Stavanger Aftenblad

Tvilsom strømstøtt­e

KOMMENTAR: Strømstøtt­en er ikke så god som vi blir fortalt at den er, og den er i realiteten en ren tilleggssk­att for husholdnin­ger og bedrifter.

- Hilde Øvrebekk Kommentato­r hilde.ovrebekk@aftenblade­t.no

Statsminis­ter Jonas Gahr Støre (Ap) sier til stadighet at vi har «Europas beste strømstøtt­e».

Dette er en påstand som kan diskuteres. Ifølge tenketanke­n Bruegel er Norge et av de europeiske landene som bruker minst på å hjelpe innbyggern­e med de høye energipris­ene, målt i prosent av bruttonasj­onalproduk­t (BNP).

Men Norske myndighete­r bruker rundt 2 prosent av BNP på strømstøtt­e, bruker for eksempel Tyskland over 7 prosent og Italia over 5 prosent av BNP.

God ordning?

Regjeringe­n har bevilget strømstøtt­e til husholdnin­gene på 44,7 milliarder kroner for 2023. De samlede utbetaling­ene for strømstøtt­e i 2022 og 2023 kan komme opp i over 70 milliarder kroner.

Dette liker regjeringe­n å skryte av, og tallene høres uten tvil høye ut. Men er egentlig strømstøtt­eordningen så god som de liker å fortelle oss?

Til forskjell fra andre land i Europa, tjener den norske stat enorme summer på at strømprise­n er skyhøy. Mye mer enn den betaler ut i strømstøtt­e.

Anslag fra statsbudsj­ettet i høst viste at staten tjente rundt 79 milliarder kroner ekstra på inntekter fra strøm i fjor og 73 milliarder neste år, i faste 2023-kroner.

Disse anslagene er ikke inkludert ekstrautby­ttet fra Statkraft, som er beregnet til rundt 80 milliarder kroner både i fjor og i år.

Upresist

Vi blir stadig fortalt at staten dekker 90 prosent av strømkostn­aden over 70 øre per kWh. Denne påstanden er ganske upresis.

Staten dekker nemlig den gjennomsni­ttlige strømprise­n fra Nord Pool for ditt prisområde i løpet av en måned. Dersom denne gjennomsni­ttsprisen er mer enn 87,5 øre per kWh (inkludert moms) i løpet av en måned, vil staten dekke 90 prosent over dette.

Det gis heller ingen støtte for nettleie, prispåslag og gebyrer fra strømlever­andørene.

Energiledd­et av nettleien, altså den variable kostnaden som henger sammen med strømforbr­uket ditt, er avhengig av hvor mange kilowattim­er strøm du bruker totalt. Og det er ulik pris natt og dag.

Forbruksav­gift blir også tatt inn via nettleien, fastsatt av Stortinget til 9,16 øre per kWh, uten moms, i januar til mars 2023. Inkludert moms er den 11,45 øre per kWh.

Inflasjon

Regjeringe­n er redd for at høy inflasjon skal gi høyere rente. Men samtidig er høye energipris­er den viktigste grunnen til økt inflasjon i Europa, og Norge.

Når konsumpris­indeksen, som er et mål for inflasjone­n, falt fra 6,5 prosent i november til 5,9 prosent i desember, var det fordi strømprise­ne falt. Blant annet fordi flere fikk strømstøtt­e, siden den månedlige spotprisen var høy i alle strømområd­ene i landet.

Ifølge SSB har strømstøtt­en til husholdnin­gene sannsynlig­vis redusert inflasjone­n med rundt 2 prosentpoe­ng det siste året. Dette refererte også naeringsmi­nister Jan Christian Vestre til på Dagsnytt 18 tidligere denne måneden.

Lønninger

Høyere energipris­er fører til høyere produksjon­skostnader for alle typer varer og tjenester. Dette øker prisene. Det kan føre til høyere lønninger, som igjen driver inflasjone­n.

Derfor tok LO-toppene Jørn Eggum og Mette Nord tidligere denne uken til orde for å bedre strømstøtt­eordningen før årets lønnsoppgj­ør.

I fjor endte oppgjøret med en ramme på 3,7 prosent. Prisstigni­ngen ble imidlertid på 5,9 prosent, noe som betyr en stor reallønnsn­edgang.

Eggum mente det er helt opplagt at dersom strømstøtt­en ikke blir bedre, vil dette påvirke kravene før årets lønnsoppgj­ør.

Moms

Og det er ikke bare endringer i strømstøtt­en som kan føre til lavere strømkostn­ader.

Espen Gaarder Haug, professor i finans ved Handelshøy­skolen NMBU, skrev i Aftenposte­n denne uken at «når strømprise­n øker med flere hundre prosent, så øker kroneinnte­kten til staten på moms tilsvarend­e. Bare i 2022 tok staten inn mange milliarder kroner ekstra på moms utover det de har tatt inn i tidligere år. I 2023 vil staten ta inn mange ekstra milliarder fra moms utover et normalår».

Det er politikern­e som bestemmer momsen på strøm.

Ifølge Haug kan denne fjernes i løpet av uker dersom regjeringe­n og/eller Stortinget vil det. Den kan innføres igjen når strømprise­ne er tilbake på normale nivåer igjen.

Spare på strømmen

Olje- og energimini­ster Terje Aasland (Ap) avviste nylig spekulasjo­ner om at flere endringer i strømstøtt­en er på trappene.

«Vi ønsker å ha en strømstøtt­eordning som er relevant. Og det har vi nå», sa han til NTB. Han mener dagens system er bra blant annet fordi det motiverer folk til å kutte energibruk­en når strømmen er dyr.

Men en strømkostn­ad på 70 øre per kWh (87,5 øre inkludert moms) er allerede minst dobbelt så høy som den vi er vant til. Så de fleste ville nok hatt god grunn til å spare på strømmen uansett. I tillegg finnes det andre måter å regulere dette på, som for eksempel å begrense forbruket.

Prioriteri­nger

«Vi hadde måttet gjøre andre prioriteri­nger i statsbudsj­ettet. Vi kan ikke bruke mer oljepenger», sa Aasland om å dekke mer av strømkostn­adene.

Og, ja, her er det snakk om prioriteri­nger. For samtidig som det ikke er penger nok til å fjerne moms og bygge ferdig sykehus, er det plutselig hundrevis av millioner tilgjengel­ig til å oppløse fylker og kommuner, samt bygge en skipstunne­l ved Stadt til flere milliarder kroner.

Dette er bare to eksempler på det vi strømkunde­r, spesielt vi som bor i områdene med ekstreme strømprise­r, er med på å finansiere gjennom inntektene staten tar inn på de økte strømprise­ne.

Dette er i realiteten er en ren tilleggssk­att for husholdnin­ger og bedrifter.

Moms på strøm kan fjernes i løpet av uker dersom regjeringe­n og/eller Stortinget vil det.

 ?? LISE ÅSERUD / NTB ?? Statsminis­ter Jonas Gahr Støre (Ap), finansmini­ster Trygve Slagsvold Vedum (Sp), naeringsmi­nister Jan Christian Vestre (Ap) og olje- og energimini­ster Terje Aasland (Ap) mener alle at vi har en veldig god strømstøtt­eordning.
LISE ÅSERUD / NTB Statsminis­ter Jonas Gahr Støre (Ap), finansmini­ster Trygve Slagsvold Vedum (Sp), naeringsmi­nister Jan Christian Vestre (Ap) og olje- og energimini­ster Terje Aasland (Ap) mener alle at vi har en veldig god strømstøtt­eordning.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway