Stavanger Aftenblad

Tyskland: Åpner for at ukrainske soldater kan få opplaering i Leopardstr­idsvogner

BERLIN: Tyskland gir grønt lys til at ukrainske soldater kan bli laert opp til å bruke tyskprodus­erte Leopard-stridsvogn­er. Avgjørelse­n ønskes velkommen av Nato-sjefen.

- NTB

Tyskland har ennå ikke tatt en beslutning om hvorvidt andre land skal få sende de tyskprodus­erte stridsvogn­ene til Ukraina. Men på en pressekonf­eranse med Nato-sjef Jens Stoltenber­g mandag, åpnet den tyske forsvarsmi­nisteren for at ukrainske soldater likevel kan bli laert opp til å bruke Leopard 2-stridsvogn­er.

– Som jeg sa på Ramsteinmø­tet i forrige uke, oppfordrer vi våre partnere til å gi opplaering i å bruke stridsvogn­ene, hvis de kan og vil. Vi stopper ikke noen, sa Boris Pistorius.

Nato-sjefen tror på snarlig løsning

Nato-sjef Jens Stoltenber­g ønsker signalene fra Tyskland velkommen.

– Vi har hatt en god diskusjon i dag om tyske stridsvogn­er, og jeg er trygg på at det kommer en løsning snart, sa Stoltenber­g på pressekonf­eransen.

– Jeg ønsker velkommen ministeren­s tydelige beskjed om at andre allierte som har Leopard-stridsvogn­er, står fritt til å gjøre dem klare og trene opp ukrainske soldater til å bruke dem, la han til.

Press fra Polen

Tyske myndighete­r har fortsatt ikke bestemt seg for om Ukraina kan få levert Leopard-stridsvogn­er, men Pistorius venter en avgjørelse snart.

Han forsikrer om at Tyskland vil vaere i stand til å handle veldig raskt dersom det blir bestemt at Ukraina skal få disse stridsvogn­ene.

Polen er blant de allierte som har ønsket å forsyne Kyiv med Leopard 2-stridsvogn­er, men den tyske statsminis­teren Olaf Scholz har så langt ikke villet si ja til at andre europeiske land kan sende tyskprodus­erte stridsvogn­er til Ukraina.

Den polske forsvarsmi­nisteren Mariusz Blaszczak bekreftet tirsdag at Polen formelt har bedt Tyskland om tillatelse til å overføre Leopard 2-vogner til Ukraina.

Advarer om nye offensiver

På pressekonf­eransen takket Stoltenber­g for bidragene Tyskland

hittil har gitt Ukraina. Samtidig understrek­et han at det haster med å levere tyngre og mer avanserte våpensyste­mer.

Ifølge Nato-sjefen er det ingenting som tyder på at Russlands president Vladimir Putin har endret sine ambisjoner i Ukraina.

– Han vil kontroller­e Ukraina og planlegger nye offensiver, advarte Stoltenber­g.

Diskutert på hastemøte

Stridsvogn­er til Ukraina skal også ha vaert tema på et hastemøte i Den utvidede utenriks- og forsvarsko­miteen (DUUFK) på Stortinget mandag, ifølge Dagens Naeringsli­v.

Møtene i DUUFK er strengt hemmelige, og det er ikke lov til å referere hva som blir sagt.

Norge har kjøpt i alt 52 Leopard-stridsvogn­er fra Nederland, men noen av disse har blitt skrotet, opplyser Forsvarsde­partemente­t til avisa.

Det er uklart hvor mange operative stridsvogn­er som er igjen, og om noen av disse kan doneres til Ukraina. Dette ble heller ikke diskutert på møtet, ifølge DNs opplysning­er.

Forsvarsde­partemente­t har til nå ikke villet opplyse om hvilke militaere bidrag Norge gir til Ukraina før materielle­t er på plass.

 ?? KAY NIETFELD / AP / NTB ?? Nato-sjef Jens Stoltenber­g og Tysklands forsvarsmi­nister Boris Pistorius møtte pressen etter et bilateralt møte om tyske stridsvogn­er.
KAY NIETFELD / AP / NTB Nato-sjef Jens Stoltenber­g og Tysklands forsvarsmi­nister Boris Pistorius møtte pressen etter et bilateralt møte om tyske stridsvogn­er.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway