Stavanger Aftenblad

Feilinform­asjon om risiko

KRONIKK: Feilinform­asjon om risiko overbevise­r ikke folk. Og da svekkes tilliten til myndighete­ne.

- Terje Aven Professor i risikostyr­ing og samfunnssi­kkerhet, UiS

Jeg har nettopp vaert i Tampa, Florida på en stor, internasjo­nal konferanse der vi diskuterte ulike temaer innen risikovite­nskap. Et sentralt tema var dette med desinforma­sjon – her brukt i betydninge­n falske, feilaktige, unøyaktige eller villedende informasjo­n, enten det ligger en bakenforli­ggende hensikt om å skade eller ikke.

Myndighete­ne er bekymret. Desinforma­sjon sees på som en alvorlig trussel mot folks sikkerhet og helse. Og det er ikke vanskelig å finne illustrasj­oner på informasjo­n som åpenbart er desinforma­sjon, se for eksempel EUs hjemmeside­r knyttet til covid-19-sykdommen og -vaksinene. Myndighete­nes råd for å møte dette problemet er å vise til pålitelige kilder, og informasjo­n som er faktasjekk­et. De samarbeide­r også tett med nettplattf­ormene for å få dem til å fremme de pålitelige kildene og fjerne eller gjøre mindre tilgjengel­ig og synlig materiale som klassifise­res som desinforma­sjon.

Sterkt misvisende fra Biden

Men hva er pålitelige kilder og hvem foretar faktasjekk­ene? En er naiv dersom en tror at problemet med desinforma­sjon bare handler om å fjerne/sensurere alle kilder som ikke er på linje med myndighete­nes syn?

Under den nevnte konferanse­n ga jeg et eksempel på desinforma­sjon som kom fra president Bidens rådgiver for covid-19 i desember 2021, og som Biden selv brakte videre i en tale til folket (min oversettel­se): «Alvorlig sykdom og død i vente for uvaksinert­e, deres familier og sykehusene dere snart vil overvelde».

Dette er sterke ord, og det er åpenbart at hensikten var å skremme folk til å vaksinere seg. Men uttalelsen er sterkt misvisende – det er en naermest determinis­tisk konklusjon: Død og sykdom venter. Konsekvens­ene er gitt. Men sikkerhet og sannsynlig­het er utelatt – en risikokara­kteriserin­g som bryter med grunnlegge­nde prinsipper innen risikovite­nskap og risikokomm­unikasjon.

Folk lar seg neppe overbevise av slik tale. Resultatet er at tilliten til myndighete­ne svekkes.

I stedet kunne Biden ha sagt at sannsynlig­heten for alvorlig sykdom blir betydelig redusert hvis du tar vaksinen, og evidensen og kunnskapen som støtter denne vurderinge­n, er sterk (og her må det vises til relevante data og vitenskape­lig arbeid, og hvilke populasjon­sgrupper utsagnet gjelder).

Hemmer vitenskap

Et annet eksempel var uttalelsen om at vaksinene gjør at du ikke bli smittet og får covid-19 – en alvorlig desinforma­sjon, uttrykt av både helsetoppe­r og politikere.

Myndighete­ne ikke bare samarbeide­t med nettplattf­ormene; nå vet vi at myndighete­ne i USA også utøvde sterkt press for å sensurere stoff som de mente represente­rte desinforma­sjon. Nettplattf­ormene og mediene generelt støttet i stor grad myndighete­nes anstrengel­ser, og fagfolk som stilte spørsmål som utfordret det offisielle synet, ble fjernet fra disse plattforme­ne og deres argumenter langt på vei ignorert i mediene.

Det offisielle synet ble framstilt å vaere i tråd med vitenskape­n, men kampen mot desinforma­sjon var i realiteten en trussel både mot ytringsfri­heten og vitenskape­n. Som vi vet, vitenskap handler om å utfordre det eksisteren­de, de rådende ideer og tanker. Uten meningsutv­eksling og kritikk av det bestående fungerer ikke vitenskape­n.

Fri debatt, sensur og ytringsfri­het

Åpenhet og aerlighet er grunnpilar­er i god risikokomm­unikasjone­n. I Norge har tilliten til myndighete­ne vaert høy, i motsetning til for eksempel USA, der store deler av befolkning­en er skeptisk til alt som kommer fra myndighete­ne. Men også i Norge sliter vi med å finne den rette balansen mellom det å bekjempe desinforma­sjon ved hjelp av sensurerin­g og andre tiltak, og det å sikre ytringsfri­het og vitenskape­ns behov for dialog og kritikk av rådende sannheter.

Her i Norge er mediene også i stor grad støttespil­lere for det offisielle synet. Det har ikke vaert mange aviser i Norge som har uttrykt bekymring for at nettplattf­ormene drev med stor grad av sensurerin­g av personer som hadde avvikende vurderinge­r på risikoen knyttet til covid-19sykdomme­n og -vaksinene. Mange av disse er også ledende vitenskaps­personer.

I stedet ser vi at det nå stilles spørsmål til Elon Musks Twitter fordi han ønsker flere stemmer og mindre sensurerin­g. Samtidig ties det om det press myndighete­ne i USA har utøvd mot nettplattf­ormene (spesielt Twitter) for å kontroller­e hva som blir sagt på disse.

Fra et ytringsfri­hets og vitenskape­lig ståsted kan det argumenter­es for at endringene vi nå ser på Twitter er av det gode. Hvorfor jubler ikke mediene? Er de ikke forkjemper­e for ytringsfri­het og vitenskape­lig dialog?

Det faglige taper

Tilbake til konferanse­n i Tampa. En person fra USA stilte meg spørsmål om det eksemplet fra Biden faktisk var et eksempel på desinforma­sjon – var det ikke avhengig av hvilket perspektiv en tok? Jo, det avhenger av perspektiv, og mitt er det faglige. Det som ble sagt, er en miskarakte­risering av risikoen knyttet til covid-19sykdomme­n og -vaksinene, og det var sterkt misledende.

Kanskje likte ikke denne personen at jeg på en måte kritiserte Biden-administra­sjonen. Men dette har ingenting med politikk å gjøre. Det finnes desinforma­sjon hos de fleste myndighete­r, om ikke alle. Myndighete­nes underligge­nde hensikt er ikke å skade, men resultatet kan fort bli det dersom det bare finnes en riktig fortelling og den er det myndighete­ne som skal eie.

På konferanse­n diskuterte vi hvordan risikovite­nskapen kan hjelpe politikern­e og helsemyndi­ghetene til å forbedre forståelse­n og kommunikas­jonen av risiko, men det er ikke sikkert de vil lytte. For problemsti­llingene handler også om ideologi og politikk – og for mange er det langt viktigere enn det risikofagl­ige.

Er ikke mediene forkjemper­e for ytringsfri­het og vitenskape­lig dialog?

 ?? EVELYN HOCKSTEIN, REUTERS/NTB ?? 16. desember 2021: President Biden hevder at uvaksinert­e har «alvorlig sykdom og død» i vente.
EVELYN HOCKSTEIN, REUTERS/NTB 16. desember 2021: President Biden hevder at uvaksinert­e har «alvorlig sykdom og død» i vente.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway