Stavanger Aftenblad

Ukraina-eksperter kommer, det gjør også de som kan mye om dinosaurer. Og familie ...

FESTIVAL: Variasjone­n er stor når Sandnes bibliotek inviterer til festival. Men det finnes en rød tråd her et sted, i alle fall en oransje.

- Tarald Aano tarald.aano@aftenblade­t.no

Vanligvis har litteratur­festivalen i Sandnes hørt høsten til. Men i år vil biblioteke­t det annerledes: Litt Sandnes, som de fem dagene kalles, starter lørdag 11. februar, mens de fleste andre festivaler og store kultursats­inger ennå er i tenkebokse­n.

Og som festivaler flest, har Litt Sandnes en rød tråd.

– Ehh, den er blitt litt oransje, sier biblioteka­r Ole Petter Søbye.

«Komme fra»

Han og gruppen som satte sammen programmet, har jobbet ut fra temaet «Komme fra» – og det skulle handle om mennesker som flytter på seg, altså migrasjon, men også i overført betydning. Fortsatt kan mange arrangemen­t knyttes til dette temaet, enten vi snakker om historie eller familiebak­grunn.

– Vi skal jo også vaere noe for alle, så vi må holde bredden, sier han og får støtte av nytilsatt programans­varlig Lene Jakobsen.

Lørdag 11. februar åpner det hele med Bittelitt Sandnes, altPalle så barnas dag. Da handler det om dinosaurer – vi er nemlig inne i en ny dinobølge, ifølge biblioteka­rene som lokker med dinosaurek­spert og professor Jørn Hurum, dinoverkst­ed, dinomaling og forfatter Trine Sejrup som tar barna med på dinosaurja­kt sammen med detektiv Trine.

Så skal de voksne få sitt: Søndag stiller Ole Kristian Ellingsen som har skrevet «Stormsinn»-trilogien fra Stavanger fra tidlig 1900-tall. Krigshisto­rie blir det med Eirik Veum som har skrevet om motstandsb­evegelsens likvidasjo­ner i boken «Rottejeger­e».

Brynjulf Jung Tjønn skriver for både barn, ungdom og voksne. Han har fått mye oppmerksom­het for diktsamlin­gen «Kvit, norsk mann» – om erfaringen­e sine som adoptert odelsgutt. Tjønn deltar i arrangemen­ter både søndag og mandag.

Opplagt tema: Ukraina

Ukraina er for øvrig tema for hele mandag kveld. Da deltar både eksperter og forfattere: Arve Hansen snakker om sin bok «Ukraina. Historien, Menneskene. Krigen» i samtale med Borghild Nordslette­n.

Aage Storm Borchgrevi­nk har fulgt Russland og Vladimir Putin i tjue år og er aktuell med boken «Krigsherre­n i Kreml». Han møter tidligere ambassadør til Russland og Ukraina, Øyvind Nordslette­n, i samtale ledet av tidligere Aftenblade­tredaktør Tom Hetland.

Ydstebø, som er hovedlaere­r ved seksjon for landmakt ved Krigsskole­n, seniorfors­ker Kristian Åtland ved Forsvarets forsknings­institutt og Johannes Gullestad Rø ved Forsvarets høgskole runder av mandagen med debatt om Norges beredskap.

Mor og far og hele familien?

Misjonaerb­arnas historie, slik tegneserie­skaper Lene Ask har formidlet dem, er tema tirsdag. Det samme er Magnus Takvam som har skrevet bok om sin mor. Peter Strassegge­r presentere­r ungdomsbok­en «Kvil i fred».

Familien står sentralt på festivalen­s siste dag, onsdag 15. februar. Da vil Trude Marstein og Helga Flatland, som begge har skrevet romaner om familien, samtale med førstelekt­or Brita Strand Rangnes.

Helge Torvund har gitt ut flere bøker det siste året, blant annet «Til Mor». Om denne snakker han og litteratur­formidler Aud Jorunn Hagestad. Advokat Dag Steinfeldt har skrevet om oppgjøret med faren i «Fedre og sønner».

Sistemann i årets Litt Sandnes-festival: Gaute Heivoll som i fjor ga ut «Dine Ord», i samtale med litteratur­formidler Sebastian Jazdzewski. – Mye sakprosa, her?

– Ja, vi skal sikte bredt. Og vi ser at mens kvinner er mest interesser­t i skjønnlitt­eratur, er mennene mer opptatt av sakprosa, sier Jakobsen og Søbye.

 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? Helge Torvund skal snakke om mor.
KRISTIAN JACOBSEN Helge Torvund skal snakke om mor.
 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Palle Ydstebø deltar på Ukrainadeb­att under litteratur­festival i Sandnes.
PÅL CHRISTENSE­N Palle Ydstebø deltar på Ukrainadeb­att under litteratur­festival i Sandnes.
 ?? JARLE AASLAND ?? Ole Kristian Ellingsen har skrevet trilogi om business og mental helse, blant annet, i Stavanger fra tidlig på 1900-tallet.
JARLE AASLAND Ole Kristian Ellingsen har skrevet trilogi om business og mental helse, blant annet, i Stavanger fra tidlig på 1900-tallet.
 ?? VIDAR RUUD / NTB ?? Helga Flatland kommer til Litt Sandnes-festivalen.
VIDAR RUUD / NTB Helga Flatland kommer til Litt Sandnes-festivalen.
 ?? FINN E. VÅGA ?? Lene Ask om misjonaerb­arnas historier.
FINN E. VÅGA Lene Ask om misjonaerb­arnas historier.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway