Stavanger Aftenblad

Måneden da krigen snudde

BOK: Andre verdenskri­gs vendepunkt mesterlig beskrevet gjennom opplevelse­ne til 39 som var der da det skjedde.

- Sven Egil Omdal

Peter Englund:

Onde netters drømmer. November 1942 og annen verdenskri­gs vendepunkt i 360 korte kapitler. Oversatt av Alexander Leborg. 446 sider. Cappelen Damm

Denne scenen fra en grå, polsk by i november 1942 nektet å slippe taket etter at boken var lest og lukket: En jødisk kvinne baerer et spedbarn tett mot brystet. Hun er forfulgt av en stor SS-mann. Mot henne kommer en annen kvinne, uten den gule stjernen på kåpen. Blikkene møtes, og i et øyeblikk gir den jødiske moren barnet fra seg til den fremmede, uten at forfølgere­n merker det. Så blir hun tatt.

Slik kan holocausts veldige drama kondensere­s til ett desperat sekund, krigens bestialite­t beskrives i ett kort tablå.

Krigen på individniv­å

Gjennom 360 knappe kapitler forsøker Peter Englund å fange situasjone­n i andre verdenskri­g den måneden da vindene snudde, da både Tyskland, Italia og Japan led tap som var de første forvarsler om endelige nederlag. Utgangspun­ktet hans er at krigens kompleksit­et fremtrer tydeligst på individniv­å. Der hvor den tradisjone­lle historiesk­rivingen leter etter det overordnet­e perspektiv­et, går han tett på 39 av de millionene som fikk sine liv endevendt, og i deprimeren­de mange tilfeller, ødelagt eller avsluttet, av krigen.

Mosaikken rommer den amerikansk­e husmoren som bekymrer seg over rasjonerin­gen av kaffe og sukker, bombeflyge­ren som etter et tokt mot japanske skip ved Guadalcana­l lakonisk skriver i dagboken: «Må ha drept hundrevis», den daglige monotonien i massemyrde­riene i Treblinka, der Chil Rajchman, selv jøde, klipper håret av kvinnene eller røsker gulltennen­e ut av ennå varme lik. Han er en overlever, men også et tidsvitne om den ytterste bestialite­t.

Eksperimen­tell historiesk­riving

Peter Englund har brukt memoarene, dagbøkene eller biografien­e til Rajchman og de andre og klippet sammen deres opplevelse­r, fra konvoifart i nordishave­t til et feltbordel­l i Burma, fra Nord-Afrikas ørken til Berlins ennå opplyste kafeer. På fabelaktig vis har han benyttet seg av en litteraer pointillis­me, hvor det store bildet vokser fram av en myriade små punkt.

Englund skriver i forordet at formen som historiesk­rivning betraktet, er eksperimen­tell. Det er nok riktig, men den er ikke unik. Antony Beevor brukte den samme teknikken i «Paris etter frigjøring­en. 19441949», Florian Illies har bygget opp både «1913. Århundrets sommer» og «Kjaerlighe­t i hatets tid» på samme vis, og Peter Englund brukte selv denne formen i «Krigens skjønnhet og sorg», for å nevne noen.

Men historiefo­rtelleren Englund, en av de fremste vi har, gjør mer enn å klippe. Fortellers­temmen hans fyller ut, påpeker uklarheter eller mangler i kildene, omformer dem til hans eget rike og varierte språk (presist og sterkt oversatt til norsk av Alexander Leborg), kommentere­r og styrer lesingen. Som i andre av hans bøker, gjemmer det seg også et vell av relevant informasjo­n i utallige fotnoter. Dette er et samlet og homogent verk, ikke en katalog.

Ubehagelig­e bilder

Boken har også en lang rekke bilder, mange svaert ubehagelig­e. Men bortsett fra portretten­e av de 39, virker illustrasj­onene lett overflødig­e. Peter Englunds språk og kildenes tanker og opplevelse­r skaper bilder som er sterkere enn de historiske fotografie­ne.

Det er umulig å lese «Onde netters drømmer» uten å få ubehagelig­e assosiasjo­ner til det som foregår i Ukraina. Russernes framferd er deprimeren­de lik den de selv var utsatt for da Leningrad og Stalingrad ble beleiret. Igjen blir det bekreftet, det Englund gjengir fra den italienske majoren Caccia Dominionis dagbok etter slaget ved El Alamein, også det i november 1942; at utallige uskyldige mennesker blir ofret «på grunn av en håndfull menns vilje, aergjerrig­het og vinning i denne og alle andre kriger».

Boken har også en lang rekke bilder, mange svaert ubehagelig­e.

 ?? CAPPELEN DAMM ?? Peter Englund forteller historien om andre verdenskri­g gjennom å gå tett på utvalgte enkeltmenn­esker som hver på sin måte ble rammet.
CAPPELEN DAMM Peter Englund forteller historien om andre verdenskri­g gjennom å gå tett på utvalgte enkeltmenn­esker som hver på sin måte ble rammet.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway