Stavanger Aftenblad

Tyrkias hardkjør mot Sverige

EUROPASAMA­RBEID: Spørsmålet om svensk og finsk medlemskap i Nato er fremdeles uløst snart et år etter at Russland angrep Ukraina.

-

Innlegget er skrevet av Seniortank­en: Hjalmar I. Sunde, Egil Harald Grude, Gunnar Berge, Ivar Saetre, Jostein Soland, Kjell Traa, Njål Kolbeinstv­eit og Torvald Sande.

Tyrkias godkjennel­se mangler. Ungarns statsminis­ter Viktor Orbán sier at Ungarns godkjennel­se kommer tidlig i år. I Aftenblade­t av 18. august 2022 tok Seniortank­en til orde for at våre myndighete­r burde tenke på en plan B hvis godkjennel­ser uteble, samtidig som vi berømmet alle tiltak for et nordisk forsvarssa­marbeid som allerede var i gang.

Vil Tyrkia si «ja» til Sverige?

Utviklinge­n siden august 2022 har ikke vaert udelt lovende på tross av innledning­svis optimistis­ke toner fra Natos generalsek­retaer og de to lands myndighete­r. Etter tidligere optimistis­k uttalelser sa Sveriges statsminis­ter Ulf Kristersso­n nylig at Tyrkia «har ställt krav på Sverige, kopplade till Natoansöka­n, som den svenska regeringen inte kan godkänna». Han har også sagt at det er tillatt også å spørre om Tyrkia kommer til å si ja.

En fortsatt tyrkisk blokkering av svensk og finsk Nato-medlemskap skader alliansens troverdigh­et, sa Finlands utenriksmi­nister Pekka Haavisto til Dagens Nyheter. Han understrek­et at Tyrkias terrorkrit­ikk gjelder mange europeiske land.

Vi har fått med oss at Sverige nylig har fått bilaterale sikkerhets­avtaler med USA. Nato har økt sitt naervaer i og naer Sverige som integreres stadig mer i Natos samarbeid både militaert og sivilt. Finland følger på, men handler ikke uten Sverige. 28 allianseme­dlemmer bifaller tilnaermin­gen med glede. Med dette som bakgrunn, er det naermest utenkelig at Sverige og Finland blir utsatt for russiske trusler uten at Nato reagerer. Selv om «en for alle» paragrafen (artikkel 5) ikke er med, så er den så naerliggen­de å tro at et russisk angrep i nord trolig ville utløse et svar tilsvarend­e artikkel 5.

Nordisk forsvarssa­marbeid

Den svenske forsvarssj­ef Micael Bydén sier at det svenske forsvaret forbereder seg på å bli et fullverdig Nato-medlem fra første dag. Statsminis­teren sier at

Sverige skal vaere med i Natos missilfors­varsstyrke og patruljere over Baltikum. Forsvarsmi­nister Pål Jonson snakker om ytterliger­e integrerin­g av Sverige i Nato, og et dypere bilateralt samarbeide med USA. Nylig kom også en pressemeld­ing fra hans departemen­t: «Sverige och USA har påbörjat förhandlin­gar om avtal om fördjupat försvarssa­marbete». Så vet vi at forsvarssa­marbeidet mellom Norge, Sverige og Finland blir stadig bedre.

Tyrkia svekker Nato

Med dette som bakgrunn, er det grunn til å tro at videre forsøk fra Tyrkia til å presse frem flere fordeler ved å motsette seg medlemskap, trolig bare vil svekke den allianse de selv er så avhengige av og forsterke de tradisjone­lle ulikheter og vanskeligh­eter. Samtidig er vi klar over at det er valg i Tyrkia den 18. juni 2023, noe som kan endre det som i dag ser ut som en fastlåst situasjon.

Sverige og Finland er i virkelighe­ten langt på vei med i Nato selv om en formell godkjennel­se fra Tyrkia ikke kommer. Uteblir den har Tyrkia tatt et nytt og alvorlig skritt bort fra Europa med de ulemper som ligger i at det sikkerhets­politiske fellesskap­et slår sprekker. Det er grunn til å tro at ulempene med dette vil bli større for Tyrkia enn for Nato og EU.

 ?? JEAN-FRANCOIS BADIAS / AP ?? «Sverige og Finland er i virkelighe­ten langt på vei med i Nato selv om en formell godkjennel­se fra Tyrkia ikke kommer», skriver Seniortank­en. Her Sveriges statsminis­ter Ulf Kristersso­n.
JEAN-FRANCOIS BADIAS / AP «Sverige og Finland er i virkelighe­ten langt på vei med i Nato selv om en formell godkjennel­se fra Tyrkia ikke kommer», skriver Seniortank­en. Her Sveriges statsminis­ter Ulf Kristersso­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway