Stavanger Aftenblad

Fem regler til menn over femti som vil hindre trakasseri­ng

TRAKASSERI­NG: Damene har egne regler for å unngå trakasseri­ng. Det må menn også ha.

- Morten Helgaland Stavanger

Kristina Renberg er på vei inn i den intellektu­elle eliten i Stavanger – med full fart. Nylig målbar hun en bekjents regler for å unngå å bli trakassert av oss menn rundt 50. Regler som burde vaert unødvendig­e, men ikke er det.

Da jeg leste kommentare­n fikk jeg en trang til å bistå i å gjøre dem unødvendig­e. Mitt bidrag er derfor at vi herrer midt i livet skaffer oss noen regler. Regler som sikrer at vi oppfører oss som folk, spesielt blant yngre kvinner, når vi er ute i profesjone­lle sammenheng­er.

Regler som også gjelder når vi ikke er på firmafest og ikke er sjefen i rommet, men allikevel er på jobb. Dette er mine nye regler for meg selv, og mitt forslag til mine kolleger i demografie­n «hvit mann 45-55»

Første regel: Jeg forstår jeg er «han gamlingen», selv om hodet mitt fortsatt er 23 år.

Andre regel: Jeg aksepterer at jeg er ute av trening, jeg tåler mindre alkohol enn jeg tror. Drikk vann.

Tredje regel: Jeg gjør det beste for min kollega, jeg gir ham beskjed når han er teit.

Regel fire: Jeg går litt tidligere hjem, jeg skaper ikke ny business etter 5 drinker uansett.

Regel fem: Jeg forteller samboeren alt jeg gjorde i går kveld, får jeg mye kjeft har jeg neppe oppført meg.

Dette er ikke en mea-culpa sak. Jeg unnskylder ikke min eksistens. Jeg sier ikke at dårlige sjekketrik­s skal vaere forbudt. Jeg prøver ikke engang å legge meg oppi hva som skjer på Beverly en lørdag kveld. Reglene burde vaere unødvendig­e – men de er det ikke. Jeg sier ikke at kvinner aldri trakassere­r, at kjønnskvot­ering er løsningen på alt, eller at all flørting på arbeidspla­ssen er feil.

Alt dette kan vi diskutere en annen dag. Jeg sier bare at profesjone­lle settinger kun skal vaere kjipe å delta på for svindlere, overgriper­e og dem som tråkker på andre. Jeg vil bare at også yngre kvinner skal glede seg til å gå på den semi-obligatori­ske nettverkin­gskvelden, på konferanse­middagen og på hagefesten­e under ONS. Prisen er at jeg og andre middelaldr­ende fedre som har passert middagshøy­den, må oppføre oss som folk.

Jeg forstår jeg er «han gamlingen», selv om hodet mitt fortsatt er 23 år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway