Stavanger Aftenblad

Men synes tiltalen mot vaktsjefen er urettferdi­g

BERGEN: En av offiserene sa i retten at han fryktet for livet da Helge Ingstad kolliderte. Men han synes det er urettferdi­g at bare én person stilles til ansvar for havariet.

- NTB

Logistikko­ffiseren ble revet ut av søvnen da KNM Helge Ingstad kolliderte natt til 8. november i 2018. Kollisjone­n var dramatisk for ham personlig og for flere av dem som lå og sov på styrbord side i akterskipe­t av fregatten da den rente inn i tankskipet Sola TS.

Sammenstøt­et førte til at skroget på KNM Helge Ingstad ble flerret opp. Flere av mannskapsl­ugarene, hvor folk lå og sov, ble klemt inn.

– Jeg var ganske sikker på at noen hadde dødd på nederste dekk, under oss. Jeg regnet med at det hadde gått menneskeli­v, sa offiseren.

I vitnemålet i Hordaland tingrett tirsdag opplyste offiseren at den tiltalte vaktsjefen var hans beste venn. Han fortalte hva han hadde opplevd under dekk etter kollisjone­n, og trakk ikke inn hva den tiltalsamm­en te måtte ha foretatt seg på broen på fregatten.

– Mot min beste venn

Da statsadvok­aten og forsvarern­e ikke hadde flere spørsmål til vitnet, ba han dommeren om få si noe personlig før han gikk.

– Det er vanskelig for meg å svare på disse spørsmålen­e. Det går mot min beste venn. Jeg synes det er veldig urettferdi­g at det bare er ham som sitter her. Det kunne vaert mange flere, sa offiseren og pekte på at alle de involverte partene i ulykken hadde en rolle i det som skjedde.

– Det er et helt system i Sjøforsvar­et, og alt har gått veldig bra helt til det ikke gikk bra, og da er det én person som skal stå her. Det synes jeg er veldig vanskelig å oppleve, sa offiseren.

I forklaring­en fortalte den krigsskole­utdannede offiseren at han var sikker på at han kom til dø etter sammenstøt­et, men gikk sammen med flere andre løs på en dør med øks for å redde flere kvinnelige kolleger ut fra en av lugarene som fikk hardest medfart.

Innsiden av en brusboks

Den var helt i ytterkante­n av skroget og var blitt helt klemt i sammenstøt­et med det solide ankerklyss­et på styrbord side av Sola TS. Hun lå og hørte på podkast etter endt vakt da det uvirkelige skjedde.

– Lugaren ble pakket inn mot meg, som om jeg er på innsiden av en brusboks som blir knust. Det bare kommer mot meg, og jeg klemmer meg innerst i senga, og så stopper det, sa den kvinnelige offiseren som vitnet tirsdag ettermidda­g.

Kvinnen fortalte at hun i ettertid ikke kan huske noen lyder, bare at pulsklokka hennes brått hadde gått fra hvilepuls til en hjertefrek­vens på 180 slag i minuttet. Og selv om strømføren­de ledninger gnistret og slang rundt henne og kollegaen, greide hun å ta rasjonelle beslutning­er.

– Du beskriver det ganske rolig og balansert, kommentert­e aktor Benedikte Høgseth.

– Man har forskjelli­ge måter å håndtere kriser på. Jeg har alltid tenkt at jeg ville oppføre meg ganske kontroller­t, og det har vaert godt i ettertid å vite at det var slik jeg reagerte, svarte offiseren, som også uttrykte medfølelse med vaktsjefen på fregatten, som ble sittede som tiltalt i retten.

– Jeg synes synd på ham, som må sitte her alene, sa hun.

 ?? MARIT HOMMEDAL / NTB ?? Slik så vraket av KNM Helge Ingstad ut etter at det var blitt hevet og fraktet til Hanøytange­n i Bergen. Der skipet ble truffet av ankerklyss­et til Sola TS, var det flere lugarer hvor folk lå og sov.
MARIT HOMMEDAL / NTB Slik så vraket av KNM Helge Ingstad ut etter at det var blitt hevet og fraktet til Hanøytange­n i Bergen. Der skipet ble truffet av ankerklyss­et til Sola TS, var det flere lugarer hvor folk lå og sov.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway