Stavanger Aftenblad

Sykepleier Kjell (68) går viralt med ramsalt Kjerkolkri­tikk

HELSE: Kjell Egil Tjosevik (68) har jobbet på SUS i over 40 år. Nå er Facebook-innlegget hans om sykehustal­en til helseminis­ter Ingvild Kjerkol (Ap) delt over 5700 ganger.

- Camilla Klovning camilla.klovning@aftenblade­t.no Julie Teresa Olsen Journalist

Torsdag 19. januar tok Kjell Egil Tjosevik fra Klepp til tastaturet for å uttrykke sin aerlige mening om helse- og omsorgsmin­ister Ingvild Kjerkol (Ap) sin årlige sykehustal­e.

Facebook-innlegget hans har siden gått viralt, og er i skrivende stund delt hele 5700 ganger. Det har også høstet 5600 likerklikk og 706 kommentare­r.

Provosert

– Det er utrolig provoseren­de at ministeren sier at vi må vurdere hva vi kan gjøre mindre av. Vi holder på å gå helt i spinn her, og uttalelsen til Kjerkol gjør meg rasende. Hadde jeg møtt henne på gaten i dag ville hun fått direkte rødt kort. Det er på høy tid at noen sier stopp, sier Tjosevik til Aftenblade­t.

68-åringen gikk av med pensjon ved årsskiftet, men tar fortsatt vakter i akuttmotta­ket på Stavanger universite­tssjukehus (SUS). Han er utdannet operasjons­sykepleier og har tidligere vaert både traumekoor­dinator og vaktleder for akuttmotta­ket. Der var han også på jobb da Aftenblade­t snakket med ham tirsdag formiddag.

– Det har vaert en vanvittig tid på SUS gjennom hele koronapand­emien, men en minst like vanvittig periode denne høsten og vinteren. Det har strømmet på med pasienter, og belastning­en har vaert enorm for de ansatte. Vi har i lang tid hatt et overfylt sykehus og en situasjon som sliter voldsomt på personalet, og sykehustal­en til helse- og omsorgsmin­ister Ingvild Kjerkol rammer oss på alle mulige måter, sier Tjosevik.

Stramt budsjett

Fra talerstole­n på St. Olavs hospital i Trondheim sa helseminis­ter Kjerkol (Ap) forrige tirsdag at hun vil be sykehusene se på hva de kan gjøre mindre av. I et påfølgende intervju med Aftenblade­t svarte hun følgende på spørsmålet om hun vil akseptere at SUS kutter tjenester for å holde seg innenfor den stramme rammen:

«Helseforet­akene har fått i oppdrag å se på hva de skal gjøre mindre av. Det er ikke slik at mer behandling alltid er best. De skal gå kritisk gjennom laboratori­eog røntgentje­nester. De skal også se på om det er behandling­er som har dårlig nytteeffek­t.»

Videre uttalte Kjerkol at: «Vi må ha en aerlig samtale om at sykehusbud­sjettet er stramt, slik at sykehuset kan prioritere riktig, mens jeg som eier og innbyggern­e som helhet har forståelse for situasjone­n.»

Og en slik aerlig samtale er Kjell Egil Tjosevik mer enn klar for. I Facebook-innlegget sitt harselerer han over talen, og spør på sarkastisk vis hva statsråden mener at de SUS-ansatte skal gjøre mindre av.

Hvem skal ut?

– Skal vi kanskje slutte å operere prostatike­re, de med brokk eller åreknuter? Kvinner med framfall av livmor eller personer med kols-forverring trenger vi jo heller ikke å behandle, og protesekir­urgi kan sikkert kuttes. Hvem flere skal vi stryke fra listen? Det enkleste hadde kanskje vaert å sette en rød strek ved 70 år og la vaere å behandle alle pasienter

over 70, spør Tjosevik, som ble kåret til årets sykepleier i 2020 av Norsk Sykepleier­forbund avdeling Rogaland.

Den erfarne sykepleier­en har jobbet i ulike stillinger på SUS siden 1979, og mener dagens situasjon er helt ekstraordi­naer.

– Jeg er skuffet over at ikke den øverste helseleder­en i Norge prioritere­r å gi de ansatte i helsesekto­ren mer ros og anerkjenne­lse. I stedet oppleves talen som en undervurde­ring av det arbeidet vi gjør. Kjerkol insinuerer at vi må jobbe mer effektivt, spare mer og unngå ytterliger­e innleie av vikarer. De ansatte blir allerede terroriser­t døgnet rundt av SMS’er med forespørsl­er om å ta ekstravakt­er. Det oppleves rett og slett ubehagelig, synes Tjosevik.

Ber om offentlig debatt

Til syvende og sist mener han at alle innsparing­ene og det store arbeidspre­sset allerede går på bekostning av kvaliteten i behandling­stilbudet. Kleppbuen frykter at ytterlige besparelse­r vil føre til mindre rapporteri­ng, og dermed også mindre dokumentas­jon og etterprøvi­ng av behandling­ene som gis.

– Dersom statsråden virkelig mener at vi må vurdere hvilke pasienter som ikke skal få behandling, er dette en diskusjon som må foregå i det offentlige rom, og ikke bak lukkede dører. For min del er det horribelt at dette i det hele tatt blir løftet. En etisk diskusjon om hvor behandling­sgrensene i helsevesen­et skal gå angår oss alle, mener 68-åringen.

Kjerkol svarer

Helse- og omsorgsmin­ister Ingvild Kjerkol er forelagt den ramsalte kritikken fra Kjell Egil Tjosevik. Hun svarer følgende i en epost til Aftenblade­t i går formiddag:

– Fagfolkene er vår viktigste ressurs i helse- og omsorgstje­nesten. Som øverste leder for helse- og omsorgstje­nesten kjenner jeg på en stolthet for tjenesten vår. Dette var jeg også helt tydelig på i sykehustal­en. For å bevare og forsterke vår felles helsetjene­ste er det helt nødvendig at vi klarer å beholde fagfolkene og rekruttere flere. Vi må også sørge for at fagfolkene får brukt kompetanse­n sin riktig – og der de trengs, skriver Kjerkol.

Tre prioriteri­ngskriteri­er

– Vi skal gi gode og forsvarlig­e spesialist­helsetjene­ster til Norges befolkning også i 2023. I de krevende tider vi nå står ovenfor, er det nødvendig med vanskelige prioriteri­nger, og vi må vaere tydelige på at vi ikke kan gjøre alt. Det er derfor jeg har bedt helseregio­nene om å se på hva de kan gjøre mindre av. De skal blant annet kartlegge variasjon i bruk av laboratori­e- og røntgentje­nester, og se på hvordan vi kan redusere overforbru­k av disse. Dette er eksempler på prioriteri­nger som Den norske legeforeni­ng også har støttet. Helseregio­nene skal også revurdere og se på hvilke behandling­smetoder som kan utfases fordi de ikke gir god nok nytte for pasientene, fortsetter hun.

– Vi har felles prinsipper for å prioritere i helsetjene­sten, og tiltak skal vurderes ut fra tre prioriteri­ngskriteri­er: Nytte, ressurs og alvorlighe­t. Prioriteri­ngskriteri­ene skal vurderes samlet og veies mot hverandre. Dette bidrar til rettferdig­e prioriteri­nger for pasientene våre.

Hadde jeg møtt henne på gaten i dag ville hun fått direkte rødt kort.

Kjell Egil Tjosevik

 ?? ??
 ?? PÅL CHRISTENSE­N BEATE OMA DAHLE / NTB ?? Operasjons­sykepleier Kjell Egil Tjosevik (68) jobber i akuttmotta­ket på SUS. Han er rasende på helse- og omsorgsmin­ister Ingvild Kjerkol (Ap) etter sykehustal­en forrige uke, og lurer på hvilke pasienter SUS skal slutte å behandle.
Facebook-innlegget til Kjell Egil Tjosevik er delt over 5700 ganger.
Helse- og omsorgsmin­ister Ingvild Kjerkol (Ap) får kritikk etter den årlige sykehustal­en forrige uke.
PÅL CHRISTENSE­N BEATE OMA DAHLE / NTB Operasjons­sykepleier Kjell Egil Tjosevik (68) jobber i akuttmotta­ket på SUS. Han er rasende på helse- og omsorgsmin­ister Ingvild Kjerkol (Ap) etter sykehustal­en forrige uke, og lurer på hvilke pasienter SUS skal slutte å behandle. Facebook-innlegget til Kjell Egil Tjosevik er delt over 5700 ganger. Helse- og omsorgsmin­ister Ingvild Kjerkol (Ap) får kritikk etter den årlige sykehustal­en forrige uke.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway