Stavanger Aftenblad

Knute på tråden

LEDER: Tyrkia, Sverige og Nato har felles interesser. Men Erdogans største interesse er å vinne valget i mai.

-

Det kan framstå som meningsløs­t, slik den tyrkiske presidente­n Recep Tayyip Erdogan holder på. Han stiller seg i veien for svensk medlemskap i Nato, fordi regjeringe­n i Stockholm lar vaere å utlevere personer som Erdogan påstår er terroriste­r. Han vet at Stockholm ikke kan levere på bestilling­en hans, fordi det ville vaere brudd på svensk lov og rett.

Samtidig fortviler den svenske statsminis­teren Ulf Kristersso­n over banale handlinger som er lissepasni­nger til den tyrkiske presidente­n. En svensk/dansk ytrehøyre-provokatør satt koranen i brann foran den tyrkiske ambassaden i Sverige, og en gruppe kurdere hengte opp ei Erdogan-dokke ved Stockholms rådhus.

Ingen andre spørsmål er like viktige nasjonalt og sikkerhets­messig for Sverige som Nato-medlemskap, ifølge statsminis­teren.

Provokasjo­nene i Stockholm er gavepakker til Erdogan. Den nasjonalko­nservative tyrkiske presidente­n er på valg 14. mai. Han må bruke tiden fram til valgdagen på å overbevise velgerne om at han - og bare han - er den sterke mannen som kan lede landet ut av en dyp økonomisk krise. Da passer det fint å konstruere en internasjo­nal konflikt som kan samle nasjonen i en oss mot dem-situasjon.

Når Nato-sjef Jens Stoltenber­g går langt i å forstå Erdogans posisjon i denne saken, er det fordi Tyrkia er Nato-landet som opplever flest terroraksj­oner. Flere tusen liv er gått tapt i Tyrkias kamp mot kurdiske opprørere, og det er ingen hemmelighe­t at flere kurdiske nasjonalis­ter har fått asyl i Sverige.

Det er likevel uakseptabe­lt at Erdogan tar Nato som gissel i sin egen valgkamp. Han får lov til det, uten at vestlige ledere legger press på ham fordi forsvarsal­liansen behøver Tyrkia. Det er bare å ta en titt på kartet for å forstå det. Landet ligger som en bro mellom Europa og Midtøsten, og er i tillegg gjennomfar­tsåre for all skipstrafi­kk inn og ut av Svartehave­t.

Samtidig behøver Tyrkia Nato. Hvis Erdogan hadde forankret landet mot Russland, kunne generalene begått statskupp. Det sterke, tyrkiske forsvaret er vestorient­ert og sekulaert, og en orienterin­g mot de turbulente statene i Midtøsten er heller ikke noe alternativ.

Det tyrkiske luftforsva­ret har bedt om å få kjøpe modifisert­e F-16-fly fra USA. Her har amerikaner­ne et pressmidde­l, hvis de tør å bruke det. I mellomtide­n kan vi alle smøre oss med tålmodighe­t, ikke minst kan svenskene gjøre det, og håpe at Erdogan taper det som ligger an til å bli en thriller av et valg til våren.

Vi kan håpe at Erdogan taper det som kan bli en thriller av et valg til våren

 ?? MURAT CETINMUHUR­DAR, PPO/NTB ?? Recep Tayyip Erdogan og Ulf Kristersso­n er ikke på talefot. Tyrkia sperrer for svensk natomedlem­skap.
MURAT CETINMUHUR­DAR, PPO/NTB Recep Tayyip Erdogan og Ulf Kristersso­n er ikke på talefot. Tyrkia sperrer for svensk natomedlem­skap.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway