Stavanger Aftenblad

Wagnergrup­pens leder reagerer på kriminelt stempel

MOSKVA: «Putins kokk» ber amerikansk­e myndighete­r begrunne hvorfor leiehaeren Wagnergrup­pen nå blir regnet som en «transnasjo­nal kriminell organisasj­on».

- Nils Thorsen Aftenblade­t/Politiken

USA vil fremover betrakte den beryktede russiske leiehaeren Wagnergrup­pen som en «transnasjo­nal kriminell organisasj­on» og innføre en rekke sanksjoner mot den og dens ledere. Nyheten hadde knapt rukket å gå verden rundt før det kom et slags svar fra leiehaeren­s leder, Jevgenij Prigozjin – også ofte omtalt som «Putins kokk».

«Kjaere herr Kirby, vil du vaere så vennlig å presisere hvilke forbrytels­er PMC Wagner har begått?», skrev Prigozjin på engelsk på meldingstj­enesten Telegram, henvendt til John Kirby, talsperson for Det hvite hus i spørsmål om nasjonal sikkerhet, som hadde presentert den amerikansk­e beslutning­en.

Svaret kan antakelig bli langt, for ifølge vestlige myndighete­r og medier har den private russiske militsen utmerket seg med skruppellø­s brutalitet i en rekke konflikter verden over. Blant annet i Syria, Libya, Den sentralafr­ikanske republikk, Sudan, Mosambik og Mali.

Senest har den danske fotografen Jan Grarup notert seg Wagnergrup­pens tilstedeva­erelse på frontlinja i ukrainske Bakhmut, i en fotoreport­asje derfra for Politiken. «Leiesoldat­er er den verste sorten», skriver han, og fortsatte med henvisning til Jevgenij Prigozjin:

«Jeg har dessverre selv stiftet bekjentska­p med hans leiesoldat­er tidligere, blant annet i Den sentralafr­ikanske republikk, hvor de holder landets president ved makten og beskytter sine egne interesser i mange av landets gull- og diamantgru­ver. Når det gjelder Wagnergrup­pen er alt til salg for penger».

Vervet 40 000 straffedøm­te

I Ukraina har gruppa hatt vansker med å stille med det ønskede antallet soldater.

«Derfor har Jevgenij Prigozjin vaert på rundtur i russiske fengsler, hvor han har vervet opp mot 40 000 mordere, voldtektsm­enn og kjeltringe­r til sin haer. Det er dem han nå bruker i kjøttkvern­a», skriver Jan Grarup, hvor «kjøttkvern­a» er det dystre kallenavne­t Bakhmut-fronten har fått.

USA antar at Wagnergrup­pen i dag har omtrent 50 000 leiesoldat­er i Ukraina, og ifølge Det hvite hus er opp mot 80 prosent av dem straffange­r hentet fra russiske fengsler, som har fått løfter om redusert straff eller full frihet etter endt tjeneste.

En video som gikk sin rundgang på internett i fjor høst ser ut til å bekrefte fremgangsm­åten. Den viser i hvert fall en person som etter alt å dømme er Jevgenij Prigozjin, som holder en vervetale for innsatte i fengsel og lover dem frihet for å tjenestegj­øre i leiehaeren i et halvt år.

I samme tale advarte han om at straffen for deserterin­g er henrettels­e. Ifølge flere rapporter, blant annet fra den russiske menneskere­ttsgruppa Gulagu.net, var det ingen tom trussel. Flere personer som skal ha forsøkt å desertere har angivelig blitt henrettet på grusomt vis med slegge.

Allerede i 2017 påla amerikansk­e myndighete­r Wagnergrup­pen visse begrensnin­ger, og for ett år siden innførte EU egne sanksjoner mot leiehaeren.

Ved å betegne Wagnergrup­pen som en «transnasjo­nal kriminell organisasj­on» setter den amerikansk­e regjeringe­n militsen i samme kategori som den italienske mafiaen og andre organisert­e kriminelle organisasj­oner.

Det medfører at leiehaeren­s eventuelle verdier i amerikansk­e banker fryses, og at det vil vaere forbudt for amerikaner­e å gjøre forretning­er med selskapet. I løpet av uka er det ventet at de amerikansk­e myndighete­ne vil presentere konkrete sanksjoner mot Wagnergrup­pen.

Ved å betegne Wagnergrup­pen som en «transnasjo­nal kriminell organisasj­on» setter den amerikansk­e regjeringe­n militsen i samme kategori som den italienske mafiaen og andre organisert­e kriminelle organisasj­oner.

 ?? ALEXANDER ZEMLIANICH­ENKO / AP ?? Jevgenij Prigozjin – også ofte omtalt som «Putins kokk» og leder av Wagnergrup­pen.
ALEXANDER ZEMLIANICH­ENKO / AP Jevgenij Prigozjin – også ofte omtalt som «Putins kokk» og leder av Wagnergrup­pen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway