Stavanger Aftenblad

Høyre vil utrede å gjøre dagens bussfelt til bussvei

STAVANGER: Stavanger Høyre vil utrede om dagens kollektivf­elt skal beholdes i Kannik og ut Madlaveien.

- Stein Halvor Jupskås stein.jupskaas@aftenblade­t.no

Madlaveien:

Både Frp og Folkets Parti har lenge ivret for at de sidestilte kollektivf­eltene på Madlaveien må beholdes, også når bussveien skal bygges. Rogaland fylkeskomm­une har lagt fram et annet alternativ, der bussveien legges i de to nordlige feltene, opp mot Vestre Platå og Eiganes,

Fylkeskomm­unen mener dette er den beste løsningen for å gi bussen best mulig framkommel­ighet. I Stavanger er det bekymring, blant annet på grunn av flere stengte veier.

Ble utsatt

Ved Mosvatnet innebaerer planen at bussveien krysser over og fortsetter som sidestilte felt forbi Madlakross­en i retning Sunde.

Da regulering­splanen var oppe i utvalg for by- og samfunnsut­vikling 12. januar, ble hele saken utsatt, fordi mange partier mente flere viktige spørsmål om trafikkavv­iklingen ikke er godt nok besvart.

Når planen på ny ligger på bordet 9. februar, kommer Høyre til å forlange en alternativ utredning av en løsning der kollektivf­eltene blir liggende som nå.

Frykter trafikk-propp

Forslaget besvarer langt på vei motforesti­llingene som kom fram i et leserinnle­gg fra ledelsen i Stavanger Sentrum (Stas).

– Vi frykter at vi ikke har funnet den optimale løsningen, og at den framlagte løsningen kan vise seg å bli en propp i trafikkavv­iklingen inn mot sentrum. Vi trenger å utrede en alternativ løsning som ikke bare ivaretar bussene, men også den øvrige trafikkavv­iklingen. Siden Sentrum-Mosvatnet ikke er den delen av bussveien som haster mest, mener jeg vi har god tid til å utrede dette videre, uten at det truer framdrifte­n i prosjektet, sier Sissel Knutsen Hegdal (H).

– Start lenger ute

– Hvorfor mener dere at det ikke haster så mye med strekninge­n Sentrum-Mosvatnet?

– Det er viktig å bruke både plankapasi­tet og økonomiske ressurser der behovet er størst, og det er bussveitra­sé fra Madlakross­en til Hafrsfjord bru, der det er bare tofelts vei i dag, og der bussene må kjøre i samme felt som ordinaer biltrafikk, sier Knutsen Hegdal, som i likhet med flere er bekymret for tilgjengel­igheten til sentrum med bil hvis bussveien legges parallellf­ørt.

– Planen vil kraftig redusere atkomsten til og fra Vestre Platå og Eiganes når venstresvi­ng i Holbergs gate og Løkkeveien forbys, og Wessels gate og Kannikgata blir stengt for inn- og utkjøring, sier hun, og etterlyser både oppdaterte trafikktal­l for Madlaveien og tilstøtend­e gater, og bedre begrunnels­er for foreslåtte endringer i kryssene Madlaveien/Løkkeveien og Madlaveien/Holbergs gate.

Leder Frode Myrhol (FP) i UBS er glad for forslaget fra Høyre.

– Dette rimer godt med det jeg har ment hele veien. Det er helt opplagt den beste løsningen. Hvis Høyre står samlet om dette i UBS, vil forslaget få flertall. Ideelt sett burde alle stemme for det, mener Myrhol.

Nestleder i utvalget, Anders Fjelland Bentsen (Ap), lover ikke å støtte Høyres forslag. Han svarer på sms at han er på reise og ikke har sett forslaget ennå.

– Men jeg utelukker ikke at vi kan vurdere det, skriver han.

 ?? ILLUSTRASJ­ON: ROGALAND FYLKESKOMM­UNE ?? Slik skjer endringen fra parallellf­ørt bussvei til sidestilt bussvei ved Mosvatnet i planforsla­get. Høyre vil nå ha utredet sidestilt løsning hele veien.
ILLUSTRASJ­ON: ROGALAND FYLKESKOMM­UNE Slik skjer endringen fra parallellf­ørt bussvei til sidestilt bussvei ved Mosvatnet i planforsla­get. Høyre vil nå ha utredet sidestilt løsning hele veien.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway