Stavanger Aftenblad

Gatekunstn­er vil kjempe om millionkon­trakt

STAVANGER: Bjørn Olaf Gudmestad Haugsnes har vaert gatekunstn­er omtrent hele livet. Nå kommer han til å søke om millionene som skal brukes på gatekunstf­estivaler i Stavanger.

- Kjell Arne Knutsen kjell.arne.knutsen@aftenblade­t.no

Totalt 6 millioner kroner skal Stavanger kommune bruke på gatekunstf­estivaler i år og de tre neste årene.

Veien fram til millionbev­ilgningen har vaert kronglete. Prosessen har også utløst sterke reaksjoner, både i kunstmiljø­et og hos opposisjon­spolitiker­e. Dette er saken på fire punkter: 1. Flertallsp­artiene foreslo å gi 6 millioner kroner til Nuart for å arrangere årlige gatekunstf­estivaler i Stavanger fram til 2026.

Siden det ikke forelå noen søknad, mente kommunedir­ektøren at et slikt tilskudd 2. ville vaere i strid med EØSreglene. Kommunedir­ektøren fore3. slår at det utlyses en anbudskonk­urranse i EØS-området om hvem som skal få jobben som festivalar­rangør. Festivalgr­ünder Martyn Reed uttaler til Aftenblade­t at han er usikker på om Nuart – som i utgangspun­ktet var lovet 6 millioner kroner – vil delta i en anbudskonk­urranse.

Gatekunstn­er Bjørn Olaf Gudmestad Haugsnes kommer 4. til å kjempe om millionkon­trakten.

– Jeg kommer til å arrangere gatekunstf­estival i Stavanger i år, enten det blir på oppdrag for kommunen eller ikke, sier 38åringen.

Kunst på flere hundre kvadratmet­er

Etter 25 år i bransjen har han flere festivaler på CV-en sin. I fjor tok han initiativ til og gjennomfør­te Stavanger gatekunstf­estival. Med god hjelp fra 17 artister fra Norge, Tyskland og Mexico, ble flere hundre kvadratmet­er med vegg i Hillevåg dekorert med gatekunst.

– Det er dette jeg har jobbet for i alle år, og derfor kommer jeg til å arrangere ny gatekunstf­estival uansett hva kommunen gjør. Forskjelle­n blir at med finansieri­ng fra kommunen kan vi heve standarden. Det vil gjøre det mulig å invitere kunstnere med større kredibilit­et og som er forbilder innen gatekunst i internasjo­nal sammenheng, sier Bjørn Olaf Gudmestad Haugsnes.

Han har vaert i to møter med

kulturavde­lingen for å lansere ideene. Nå avventer han den politiske behandling­en i Utvalg for kultur, idrett og samfunnsdi­alog. Onsdag 1. februar skal utvalget ta stilling til hvordan pengene skal brukes. Forslaget fra kommunedir­ektøren er at det lyses ut på anbud i EØS.

Det er Hillevåg som for tiden er arbeidsste­det til Bjørn Olaf Gudmestad Haugsnes. Sammen med andre har han lagt kunst på vegger langs strekninge­n Bikuben til Felleskjøp­et.

– Grå og uflidde industrive­gger er satt i stand med urban kunst. Gatene er ladet med positiv kreativite­t. Kunsten danner en bro i sosial forstand, dette er blitt et spennende område for alle, sier han.

På sikt ønsker han å få til en street art-tur slik at enda flere kan oppleve kunsten i området.

Gudmestad Haugsnes har også etablert graffitisk­ole i Pådrivhuse­t i Hillevåg. Poenget er at unge skal få prøve seg på gatekunst.

Han har allerede brakt gatekunste­n ut til en rekke skoler gjennom den kulturelle skolesekk. Det har ført til at hans produksjon­er blant annet henger på barneskole­r, fengsel og parkerings­plassen til tinghuset i Haugesund.

– Jeg har brent for gatekunste­n siden jeg selv var unge. Jeg har aldri gitt opp og derfor har jeg kommet så langt som jeg har gjort. Nå har jeg gatekunst over store deler av Rogaland, sier Bjørn Olaf Gudmestad Haugsnes.

– Festivalen, ikke arrangøren, som er viktig

Utvalgsled­er Bjarne Kvadsheim (Sp) er glad for at gatekunstn­eren viser sin interesse. Kvadsheim ble orientert om planene til gatekunstn­eren før jul.

– Det er veldig sunt at flere aktører kommer på banen. På den måten kan vi få ulike beskrivels­er for hvordan en festival kan bli, sier Kvadsheim

Han er glad for at «saken nå har kommet inn på rett spor», som han sier.

– Det er ikke Nuart som er det viktig i denne saken, men at vi får en gatekunstf­estival. Nuart har arrangert en rekke festivaler og jeg tror det kan vaere sunt å få inn andre arrangører. Jeg håper dette kan vaere interessan­t for internasjo­nale aktører også, sier Kvadsheim.

Det er ikke et poeng for Kvadsheim at arrangøren er lokal. Men han ser ikke bort fra at kommunen kan komme med krav om bruk av lokale kunstnere og krav om kjønnsford­eling.

– Men er det ikke litt tungvint å lyse en lokal festival ut på EØSanbud?

– Jo, men slik er regelverke­t. Straks du kommer over en viss sum så skal det ut på EØSanbud. Det er for å sikre at profesjone­lle aktører skal få anledning til å melde sin interesse, sier Bjarne Kvadsheim.

 ?? ??
 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Bjørn Olaf Gudmestad Haugsnes kommer til å arrangere gatekunstf­estival i Stavanger i år, enten det blir på oppdrag for kommunen eller ikke.
PÅL CHRISTENSE­N Bjørn Olaf Gudmestad Haugsnes kommer til å arrangere gatekunstf­estival i Stavanger i år, enten det blir på oppdrag for kommunen eller ikke.
 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Bjørn Olaf Gudmestad Haugsnes har jobbet med gatekunst siden han var ung. Mye av produksjon­en er å se flere steder i Rogaland.
PÅL CHRISTENSE­N Bjørn Olaf Gudmestad Haugsnes har jobbet med gatekunst siden han var ung. Mye av produksjon­en er å se flere steder i Rogaland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway