen kunne utleveres, men dette vedtaket ble omgjort i 2020.

Nkuranyaba­hizi ble sittende i varetekt i 45 måneder. Få, om noen, har sittet i et norsk fengsel uten dom lenger enn 49-åringen.

Nå er saken mot ham henlagt. – For meg har dette vaert livets kamp. Det har kostet ekstremt mye både for meg personlig, min familie og mine venner, sier Nkuranyaba­hizi.

Bevisets stilling

I folkemord-saker er det Riksadvoka­ten som har påtalekomp­etanse. Det betyr at det til sjuende og sist er Riksadvoka­ten som avgjør om det skal tas ut tiltale eller om en sak skal henlegges. Et tredje alternativ er at Riksadvoka­ten sender saken i retur med ordre om videre etterforsk­ning.

Det skjedde ikke i denne saken.

Nkuranyaba­hizi var siktet for medvirknin­gen til to massakrer sør i Rwanda ved Akanyaruel­ven og ved en kirke i Cyahinda. Etter 15 år innstilte statsadvok­aten på at saken måtte henlegges på bevisets stilling.

Dette er Riksadvoka­ten enig i. I avgjørelse­n skriver riksadvoka­t Jørn Sigurd Maurud blant annet følgende: «Bevissitua­sjonen er krevende, som den ofte er i saker som denne. Det straffbare forholdet siktelsen gjelder, ligger langt tilbake i tid, og – som Kripos påpeker – baserer mange av forklaring­ene seg på observasjo­ner gjort i en ofte kaotisk situasjon. Vitneførse­len byr dessuten på utfordring­er knyttet til språk og kultur.»

– Ikke Riksadvoka­ten verdig

Aftenblade­t har skrevet en rekke artikler om anklagene mot Nkuranyaba­hizi. Blant annet fra flere fengslings­møter hvor retten gang på gang kom til at det var sannslighe­tsovervekt for at han hadde deltatt i folkemorde­t.

I fengslings­møter var også venner av mannen som nå er bosatt sammen med sin familie i Sandnes kommune. Venner som Nkuranyaba­hizi nå takker.

– De har vaert fantastisk­e. Jeg hadde ikke klart dette uten dem. Jeg vil også takke kona mi. Hun har betydd alt. Jeg hadde ikke klart å stå i dette alene. Det har føltes som Davids kamp mot Goliat, sier 49-åringen.

Hans forsvarer, advokat Brynjulf Risnes, har følgende kommentar:

– Etterforsk­ningen av denne saken har vaert under enhver kritikk. Henleggels­en synes også som et forsøk på å skjule at det i denne saken dreier seg om en godt regissert falsk anklage. Det er heller ikke et ord av beklagelse i henleggels­en eller om at Eugene satt naermere fire år i varetekt uten lov og dom. Jeg må si jeg er svaert skuffet over denne henleggels­en. Den er ikke Riksadvoka­ten verdig.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Eugene Nkuranyaba­hizi satt 45 måneder i varetekt siktet for deltakelse i folkemorde­t i Rwanda. 49-åringen har hele tiden nektet straffskyl­d. Mandag fikk han telefonen han har ventet på.
FREDRIK REFVEM Eugene Nkuranyaba­hizi satt 45 måneder i varetekt siktet for deltakelse i folkemorde­t i Rwanda. 49-åringen har hele tiden nektet straffskyl­d. Mandag fikk han telefonen han har ventet på.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway