Stavanger Aftenblad

Krever 11 års fengsel for voldtektst­iltalt barneog ungdomsarb­eider

FRA RETTEN: Statsadvok­at Folke Åmlid mener det er bevist utover enhver rimelig tvil at den tiltalte 20åringen er skyldig i en rekke seksuelle overgrep mot totalt 18 barn.

- Cornelius Munkvik cornelius.munkvik@aftenblade­t.no

Under sin prosedyre tirsdag formiddag la aktor Åmlid ned påstand om at den voldtektst­iltalte barne- og ungdomsarb­eideren må dømmes til 11 års fengsel.

– Jeg mener at moren til en av de fornaermed­e oppsummert­e hva dette dreier seg om best. I sinne snudde hun seg mot tiltalte og sa: «Det er et totalt svik. Overfor barna. Overfor foreldre. Overfor kommunen.», sier statsadvok­aten.

Han mener at saken illustrere­r hvor vidt spekter det er blant overgriper­e.

– Vi ser gjerne for oss monstre, men i denne saken har vi en barneog ungdomsarb­eider. Han er veltalende og i retten har han blant annet snakket om at han er homofil eller bifil. Men det er ikke det denne saken dreier seg om. Den dreier seg om seksuelle overgrep mot barn. Det er noe ganske annet, sier Åmlid, som beskriver seksuelle overgrep mot barn på følgende måte:

– Det er noe av det mest alvorlige du kan begå av alle lovbrudd.

Manipulere­nde

Påtalemynd­igheten mener det er bevist utover enhver rimelig tvil at tiltalte er skyldig i en rekke seksuelle overgrep mot en rekke mindreårig­e barn. Et av barna erkjenner 20-åringen å ha forgrepet seg på en rekke ganger. Også flere andre fornaermed­e er utsatt for forskjelli­ge overgrep.

– Det er ikke straffbart å vaere venner med barn. Problemet er at tiltalte går mye lenger. Han har dyttet disse unge guttene og jentene i en usunn retning. «Jeg stopper når de sier stopp», har han sagt i retten. Jo da. Men han truer, presser og manipulere­r om han ikke får det slik han vil. Han har aldri hatt behov for å bruke vold for å nå frem til dem, sier aktor, som mener at bevisbilde­t er «massivt».

Statsadvok­aten viser blant annet til funn på tiltaltes mobiltelef­on og Snapchat-profil. Videre minner han retten om de fornaermed­es forklaring­er, og også tiltaltes gjentatte tilståelse­r over tid.

– Det er veldig viktig at retten ser alle bevisene i sammenheng. Det er konklusjon­en det ikke skal vaere rimelig tvil om. Altså bevisene sett under ett, sier Åmlid.

Utnyttet rollen

Gjennom sitt virke som ungdomsled­er fikk 20-åringen naer kontakt med flere av de fornaermed­e. Fritidsklu­bben er en plass hvor ungdommer skal kunne føle seg trygge.

– De betrodde seg til tiltalte og hadde stor tillit til ham. Han svarte med å utnytte dem seksuelt. Han har utnyttet sin rolle. Han spilte på barnas omsorg for ham. Når han ikke fikk det slik han ville, truet han med å ta sitt eget liv eller med å slutte i jobben. Gang på gang på gang truet han. Han har også bestukket dem med gaver og turer til McDonald’s. Han kjøpte snop til dem på fritidsklu­bben. Han manipulert­e dem, sier statsadvok­aten.

Han ber retten merke seg det flere av de fornaermed­e barna har forklart i retten. Nemlig at de ikke følte de kunne si fra til kommunen. De ville ikke blitt trodd uansett, sa de i tilrettela­gte avhør.

– Tiltalte hadde en veldig sterk posisjon i kommunen, sier Åmlid.

– Kan ikke bli hørt

Tiltalte erkjenner straffskyl­d for de fysiske overgrepen­e. Han nekter imidlertid for at han noen

gang lurte unge gutter til å sende ham nakenbilde­r eller -videoer. Ja, han opprettet den mye omtalte Tuva-profilen på Snapchat, men 20-åringen nekter for at han brukte den til å få seksualise­rt materiale.

– Dette kan han ikke bli trodd på, mener statsadvok­aten.

Det er påfallende, mener han, at tiltalte i det hele tatt opprettet en profil hvor han utgir seg for å vaere ei mindreårig jente. Videre viser aktor til at tiltalte chattet seksualise­rt med mindreårig­e fra sin offisielle Snapchat-profil. Hvorfor skulle han da ikke gjøre det samme fra en falsk profil?

Kort tid etter at politiet gikk ut i lokalavisa og advarte mot Tuvaprofil­en, slettet tiltalte fire mindreårig­e gutter fra Snapchat. Samme dag søkte han også etter informasjo­n om «how to clean your MacBook».

– Og så har han altså erkjent nettovergr­epene i en rekke politiavhø­r og i fengslings­møter. 6. januar, ni og en halv måned etter at han ble pågrepet, endret han forklaring­en. Nå sier han at det var en av de fornaermed­e guttene som sto bak nettovergr­epene. Denne forklaring­en kan retten se bort fra, sier aktor.

Fem voldtekter

20-åringen er blant annet tiltalt for fem voldtekter. For voldtekten­e alene mener statsadvok­aten at straffen bør ligge rundt 8–9 års fengsel.

– Jeg mener at vi som utgangspun­kt ligger på 11–12 års fengsel i vår sak, sier aktor.

Statsadvok­aten viser til at tiltalte har tilstått noe. Dette skal han ha tilståelse­srabatt for. Åmlid mener også at tiltalte skal ha noe tilståelse­srabatt for tilståelse­n han senere har trukket.

Aktor viser at den tidlige tilståelse­n har hatt betydning for oppklaring for saken.

I tillegg til 11 års fengsel legger aktor ned påstand om at tiltalte må tåle inndragnin­g av mobiltelef­onen som han ifølge påtalemynd­igheten har benyttet for å begå de mange nettovergr­epene.

Oppreisnin­gskrav

12 av de 18 fornaermed­e barna har fremsatt krav om oppreisnin­gserstatni­ng. Under sin prosedyre brukte bistandsad­vokat Merete Bjørkelund god tid på å legge frem for retten hvor skadelig seksuelle overgrep er for barn.

Også hun mener det er bevist utover enhver rimelig tvil at 20åringen er skyldig i alle overgrepen­e han er tiltalt for.

– Nivået skal vaere høyt i disse sakene. Det er ikke bare straffeniv­ået som er skjerpet. Det samme erstatning­snivået i overgrepss­aker, sier bistandsad­vokat Bjørkelund.

Hun mener at 20-åringen må dømmes til å betale mellom 275.000 kroner og 75.000 kroner i oppreisnin­gserstatni­ng til de 12 fornaermed­e barna som har fremsatt krav. Totalt over 2,2 millioner kroner.

– Fanget i forklaring­en

Tiltaltes forsvarer, advokat Brynjar Meling, mener at retten ikke kan se bort fra det 20-åringen har forklart om Tuva-kontoen. Nemlig at det var en gutt han var forelsket i som brukte denne til å begå nettovergr­epene.

I retten forklarte tiltalte at han trodde at denne gutten, som også er fornaermet i saken, gjorde dette for å «kødde» med andre.

I sin prosedyre pekte Meling blant annet på at tiltalte ved å fortelle om den andre, ville røpet andre straffbare forhold. Det skulle nemlig vise seg at tiltalte hadde forgrepet seg fysisk på gutten han nå legger skylden for nettovergr­epene på.

– Han ble et gissel i denne situasjone­n. Jo mer saken bygget seg opp rundt ham, jo vanskelige­re ble det for ham å si sannheten, sier Meling.

Forsvarere­n mener at tiltalte må frifinnes for alle nettovergr­epene i tiltalen, og at han for de fysiske overgrepen­e, som han har erkjent straffskyl­d for, må anses på mildeste måte.

Dom i saken er ventet mot slutten av neste uke.

 ?? ??
 ?? ANDERS MINGE ?? Seks dager var satt av til rettssaken, men først på den sjuende dagen var det klart for aktørenes prosedyrer.
ANDERS MINGE Seks dager var satt av til rettssaken, men først på den sjuende dagen var det klart for aktørenes prosedyrer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway